Sistem Black Aquila v4: un PC de gaming surprinzător [REVIEW]

Sistem Black Aquila v4: un PC de gaming surprinzător [REVIEW]
Configuraţie şi impresii

Gaming-ul pe PC-uri este într-o creştere rapidă în ultimii câţiva ani, însă nu toţi utilizatorii au timpul necesar pentru a invăţa cum se construieşte un sistem de la zero. Producătorii de componente aduc din când în când soluţii „la cheie”, precum seria G20 de la ASUS, însă acestea sunt de obicei mai scumpe decât sistemele realizate din componente de la raft. O soluţie de mijloc este cumpărarea unui PC obişnuit pre-configurat, însă majoritatea celor din magazine includ componente de slabă calitate şi vin de asemenea cu un preţ ridicat. Black Aquila v4 încearcă însă să contrazică această „regulă”, fiind echipat cu componente de top şi un preţ foarte bun având în vedere performanţa oferită

Configuraţie

Black Aquila v4 este un sistem pre-configurat de PC Garage, care include exclusiv componente disponibile la raft. Cei care se pricep în a construi un computer îşi pot face unul identic acasă, în cazul în care cumpără componentele separat, deci nu vom vorbi prea mult despre design şi modul în care este asamblat, ci vom prezenta fiecare componentă în parte.

Carcasa sistemului este Corsair Carbide SPEC-Alpha în versiunea white-red, o alegere interesantă, având în vedere numele „Black Aquila”. Aceasta este echipată cu trei ventilatoare iluminate cu LED-uri de culoare roşie (două în faţă şi unul în spate), care asigură un airflow foarte bun. PC Garage a decorat carcasa şi cu LED-urile RGB Deepcool 350, iar panoul frontal oferă acces la două port-uri USB 3.0, jack-uri de 3,5 mm pentru căşti şi microfon, cât şi un potenţiometru cu trei setări (low, mid, high) pentru turaţia ventilatoarelor din carcasă.

Din lateral, carcasa seamănă cu vehiculuil Jawa Sandcrawler din seria Star Wars, lucru care ar trebui să îi bucure pe fanii celebrei serii de filme. Panoul din stânga, care oferă acces la componente are şi un geam din plastic, care oferă o privire de ansamblu asupra componentelor din interior, iar LED-urile iluminează interiorul.

Sistemul este realizat folosind componente ASUS, astfel placa de bază Strix H270F GAMING este alăturată unei plăci video STRIX GeForce GTX1070 cu sistemul de răcire DirectCU III. Procesorul ales pentru această configuraţie este Intel Core i7-7700, versiunea de bază, fără posibilitate de overclocking (capabilitate rezervată doar vârfului de gamă din „familia” de procesoare Kaby Lake), care a fost pus lângă 16 GB (2 x 8 GB) de memorie RAM DDR4 la 2133 MHz de la HyperX (modelul Fury Black).

În cele din urmă, Black Aquila v4 integrează un SSD HyperX Fury de 240 GB şi un HDD Western Digital Blue de 1 TB cu 7200 rpm. Procesorul este răcit de un cooler mid-range, un Zalman CNPS10X Optima care ţine procesorul la temperaturi mai joase decât cel stoc, inclus în pachetul normal. Deşi acesta n-ar fi recomandat în mod normal pentru un i7-7700K cumpărat în special pentru overclocking, pentru 7700 îşi face treaba fără probleme.

Totul este astfel alimentat de o sursă Super Flower de 550W cu eficienţă de 91% şi certificare 80+ Silver, o soluţie de buget, în general, dar care nu va întâmpina probleme în cazul sistemului de faţă. Având în vedere faptul că nu vorbim despre un PC care poate fi supratactat, consumul de energie va sta tot timpul sub puterea maximă a sursei.

Impresii

Sistemul Black Aqula v4 pare să fie foarte bine echilibrat din toate punctele de vedere. Avem de a face cu un procesor puternic, care poate asigura performanţă ridicată atât în jocuri, cât şi în aplicaţii solicitante, precum software profesional de editare video. Fiind însă vorba despre un sistem pentru gaming, acesta poate asigura o performanţă foarte bună chiar şi atunci când sunt pornite soluţii de streaming (OBS, Xsplit), însă în titlurile care folosesc mai multe nuclee (i7-7700 beneficiază de 4 nuclee şi 8 fire de execuţie) este recomandată procesarea fie pe codecul plăcii video (NVENC) sau chiar cel Intel (QuickSync). Procesarea brută a unui stream video pe procesor în rezoluţii mari în timpul unei sesiuni de joc (streaming la 1080p cu 60 de cadre pe secundă) ar putea să afecteze atât calitatea semnalului video transmis, cât şi experienţa de joc.

Din fericire, există şi soluţii mai elegante de streaming, care pot oferi o experienţă plăcută oricărui gamer. Cea mai simplă dintre acestea este funcţia Share oferită de NVIDIA la pachet cu software-ul GeForce Experience. Întrucât vorbim despre un sistem echipat cu un GTX 1070 cu overclocking din fabrică (seria STRIX de la ASUS se numără printre cele mai performante de pe piaţă), streamingul la rezoluţie înaltă prin NVIDIA Share nu ar trebui să afecteze în vreun fel experienţa de joc în rezoluţie Full HD.

Desigur, GTX 1070 este un cip grafic foarte puternic pentru rezoluţia Full HD, iar cei care nu au pretenţia de a face streaming în timp ce se joacă vor putea urca lejer până la QHD (2560 x 1440 pixeli). Din păcate însă, trecerea la 4K afectează mult prea mult performanţa şi ar fi nevoie de compromisuri prea mari pe partea de calitate grafică pentru a putea rula în condiţii optime.

SSD-ul de 240 GB este foarte bine ales, întrucât oferă destul spaţiu pentru sistemul de operare şi aplicaţiile uzuale, însă are şi loc pentru câteva jocuri. În cazul în care jucaţi des două sau trei jocuri de dimensiuni nu foarte mari, probabil că stocarea lor pe SSD ar fi indicată, întrucât timpii de încărcare ar putea fi drastic reduşi. Performanţa propriu-zisa însă ar putea să nu fie afectată de stocarea pe SSD, acest lucru fiind condiţionat de modul în care motorul grafic gestionează încărcarea nivelurilor în fundal. Desigur, HDD-ul de 1 TB este potrivit pentru stocarea de multe jocuri noi (care de multe ori depăşesc 50 GB), cât şi pentru alte fişiere personale precum fotografii, clipuri video sau documente. Din fericire, vorbim despre un HDD cu viteză de 7200 rpm, care asigură viteză de acces rapidă.

În timp ce coolerul de pe procesor şi cele trei de pe placa video sunt silenţioase (ba chiar cele de pe placa video nici nu pornesc decât în jocuri), cele trei coolere de pe carcasă pot fi destul de zgomotoase pe setarea înaltă. În funcţie de temperatura ambientală, probabil că utilizarea lor la turaţie maximă nici nu este necesară, nivelurile low şi medium de pe potenţiometrul de turaţie fiind mai mult decât de ajuns pentru orice utilizator obişnuit care nu are peste 25 de grade Celsius în camera în care se joacă. Pentru cei mai sensibili la zgomotul produs de PC, în special în idle, setarea minimă este chiar recomandată.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Rezultatele testelor de performanţă obişnuite au fost chiar impresionante în cazul lui Black Aquila v4, în special datorită plăcii video GTX 1070 STRIX de la ASUS. Faţă de PC-ul precedent testat de noi, G20CI de la ASUS, echipat cu placă video GTX 1080, computerul de faţă nu a ieşit cu mult mai jos în testele de performanţă, ba chiar a reuşit să îl şi depăşească în câteva situaţii.

Motivul pentru care un PC echipat cu GTX 1070 poate depăşi performanţele unuia cu GTX 1080, în condiţiile în care restul componentelor sunt aproape identice este simplu. G20CI avea un sistem de răcire proprietar, care trebuia să răcească atât procesorul, cât şi placa video într-o carcasă fără prea mult loc pentru aerisire în plus. Astfel, aceste două componente puteau atinge temperaturi foarte înalte, care duceau apoi la throttling (limitarea frecvenţelor pentru a împiedica supraîncălzirea). Astfel, în anumite jocuri, în ciuda faptului că placa grafică GTX 1080 este teoretic mai puternică decât un 1070, aceasta poate rula la frecvenţe mai joase în cazul în care nu este răcită corespunzător.

În majoritatea testelor însă, GTX 1070 de pe Black Aquila v4 s-a poziţionat cu aproximativ 10-20 FPS mai jos decât GTX 1080 de pe G20CI, însă diferenţele sunt atât de mici încât diferenţa de preţ între cele două plăci video parcă nu este justificată. Această situaţie a fost evidentă atât în testele Full HD, cât şi în cele 4K. Jocurile au fost ca de obicei setate pe profilurile cu cele mai înalte detalii şi opţiunea antialiasing oprită.

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 55,1 FPS 36,4 FPS
Bioshock: Infinite 148,86 FPS 55,8 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 59,9 FPS 21,7 FPS
Dragon Age: Inquisition 115,9 FPS 35,4 FPS
FarCry: Primal 93 FPS 36 FPS
Gears of War 4 111,2 FPS 35,1 FPS
Grand Theft Auto V 137,12 FPS 56,02 FPS
Hitman 101,7 FPS 40,9 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 143,29 FPS 56,42 FPS
Rainbow Six: Siege 175 FPS 57,2 FPS
Rise of the Tomb Raider 113,16 FPS 36,43 FPS
Tge Division 83,3 FPS 33,5 FPS
Thief 114,3 FPS 41,1 FPS
Total War: Warhammer 102,1 FPS 39 FPS

Testele sintetice de performanţă au evidenţiat rezultate similare, cu diferenţe foarte mici faţă de sistemul testat anterior. Procesorul a ieşit puţin mai bine, întrucât a putut menţine frecvenţele de boost pe perioadă mai lungă, graţie răcirii mai eficiente. Unde nu reuşeşte Black Aquila v4 să iasă în faţa altor sisteme testate anterior (atât PC-uri, cât şi laptop-uri), este în cazul unităţilor de stocare, care sunt puţin mai lente decât ne-am fi aşteptat. Chiar şi aşa, în utilizare normală aceste rezultate nu sunt tocmai evidente, deci probabil că majoritatea celor care vor alege acest sistem nu vor fi afectaţi.

Test Scor
3D Mark Fire Strike 15.100 puncte
3D Mark Fire Strike Ultra 4.317 puncte
3D Mark Time Spy 5.741 puncte
3D Mark Sky Diver 34.407 puncte
PCMark Creative 7.099 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 133,20 FPS, CPU: 889 cb
WinRar 10.941 KB/s
HDTune SSD (Read) 240,1 MB/s
HDTune HDD (Read) 139,6 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 535,2 MB/s Write: 228,4 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 110,1 MB/s Write: 219,7 MB/s

Concluzii

Black Aquila v4 este un sistem foarte interesant, ba chiar contradictoriu uneori. Deşi are „black” în titlu, sistemul este alb şi totodată este decorat cu LED-uri colorate. În ciuda faptului că are un GTX 1070 în carcasă, acesta poate să ofere performanţe similare sau chiar mai bune în anumite situaţii faţă de alte sisteme care vin echipate chiar cu GTX 1080.

În niciun caz nu este un sistem pentru cei mai pretenţioşi gameri, fiind echipat cu procesor cu multiplicator blocat şi cu o placă video de medie, însă poate satisface nevoile oricărui gamer care îşi doreşte detalii maxime în rezoluţii Full HD şi QHD. Preţul de 6999 lei pare să fie justificat, având în vedere hardware-ul integrat, asamblarea premium garantată şi cele câteva bonusuri pe care PC Garage le oferă la cumpărarea acestui sistem.

Părţi pozitive

Nu necesită asamblare
Lumini RGB
Componente de calitate

Părţi negative

Coolerele de pe carcasa sunt cam zgomotoase la turaţie maximă
Procesorul are multiplicator blocat

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult