Lenovo lansează seria 2023 de laptop-uri și PC-uri de gaming Legion în România

27.04.2023
Lenovo lansează seria 2023 de laptop-uri și PC-uri de gaming Legion în România

Lenovo a anunțat lansarea în România a celor mai noi laptop-uri de gaming din gama Legion, cât și dintr-o nouă serie de computere portabile de gaming din zona mainstream”, numită LOQ. Toate sunt echipate cu cele mai noi generații de procesoare de la Intel și AMD și cu plăci grafice NVIDIA RTX. Alături de aceste noi laptop-uri, Lenovo a anunțat că aduce și noile sale computere desktop preconfigurate în România.

Seria de laptop-uri Lenovo pentru 2023 integrează mai multe modele, dar care nu vor concura între ele la nivelul dotărilor sau performanței. Fiecare model este configurat pentru a integra componente din zona sa de performanță, cu un sistem de răcire special gândit pentru a asigura că utilizatorii primesc exact ceea ce plătesc, adică performanță de top, fără a atinge limitele termice care ar limita procesorul sau cipul grafic.

Laptop-urile Legion Pro promit cea mai înaltă performanță din piață

Seria Legion Pro, cea superioară, integrează două modele, Legion Pro 7, flagship-ul, echipat cu cele mai puternice componente și Legion Pro 5, care folosește design similar, dar cipuri grafice din zona de medie. Ambele sunt echipate însă cu un cip AI dedicat, care permite optimizarea în timp real a performanței, în funcție de sarcina pe care o rulezi. Astfel, atunci când este nevoie de mai multă putere pe CPU pentru aplicații precum editare video, cipul AI va modifica parametrii interni pentru a împinge mai multă răcire și putere către acesta. În jocuri, cipul grafic va fi prioritar, iar în alte sarcini care le solicită pe amândouă, performanța și puterea vor fi balansate.

Lenovo Legion

Legion 7 Pro beneficiază de o răcire cu o cameră de vapori imensă, care acoperă atât CPU, cât și GPU, și se folosește de liquid metal pentru a asigura un transfer de căldură foarte eficient de la cipuri către acesta. Sistemul de răcire are un TDP de 250W, dintre care 175 ar trebui să fie doar pentru GPU. Configurațiile ajung până la procesor Intel Core i9-13900HX și există opțiuni între RTX 4080 și 4090 pentru GPU pe aceste modele.

Laptop-ul Legion 7 Pro este echipat cu un ecran de 16” cu rezoluție QHD+ la 240 Hz, are o grosime de doar 2,6 cm, mică pentru un laptop cu performanță de top și este realizat din plastic, cu un capac din aluminiu pe spatele ecranului.  Desigur, fiind un laptop de gaming, acesta integrează luminițe RGB pe carcasă și tastatură. Lenovo spune că acesta este cel mai performant computer de gaming portabil al momentului.

Lenovo Legion 4

Imediat sub acesta intră în ofertă Legion 5 Pro. Acesta adoptă un design puțin diferit, c mai puține luminițe RGB. De altfel, acestea sunt doar pe tastatură și doar în 4 zone. Acest model are configurații cu GPU RTX 4060 și 4070, răcire pentru 220W TDP și un ecran QHD la 240 Hz tot de 16”. Și acesta integrează o cameră de vapori pentru răcire, dar doar pentru CPU, GPU fiind răcit cu clasicele țevi din cupru. Având în vedere diferența de consum și performanță pe GPU, acest lucru nu va fi însă o problemă.

Modelele Legion Slim sunt dedicate celor care vor PC-uri productivitate capabile să ruleze jocuri

Aceste modele au și variante slim, care sunt însă „înrudite” mai mult prin nume, întrucât integrează componente complet diferite, cu un consum mult mai mic.

Legion Slim 7 este un model ultraportabil de 16” cu greutate de sub 2 kg, și TDP de 140W, acesta este construit pentru a fi util atât în medii profesionale, pentru productivitate, cât și în jocuri, atât timp cât nu ai nevoie de performanță extremă. Acesta va primi însă două variante de ecrane, QHD la 240 Hz, sau 3.2K la 165 Hz. Rezoluția extra i-ar putea ajuta pe cei care lucrează în domenii creative. Acest model va fi echipat cu un RTX 4070 pe partea de GPU și cu procesoare din seria H, deci pe o treaptă imediat inferioară față de Legion 7 Pro.

Modelul Legion 5 Slim va avea o răcire mai puternică, care poate acoperi TDP de 160W, și va primi RTX 4050, 4060 și 4070. Acest model va fi puțin mai greu, la 2,2 kg și va folosi ecrane QHD+ la 165 sau 240 Hz.

LOQ, un nou brand mainstream pentru gaming

Lenovo a anunțat și o nouă gamă de laptop-uri numită LOQ, care va reprezenta brand-ul său de gaming „entry-level”, acesta va fi folosit și pentru periferice și alte dispozitive din zona de gaming.

Primul laptop LOQ construiește pe baza modelelor IdeaPad Gaming 3 din anii precedenți. Acesta va fi echipat cu un GPU de 15” Full HD la 144 Hz sau QHD la 165 Hz, cu răcire pentru un TDP de 135W. Va folosi plăci grafice din seriile de bază de la NVIDIA, precum RTX 3050, 4050 și 4060. Procesoarele vor fi din gama H45 de la Intel și va integra, desigur, acel cip AI din prima generație, LA1.

Lenovo lansează și noi modele Legion Tower, PC-uri desktop preconfigurate

Lenovo are și o serie de PC-uri desktop preconfigurate, pe care le actualizează la cele mai noi generații de componente. Legion Tower 7i va oferi performanță de top, cu procesoare până la Intel Core i9, plăci de bază Z790, SSD-uri PCI-Express 4.0, răcire pe apă și memorie RAM DDR5.  Acestea vor integra și LED-uri RGB configurabile. Seriile Legion Tower 5 și 5i, dar și LOQ 5 și 5i, vor fi de asemenea disponibile, cu configurații din zonele mid-range și mainstream.

Lenovo Legion 6

Lenovo spune că în zona de computere pre-configurate vândute în România, Legion este singurul brand de la o companie internațională care reușește să vândă volume mari, având în prezent 13% din piața din România în T1 2023. Toate celelalte companii internaționale au adunat 10,7%, în timp ce restul, pieței este dominat de pre-configurate de tipul „brand-ul magazinului”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult