Viking Black Friday Edition review: gaming 1080p într-un PC compact

10.11.2020
Viking Black Friday Edition review: gaming 1080p într-un PC compact

Din când în când mai testez și câte un sistem pre configurat, pentru că întotdeauna m-a fascinat această categorie de PC-uri. Asta pentru că majoritatea celor care nu se pricep, preferă să aleagă un sistem deja construit care se încadrează în bugetul disponibil. Dar problema cu aceste sisteme este de obicei faptul că sunt construite fie cu componente de bază, componente din generații foarte vechi, sau sunt semnificativ mai scumpe decât suma componentelor individuală. În cazul de față nu știu cât costă sistemul Viking Black Friday Edition de la PC Garage, însă după cum sugerează și numele, acesta ar trebui să beneficieze de o reducere semnificativă de preț față de costul total al componentelor. Iar performanța oferită nu este tocmai slabă. Iată cum s-a comportat acest sistem în testele noastre.

Configurație

Am mai testat sisteme din gama Viking în trecut, iar acelea s-au dovedit a fi bine balansate pentru a oferi un nivel de performanță bun, în timp ce fac compromisuri la anumite categorii de componente care nu sunt chiar atât de importante. De exemplu, carcasa. Și noul Viking în ediția Black Friday folosește o carcasă Segotep Polar Light V2. Este o carcasă mică, dar destul de spațioasă pentru plăci de bază mini-ATX și foarte ușoară. Este mereu un șoc atunci când ridic un PC complet într-o carcasă de acest gen și realizez cât de ușor este.

Iar această carcasă este și foarte plasticoasă și lucioasă. Are plastic lucios atât pe partea din față, cât și în partea de sus, suprafețe care în timp se vor zgâria. Desigur, acestea atrag imediat particulele de praf. Iar laterala transparentă este tot din plastic, ceva mai puțin rezistentă la zgârieturi. Laterala din dreapta este însă din metal și permite un spațiu generos pentru cable management, întrucât este puțin bombată. Există destul spațiu pentru multiple HDD-uri sau SSD-uri pe format SATA, au loc și plăci grafice mai lungi, iar în partea de sus sau în față pot fi montate chiar câte două coolere de 120mm. Dacă treci peste faptul că nu este o carcasă grea, deci nu are o stabilitate foarte mare dacă este pusă pe jos și nu te deranjează materialele de construcție, îți faci treaba foarte bine cu ea.

Viking BF side

De altfel, PC Garage a echipat această carcasă cu trei coolere AQIRYS Aries ARGB (două în față și unul în spate), care asigură un flux de aer eficient din față spre spate, aerul rece din exterior fiind împins către procesor și placa grafică. Acestea vin și cu o telecomandă pentru controlul luminițelor, controller-ul fiind deja montat în carcasă.

Procesorul este un Intel Core i3-10100F, un model de bază, dar care este comparabil în performanță cu ceea ce oferea în trecut un Core i7: 4 nuclee, 8 fire de execuție, frecvență de bază de 3,6 GHz și boost până la 4,3 GHz. Mai mult, acesta este un procesor fără cip grafic integrat, deci ar trebui să ruleze și mai rece, în timp ce consumul este de numai 65W. Pentru gaming în 1080p, care pare să fie ținta acestui sistem, acest procesor ar trebui să fie valabil ceva vreme de acum înainte, chiar dacă este cel mai ieftin din gama Intel. Procesorul este răcit de un cooler Inter-Tech Argus SU-800, de asemenea echipat cu luminițe RGB.

Chiar dacă acest cooler de aproximativ 50 lei nu pare să fie tocmai impresionant, în full load, sistemul a stat constant la 60 de grade în timpul testului Prime95. Frecvența de boost a urcat la 4,1 GHz în aceste condiții și sigur poți „stoarce” mai multă performanță de la acest procesor având în continuare loc pentru a face overclocking din punct de vedere al temperaturii.

Viking BF inside 2

Apoi avem o placă grafică GeForce RTX 2060 de la ZOTAC, o variantă de dimensiuni reduse, cu două coolere, dar în continuare foarte capabilă pentru a rula jocurile recente și care poate oferi acces chiar și la opțiuni avansate precum DLSS și RTX în jocurile compatibile.

Configurația este în cele din urmă completată de un SSD Apacer de 480 GB pe SATA-III, care se conectează, la fel ca restul componentelor pe o placă de bază Gigabyte H410M S2H. Nu vă așteptați la mult spațiu de overclocking pe acest model, însă, acesta oferă suport pentru până la 64 GB memorie RAM (sistemul vine cu 2 x 8 GB 3000 MHz ADATA XPG GAMMIX D10), are slot M.2 liber pentru încă un SSD, 4 port-uri SATA-III, 6 port-uri USB și rețea Gigabit. Și dacă aceste port-uri nu sunt de ajuns, carcasa integrează și două port-uri USB 2.0 și încă un port USB 3.0 în partea de sus.

Iar totul este alimentat de o sursă de Gigabyte P550B (550W) cu certificare 80+ Bronze, mai mult decât de ajuns pentru un astfel de sistem, în condițiile în care procesorul consumă 66,5 W în full load. Există și loc pentru upgrade, atât pentru procesor, cât și pentru placa grafică, la nevoie.

Viking BF cables

Experiența în utilizare

Când testez un sistem pre-configurat, în general mă interesează două lucruri: cât de silențios este și cât de bine se comportă în utilizarea de zi cu zi. Da, testele îți arată performanța brută, calculată matematic, însă utilizarea unui computer este mai mult decât să privești un grafic cu framerate-uri.

La nivel de zgomot, noul Viking stă bine. Coolerele sunt destul de silențioase, atât cele de pe carcasă, cât și cele de pe procesor și placa grafică. Asta nu înseamnă că nu se aud în utilizare, însă vor face un zgomot aproape imperceptibil, chiar și în full load, atunci când ai sunet în căști sau la boxe, chiar și dintre cele mici, de birou. Aerul cald este eficient împins prin spatele carcasei și nici nu este extrem de cald. După cum spuneam, procesorul atinge doar 60 de grade în condiții extreme, iar placa grafică sare de 70 de grade, dar nu mai mult de pe la 75, cu o turație a ventilatoarelor care atinge maximum 60%, dar care stă în general pe la 45-47 de grade. Desigur, poți să modifici manual frecvențele plăcii grafice și să mărești turația ventilatoarelor, însă căldura și zgomotul vor crește.

Viking BF RAM

Probabil singurul lucru care m-a cam limitat la această configurație a fost SSD-ul de 480 GB. Recomandarea mea ar fi upgrade-ul la măcar un HDD de 1 sau 2 TB pentru stocare de conținut multimedia sau unele jocuri mai vechi, care nu sunt optimizate pentru SSD. Astfel, vei putea ține 2-3 jocuri pe SSD-ul inclus și restul pe un HDD. Dacă bugetul permite, atunci încă un SSD ar putea fi un upgrade perfect.

La capitolul răcire însă, nu cred că este necesar vreun upgrade, soluțiile configurate pe Viking fiind destul de eficiente pentru configurația în cauză. Poate că alături de un procesor nou, pentru cei care își doresc un i5 cu șase nuclee mai târziu, ar fi necesar și un sistem de răcire mai performant.

Performanță

Sistemele Viking sunt listate pe site-ul PC Garage drept „High Gaming”, adică recomandă ca jocurile să fie rulate pe setări High. Presupun că este vorba despre rezoluție 1080p în cazul de față, având în vedere placa grafică aleasă. Ei bine, eu am rulat testele pe Ultra/Very High (în funcție de titlu), pentru că eram sigur că poate să ducă fără probleme. Și cam așa a fost. Important de menționat este faptul că am dezactivat setările anti-aliasing din fiecare titlu și că nu am rulat testele cu efecte RTX sau DLSS activate.

Jocurile care nu au reușit să depășească 60 FPS sunt unele dintre cele mai pretențioase, însă am rulat special teste pe setări high pentru a verifica și am văzut că dacă pui pe profilul recomandat, o medie de 60 FPS este asigurată pe această configurație pe orice tip de joc, chiar și cele AAA. Totuși, testele afișate rămân pe setările maxime, pentru că este mai ușor de configurat așa pentru a avea rezultate ușor de reprodus.

O singură mențiune, însă: jocurile online din categoria celor competitive, precum For Honor sau Rainbow Six: Siege ating framerate-uri impresionante. Nu am realizat o metodologie de testare pentru titluri precum Counter-Strike sau Valorant încă, însă acolo ar trebui să ne așteptăm la sute de cadre pe secundă. În aceste condiții, dacă jucați jocuri din această categorie, recomand și un monitor de măcar 120 sau 144 Hz pe lângă Viking. Experiența de joc va fi clar îmbunătățită.

Gaming

3DMark

Testele mai arată și faptul că SSD-ul este în limitele tehnologiei, magistrala SATA fiind limitată undeva între 500 și 550 MB/s maximum. Iar procesorul, așa mic și „firav” cum este, ar putea fi folosit și în aplicații de productivitate, atât timp cât nu ai pretenții prea ridicate de la el.

Concluzii

Noul Viking de la PC Garage în ediția Black Friday este un sistem mic și capabil, dar care va fi disponibil abia la sfârșitul acestei săptămâni. Încă nu știu cât va costa, dar uitându-mă la Viking AMD, cel mai scump model din această gamă disponibil pe site acum, observ că noua ediție de Black Friday va fi semnificativ mai puternică. Asta îmi sugerează că prețul de Black Friday ar trebui să fie foarte avantajos în comparație.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult