Sistem ITD Custom Works Tomahawk review: mid-range de gaming în 2021

29.01.2021
Sistem ITD Custom Works Tomahawk review: mid-range de gaming în 2021

Este destul de greu să construiești un PC  de la zero. Cei care nu se pricep la asta vor prefera întotdeauna un sistem preconfigurat, în timp ce clienții care vor să cumpere unul pe componente nu vor găsi foarte multe în stoc. Se pare însă că dacă vrei să pui mâna pe o placă video de generație nouă, sistemele gata făcute sunt cel mai ușor de găsit, iar astăzi avem la test un astfel de sistem: Tomahawk by ITD Custom Works, care demonstrează ce poate să facă astăzi un sistem de gaming mid-range.

Construcție, componente și asamblare

ITD Custom Works este o divizie a magazinului IT Direct, care construiește computere personalizate. Nu numai că există aceste sisteme sub formă de produse preconfigurate, pe care le poți comanda direct, însă acestea pot fi și personalizate contra cost. Dacă vrei să schimbi o componentă, sau vrei ca sistemul tău să fie unic, cu un text sau o imagine proprie pe panoul de sticlă de pe laterală, poți cere asta.

De altfel, fiecare sistem este unic, echipat cu o plăcuță metalică pe care se regăsește logo-ul ITD Custom Works, cât și numărul serial al computerului. Și pe lângă asta, fiecare unitate este livrată într-o cutie din lemn, care asigură un transport mai sigur, dar conferă și senzația unui produs premium, construit manual.

ITD Custom Works Tomahawk side off

Și de fapt așa este. Fiecare sistem este construit manual, fiind configurat cu componente „off the shelf”, nu cu diverse versiuni dedicate integratorilor, care de multe ori sunt diferite față de ceea ce se găsește în comerț și oferă performanță scăzută din diverse motive (răcire slabă, surse de putere mică pentru componentele alese, etc.).

Spuneam că sistemul Tomahawk este un adevărat „mid-range”, iar configurația lui confirmă asta din plin. Vorbim despre un computer echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 5600X, unul dintre cele mai bune procesoare pentru gaming la ora actuală, chiar dacă face parte din gama de medie, alăturat unui GeForce RTX 3060 Ti, care până de curând era cel mai accesibil model al seriei, cu 16 GB memorie RAM și un SSD de 256 GB. Sursa de 550W este de ajuns pentru a alimenta toate aceste componente, alături de sistemul de răcire de tip AIO cu lichid și cele patru cooler-e cu RGB.

Carcasa PONOS, cooler-ele și sistemul de răcire sunt produse de Raijintek, și sunt toate echipate cu luminițe RGB, care sunt și sincronizate ușor. Placa de bază, SSD-ul și placa video sunt produse de Gigabyte, o alegere bună, întrucât se vor „înțelege” de minune, iar memoria RAM Corsair la 3200 MHz este perfect aleasă pentru procesorul Ryzen. Sursa este produsă de Seasonic, modelul S12III cu certificare 80+ Bronze.

ITD Custom Works Tomahawk box

Cum spuneam, totul este cât se poate de „mid-range”, iar asta este bine, întrucât nu avem foarte multe costuri extra pentru componente mai puternice care nu ar face o diferență notabilă în experiența de utilizare, pe care doar câțiva dintre clienți le-ar putea aprecia.

Totul este asamblat cu mare atenție, cablurile fiind bine aranjate în spatele panoului lateral din dreapta. Panoul din stânga este gravat cu logo-ul Tomahawk, logo-ul Raijintek și alte câteva mesaje „gameristice”. , iar acesta este realizat din sticlă temperată, pe care trebuie să o manevrați cu mare grijă. La fel și în cazul panoului frontal, care este detașabil.

Prezentarea pachetului este una de top, fiind vorba despre un sistem arătos, bine „iluminat” și bine aerisit: 3 ventilatoare în față, unul în spate și două, care scot aerul din carcasă, în sus, atașate de radiatorul sistemului de răcire cu lichid. Astfel, placa grafică are de unde să tragă aer rece si să îl scoată prin spate, nefiind „înghesuită” printre cabluri sau alte componente.

ITD Custom Works Tomahawk badge

Configurație ITD CW Tomahawk

  • CPU: Ryzen 5 5600X
  • Cooler: Raijintek EOS 240 RBW AIO
  • Placa de bază: Gigabyte B550M AORUS Elite
  • GPU: Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC 8G
  • RAM: 2 x 8 GB Corsair Vengeance 3.200 MHz
  • SSD: Gigabyte AORUS 256 GB
  • PSU: Seasonic S12III 550 W, 80 PLUS Bronze
  • Carcasă: Raijintek PONOS

Performanță

Am rulat testele obișnuite de gaming pe acest sistem, în rezoluțiile 1080p, 1440p și 2160p. Nu ne așteptam la o performanță ieșită din comun în 4K, însă și din rezultatele testelor este destul de evident că 1080p și 1440p sunt rezoluțiile la care acest sistem de „simte” cel mai bine. Vorbim aici despre teste realizate în jocuri cu setările pe cele mai înalte profiluri standard, fiind loc destul de mult pentru îmbunătățirea acestor performanțe prin optimizarea pentru o anumită rezoluție sau framerate preferat.

ITD Custom Works Tomahawk cable management

În majoritatea jocurilor, în 1080p, RTX 3060 Ti alături de un Ryzen 5 5600X vor oferi întotdeauna o performanță de top, indiferent de cât de ridicat este nivelul setărilor. În 1440p, jocurile vor începe să tindă mai degrabă spre 60 FPS decât spre 120, dar sunt destule titluri care vor permite rularea la setări maxime în această rezoluție și peste 60 FPS. Rezoluția 4K este însă cea unde vor trebui făcute compromisuri. Cei 8 GB de memorie ar putea să se dovedească a fi insuficienți pentru a rula jocuri pe setări înalte la această rezoluție, în timp ce puterea de procesare nu este de ajuns pentru a permite redare în rezoluție „nativă” a graficii. Din fericire, există DLSS, care va putea ajuta semnificativ în titlurile compatibile.

Testele pentru acest sistem nu au fost realizate și în RTX, întrucât un sistem de medie nu este în general construit pentru astfel de jocuri, însă pentru cei care sunt dispuși să renunțe la cam jumătate de framerate, este o opțiune, iar DLSS sigur va ajuta în acele cazuri. Nu vei juca Cyberpunk 2077 în 4K la 60 de cadre pe secundă cu ray tracing nici cu DLSS, dar performanța în rezoluție 1440p va fi una foarte bună cu puțină optimizare a câtorva setări grafice.

ITD Custom Works Tomahawk inside

Ultima componentă pe care voiam să o testez a fost SSD-ul Gigabyte AORUS cu RGB. Acesta are doar 256 GB, deci nu va fi de ajuns decât pentru sistemul de operare, aplicațiile uzuale și de 2-3 jocuri, însă este loc pe placa de bază pentru adăugarea încă unui SSD M.2 și destule locuri în carcasă pentru adăugarea de stocare pe SATA. La peste 1 GB/s la scriere și cam 3 GB/s la citire, acesta este un SSD potrivit pentru un sistem de gaming. Și pe lângă toate acestea, este echipat cu luminițe RGB.

Concluzii

Tomahawk de la ITD Custom Works este un sistem care arată bine, rulează cam orice joc de pe piață la calitate înaltă și este o metodă ușoară de a intra în posesia unui RTX 3060 Ti, care se găsește destul de greu altfel. Avantajul ar fi că restul componentelor din sistem sunt din aceeași categorie și astfel totul se îmbină armonios, deci avem de a face cu un sistem echilibrat.

Desigur, acesta poate fi configurat peste ceea ce vine „standard” în pachetul listat pe site. Și dacă vă întrebați cât costă, acest model este listat la 8.499 lei, într-o configurație cu SSD dublu, de 480 GB, un preț cu doar câteva sute de lei mai mare decât un sistem similar configurat acasă, pe componente. Avantajele acestui sistem sunt desigur montura profesională cu cable management și suportul tehnic pe care îl puteți primi pe baza garanției.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult