MSI Cubi5 și MD271UL review: soluții „office” fără funcții avansate

02.06.2023
MSI Cubi5 și MD271UL review: soluții „office” fără funcții avansate

Conceptul unui PC de mici dimensiuni pentru cazuri de utilizare „office” a fost de multă vreme inventat de către Intel cu seria lor intitulată NUC. De-a lungul timpului, au fost câteva companii care au dezvoltat astfel de computere, însă popularitatea acestora nu a crescut semnificativ în rândul utilizatorilor. Am testat modelul MSI Cubi5, un pc de mici dimensiuni, în stilul NUC, care vine cu o serie de avantaje care îl face ușor de recomandat celor care nu vor nici laptop, dar nici un desktop mare, de pe care să navigheze pe internet și să consume conținut multimedia. De altfel, Alături de acesta am avut la dispoziție și un monitor MSI MD271UL, un monitor pentru multimedia și office, iar cele două fac o echipă „aproape” perfectă.

MSI Cubi5 este un mini-PC office upgradabil

Cubi5 este un computer aproape „cubic”, dar nu chiar. PC-ul este mai degrabă lat decât înalt, iar acesta are destul de multe port-uri de conectivitate pe două dintre laterale. Așa cum îmi dau seama, cea care are port-urile pentru conectarea de monitoare ar veni în partea din spate, iar cea cu butonul Power vine în față.

MSI Cubi5 accessories

La capitolul conectivitate, Cubi5 stă destul de bine avem patru port-uri USB 3 Type-A, două pe spate, două pe față, un port Thunderbolt USB-C frontal, două port-uri de rețea, unul de 1 Gbps și unul de 2.5 Gbps, un HDMI și un DisplayPort. Jack-ul audio de 3,5mm este poziționat frontal. Desigur, avem de a face și cu Wi-Fi 6 și Bluetooth integrate. Ce lipsește de pe Cubi5 este un cititor de carduri SD, dar având în vedere dimensiunile, probabil că nu mai era destul loc la interior.

MSI Cubi5 inside

De altfel, Cubi5 este ușor de desfăcut și ești chiar încurajat să o faci. Asta pentru că vine cu un prelungitor pentru butonul Power în pachet, cât și cu un adaptor pentru conectarea unui HDD sau SSD SATA la interior. Acesta se atașează pe plăcuța metalică detașabilă și permite astfel extinderea stocării. Ai acces la port-ul pentru SSD-uri M.2 cu radiator, cât și la memoria RAM, toate fiind upgradabile. Iar în pachet este livrată și o plăcuță metalică pe care o poți monta pe PC pentru a-l atașa apoi de un monitor. Aici intervine utilitatea butonului de Power extins, pentru a nu te întinde după ecran de fiecare dată.

Și aici intră în discuție compatibilitatea „aproape” perfectă dintre Cubi 5 și monitorul MD271UL. MSI le recomandă împreună, dar monitorul vine cu un stand din aluminiu foarte frumos, similar cu cele de pe iMac-urile de la Apple, dar fără montură VESA. Astfel, nu poți monta PC-ul pe spatele monitorului. În rest, cele două se înțeleg perfect. Poți conecta Cubi 5 la MD271UL atât prin HDMI, cât și prin DisplayPort, iar monitorul integrează chiar și un port USB-C pentru conectarea la laptop-uri ultraportabile (și alimentarea lor la 65W). De altfel, monitorul este echipat cu un panel IPS 4K pe 10 biți, destul de bine calibrat pentru a putea lucra în editare foto sau video, spune MSI.

MSI Cubi5 Monitor front

Atât timp cât nu ai pretenții la performanță de top, Cubi5 face exact ceea ce își propune

Odată ce am desfăcut, computerul, m-am uitat prin interior și am văzut unde se potrivesc toate accesoriile, am trecut la instalare. Acesta vine echipat cu Windows 11, deci configurarea a fost rapidă și simplă.

Configurația constă într-un Intel Core i7-1255U, deci un model din generația precedentă, alături de 16 GB memorie RAM (două plăcuțe de 8 GB, upgradabile) pe format SO-DIMM DDR4 la 3.200 MHz și un SSD Western Digital de 512 GB. Este o configurație mai mult decât de ajuns pentru activități de tip office, iar testele de performanță confirmă că nu poți face foarte multe lucruri în plus pe el. Pentru editare foto, poate că poți se te descurci dacă nu faci asta la un nivel profesionist cu procesorul de laptop, însă pentru editare video de fișiere mai mari decât Full HD vei începe să vezi cum se chinuie.

MSI Cubi5 front

Dar, din fericire, acest computer nu este gândit pentru aceste cazuri de utilizare. Dacă tot ce faci pe PC este să navighezi pe internet, să stai pe rețele de socializare, pe YouTube, Spotify sau Netflix, vei avea o experiență perfectă. Jocurile însă, nu vor oferi o experiență prea bună, din lipsa unui GPU dedicat. Cipul Xe integrat sigur nu va permite o experiență prea bună în titluri moderne.

Aș putea vedea acest mini-PC drept un bun hub multimedia pentru a conecta la un televizor non-smart pentru redarea de filme, mai ales că port-ul său HDMI permite redarea în 4K și HDR. De asemenea, acesta ar putea fi un mini-PC bun pentru emulatoare de console mai vechi, pentru cei care nu vor să își bată capul cu un Raspberry Pi și Linux.

MSI Cubi5 back

Monitorul este însă unul destul de simplu în utilizare. Deși are un meniu destul de stufos, acesta nu este foarte complex și nu integrează multe funcții avansate, precum cele de gaming. Asta pentru că este echipat cu un panel 4K la 60 Hz, deci nu se pune problema de VRR sau capabilitățile HDMI 2.1.

Culorile sunt foarte plăcute și luminozitatea este OK, dar nu impresionantă. În lipsa certificării HDR, acesta nu se va duce mai sus de 350 nits.

MSI Cubi5 movie

Avantajul său este că are un panel foarte capabil, care afișează 99% din spectrul de culoare DCI-P3, 95% din Adobe RGB și 139% din sRGB. Calibrat corespunzător, acesta ar putea fi un ecran bun pentru crearea de conținut. De asemenea, ce care nu au pretenții de refresh rate-uri mari, pot conecta fără probleme console de jocuri precum PlayStation 5 sau Xbox Series X.

Concluzii

MSI Cubi5 este un mini-PC interesant, dar chiar și cu un procesor Core i7, acesta nu este foarte performant, fiind recomandat pentru office. Este important de menționat că acesta este răcit cu ceea ce pare a fi un cooler de laptop, iar în sarcini complexe, precum testul CineBench, acesta pornește la o turație mare și este ușor de auzit. De altfel și în „idle” acesta se aude constant, însă dacă ar fi montat pe spatele unui monitor, nu ar mai fi atât de sesizabil.

MSI Cubi5 youtube

Monitorul MD271UL este în schimb unul destul de simplu, fără prea multe capabilități avansate dar și fără prea multe minusuri. Face exact ceea ce promite și singurul lucru care mi se pare că lipsește este montura VESA pentru a putea atașa Cubi5 pe spatele său.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult