Lenovo ThinkCentre X1, un All-In-One discret pentru mediul office (REVIEW)

03.11.2016
Lenovo ThinkCentre X1, un All-In-One discret pentru mediul office (REVIEW)
Prezentare

Cu dimensiunile unui monitor pentru PC, Lenovo ThinkCentre X1 este un All-in-One compact şi discret, ideal pentru birouri moderne unde se doreşte păstrarea unui număr redus de cabluri la vedere şi folosirea eficientă a spaţiului disponibil.

Prezentare

Realizat folosind hardware împrumutat de la sistemele laptop, ThinkCentre X1 poate trece cu uşurinţă drept un simplu monitor pentru masa de birou. Avem însă de-a face cu un All-In-One PC pentru mediul office, complet silenţios în utilizare normală şi cu doar o fracţiune din consumul de energie al unu sistem PC tradiţional. Această destinaţie implică unele compromisuri, cum ar fi de pildă designul sau dotările multimedia, dar poate atrage utilizatorii care nu apreciază în mod deosebit aspectul strălucitor al modelelor AIO destinate mediului casnic şi nu au nevoie de dotări avansate pentru multimedia. Cu toate acestea produsul se pretează şi pentru divertisment, graţie folosirii unui ecran IPS cu o bună calitate a imaginii şi unghiuri generoase de vizibilitate.

Bazat pe un design minimalist. ThinkCentre X1 pune la dispoziţie doar 5 conectori USB (doi în lateral şi încă 3 la partea din spate) slot micro SD, ieşire pentru căşti şi conector DisplayPort pentru ataşarea unui monitor suplimentar. Accesul la internet se face fie prin interfaţa Gigabit LAN, sau folosind placa de reţea WiFi AC integrată. Datorită construcţiei compacte, alimentarea se face cu ajutorul unui adaptor AC extern, nu mai mare decât cele oferite cu sisteme laptop obişnuite.

Pachetul cu accesorii include un set de mouse şi tastatură wireless, conectate folosind un singur dongle USB pe care îl ataşăm unuia din porturile USB disponibile. Astfel, PC-ul ThinkCentre X1 poate fi instalat cu numai un singur cablu (cel de alimentare), uşor de ghidat în spatele mesei de birou.

Livrat cu un suport metalic detaşabil, ThinkCentre X1 permite doar ajustarea înclinaţiei ecranului, însă acest aspect nu ar trebui să pună probleme în condiţiile folosirii unui scaun de birou cu înălţime ajustabilă.

Specificaţii:

 • Ecran – 23.8”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, filtru mat
 • Sunet – difuzoare stereo
 • Procesor  – Intel Core i5-6300U, dual-core, HyperThreading, 2.4 GHz (până la 3GHz în modul Turbo)
 • Placa video – Intel HD 520
 • Memorie RAM – 8 GB DDR3, SO-DIMM
 • Stocare – SSD 120 GB
 • Opţiuni conectivitate – Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11 N/AC
 • Conectori – 5 x USB 3.0, Ethernet, DisplayPort, iesire căşti
 • Sistem de operare – Windows 10 64 bit
 • Accesorii incluse – mouse şi tastatură wireless
 • Alimentare – externă
 • Dotări speciale – webcam 2MP, microfon, Bluetooth

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Echipat cu dispozitiv SSD şi un procesor Intel Core i5-6300U, atinge temperaturi de funcţionare neglijabile şi este complet silenţios în utilizare normală, doar aplicaţiile 3D şi cele de procesare video amintind de folosirea unui sistem de răcire prevăzut cu ventilator.

Ajutat cu 8GB memorie RAM şi echipat cu sistemul de operare Windows 10, ThinkCentre X1 rulează fără probleme aplicaţii obişnuite pentru birou, procesorul Intel destinat pentru laptopuri compacte demonstrând o rezervă de performanţă suficientă. Totuşi, nu ar trebui să aşteptăm ca interfaţa HD Graphics 520 să ruleze jocuri 3D în condiţii de performanţă acceptabile.

Ecranul Full HD cu diagonală 23.8” oferă luminozitate excelentă şi un filtru anti-glare de nivel mediu, care nu pune probleme la folosirea în spaţii cu surse puternice de lumină ambiantă. Sunetul redat prin difuzoarele stereo plasate la partea din spate este suficient de clar şi poate fi redat fără distorsiuni până la un volum destul de ridicat.

Fiind un PC destinat mediului office, ThinkCentre X1 include microfon şi webcam integrat, care dă rezultate bune sub lumina ambiantă artificială.

ThinkCentre X1 – teste de performanţă:

 • PCMark 8 (work conventional 2.0) – 3066 puncte
 • PCMark 8 (home conventional 2.0) – 2659 puncte
 • WinRAR benchmark – 3578 KB/s
 • Cinebench R15 (CPU single core / multi core) – 92cb / 314cb
 • 3DMark Fire Strike – 694 puncte
 • 3DMark Cloud Gate – 5191 puncte
 • Test WiFi AC – 415 Mbps download / 441 Mbps upload

 

Ajungând la consumul de energie, ThinkCentre X1 se poate lăuda cu numai 27W consumaţi la funcţionarea în regim idle şi nu mai mult de 50W în timpul folosirii aplicaţiilor pentru arhivare sau compresie video.

Concluzie

Gândit pentru folosirea cu cât mai puţine cabluri la vedere şi doar un minim de spaţiu necesar pentru instalare, Lenovo ThinkCentre X1 poate fi o alegere excelentă pentru birouri moderne, unde se doreşte păstrarea unui mediu de lucru aerisit şi obţinerea unei economii de energie pe termen lung, uşor de cuantificat în cazul instalării unui număr mare de staţii de lucru.

Cu performanţe la nivelul unui laptop dar fără mobilitatea acestuia, ThinkCentre X1 are însă puţine argumente favorabile dacă designul compact şi elegant nu se numără printre criteriile de achiziţie, alegerea unui PC cu format desktop oferind un mai bun raport performanţă/preţ şi posibilitatea pentru upgrade viitor.

Părţi pozitive

Design compact şi elegant
Ocupa puţin spaţiu pe masa de birou
Consum de energie redus şi funcţionare silenţioasă
Ecran de bună calitate
Tastatură şi mouse wireless incluse

Părţi negative

Ecran fără interfaţă touch
Cost de achiziţie ridicat

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult