ADATA SD600: performanţă ridicată într-un SSD anti-şoc ultra-portabil [REVIEW]

29.05.2017
ADATA SD600: performanţă ridicată într-un SSD anti-şoc ultra-portabil [REVIEW]

SSD-urile portabile devin din ce în ce mai prezente în portofoliilor producătorilor de soluţii de stocare, iar performanţele acestora încep să se apropie din ce în ce mai mult de cele ale unităţilor interne. Noul SSD ADATA SD600 demonstrează că o unitate externă de stocare nu trebuie să aducă de la sine compromisuri la capitolul performanţă, iar designul său rezistent la şocuri îl recomandă pentru cei care vor să lucreze oriunde, fără frica deteriorării în cazul accidentelor uşoare.

Design, construcţie

Chiar dacă în poze pare să fie o namilă supărată, SSD-ul ADATA SD60 este de fapt doar cu puţin mai mare decât un card de credit obişnuit. Carcasa este realizată din plastic negru solid la atingere, cu o textură plăcută, care este acoperită apoi cu o suprafaţă din cauciuc roşu pe ambele părţi. Suprafaţa cauciucată este ataşată de carcasă cu patru şuruburi, care totodată ţin unitatea închisă. Deşi nu ne-am îndurat să aruncăm cu SD600 prin redacţie, pentru majoritatea şocurilor uşoare, această construcţie din plastic uşor dar rezistent şi cauciuc pe ambele părţi şi la colţuri ar trebui să ducă la evitarea deteriorării în cazul în care dispozitivul este scăpat pe jos.

Pe una dintre laterale se găseşte port-ul micro-USB 3.1, care în teorie ar trebui să asigure viteze mai mari de transfer decât este capabil acest model de SSD. Desigur, acesta poate fi conectat la un PC şi prin intermediul unui cablu micro-USB 2.0, vitezele fiind considerabil mai mici. Avantajul este că pentru situaţii de urgenţă, în care un cablu micro-USB 3.x nu este disponibl, datele pot fi accesate cu un banal cablu pe care îl poţi găsi oriunde.

În cutia lui ADATA SD600 sunt integrate doar cablul de date şi un manual de utilizare, care ne îndeamnă să descărcăm software-ul HDD-to-Go, util pentru cei care sunt interesaţi de portabilitate şi securitate a informaţiilor personale.

Experienţa de utilizare şi performanţă

SD600 de la ADATA se comportă la fel ca orice altă unitate de stocare externă. Odată conectată la un port USB (de preferat 3.0 sau 3.1), aceasta este instalată automat de sistemul de operare. Din acest moment, unitatea apare listată în lista de unităţi disponibile şi poate fi folosită în orice scop. Pot fi instalate aplicaţii, stocate date şi se poate lucra chiar şi cu fişiere video de dimensiuni mari, doar prin conexiunea USB, fără a fi necesară descărcarea locală de fişiere 4K pentru editare video.

Este recomandată utilizare funcţiei „safely remove drive” din Windows la deconectare, însă în cazul în care fişierele de pe SD600 nu sunt în utilizare, riscurile de deteriorare sunt minime la deconectarea fără a parcurge acest pas.

Software-ul HDD-to-Go recomandat de ADATA este disponibil pentru download de pe site-ul companiei, însă interfaţa este depăşită în acest moment. Din fericire, funcţionalitatea nu este afectată de interfaţa arhaică, fiind posibilă protejarea datelor cu o parolă, instalarea de aplicaţii portabile, care să poată fi rulate de pe orice computer, backup-ul şi sincronizarea căsuţei de e-mail şi a bookmark-urilor din browser şi chiar protecţie în cazul pierderii, cu posibilitatea de a adăuga date de contact şi instrucţiuni pentru cel care găseşte SSD-ul pentru restituirea lui. Asemeni unui cont de stocare în cloud, HDD-to-Go vine şi cu posibilitatea de sincronizare a unor foldere din computer, modificările fiind realizate şi pe SSD la conectare.,

În termeni de performanţă, ADATA pare să se fi ţinut de promisiunile din specificaţiile oficiale. Vitezele de transfer în testele sintetice sunt în limitele normale, cu 410 MB pe secundă la scriere şi 450 MB/s la citire. Având în vedere că limitele standardului USB 3.0 (şi USB 3.1 gen1) sunt de 625 MB/s, interfaţa nu limitează performanţa unităţii în niciun fel. În utilizare normală, copierea unui fişier de 4 GB de pe SSD-ul laptop-ului folosit pentru testare a atins o viteză medie de 310 MB/s. De asemenea, utilizarea SSD-ului în Adobe Premiere Pro pentru editarea unui clip video bazat pe materiale Full HD la 60 de cadre pe secundă care însumau 19 GB s-a desfăşurat fără probleme sau întârzieri.

Test Scriere Citire
CrystalDiskMark Seq Q32TI 436,20 MB/s 431,00 MB/s
Anvil’s Storage (Seq 4MB) 402,04 MB/s 410,83 MB/s
AS SSD (Seq) 410,11 MB/s 420,68 MB/s
ATTO (64 MB) 448,32 MB/s 414,57 MB/s

Concluzii

SD600 de la ADATA este un SSD portabil performant şi rezistent, bun de ţinut în orice geantă alături de un laptop performant. Acesta este util atât pentru un backup de date rapid, cât şi pentru a fi folosit în aplicaţii mai pretenţioase, precum software de editare video. Fiind puţin mai mare decât un card de credit, acesta poate fi cărat chiar şi în buzunarul de la pantaloni, util în special atunci când transferul de date fizic ar putea fi mai rapid şi este nevoie de mai multă siguranţă decât prin intermediul internetului.

 

Părţi pozitive

Viteze de transfer ridicate
Rezistent la şocuri
Dimensiuni reduse

Părţi negative

Standardul USB 3.1 nu este utilizat la capacitate maximă
Software-ul recomandat HDD-to-Go este depăşit din punct de vedere al interfeţei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult