Windows a fost instalat deja pe mai mult de 400 milioane de PC-uri

18.10.2023
Windows a fost instalat deja pe mai mult de 400 milioane de PC-uri

Windows 11 a fost instalat deja pe mai mult de 400 de dispozitive de când a fost lansat în 2021. Numărul de utilizatori continuă să crească, în ciuda problemelor inițiale de compatibilitate.

Potrivit unui raport publicat de Windows Central, sistemul de operare Windows 11 este acum utilizat pe peste 400 de milioane de dispozitive active lunar. Datele interne ale Microsoft văzute de Windows Central dezvăluie că numărul de utilizatori activi de Windows 11 a depășit recent 400 de milioane și crește constant. Numărul acestora ar putea atinge jumătate de miliard până la începutul anului 2024.

Sistemul de operare a fost pe piață din octombrie 2021, ceea ce înseamnă că Microsoft a avut nevoie de aproximativ doi ani pentru a ajunge la 400 de milioane de dispozitive active lunar care folosesc Windows 11. Aceasta este o rată semnificativ mai mică decât Windows 10, care a atins același număr în puțin peste un an, atingând, cele din urmă, 1 miliard de utilizatori până la începutul anului 2020.

Windows 11 prinde tracțiune, în ciuda problemelor inițiale

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare și contextul în care cele două sisteme de operare au fost lansate. Spre deosebire de Windows 10, care a fost lansat după eșecul numit Windows 8, Windows 11 nu venea să repare imediat o greșeală, ci să aducă o actualizare firească. De asemenea, adopția sa a fost mult încetinită de lipsa compatibilității cu PC-urile existente și de faptul că oamenii s-au obișnuit cu Windows 10 și le-a fost mai greu să renunțe la un sistem deja „trusted and tested”.

Cât despre problemele de compatibilitate, știți deja că ne referim celebrul TPU (Trusted Platform Module), o parte esențială a noii arhitecturi de securitate Windows. Deși acesta poate fi instalat și ca modul separat, modificarea este posibilă doar pe unele configurații PC. Procesoarele produse înainte de 2018 nu aveau acest modul, iar oamenii au fost nevoiți să facă un upgrade dacă voiau să facă trecerea la noul sistem de operare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult