Apple pregăteşte monitoare cu rezoluţie 5K

02.06.2016
Apple pregăteşte monitoare cu rezoluţie 5K

În ultimii ani, discuţiile despre Apple sunt centrate în jurul telefoanelor, tabletelor şi computerelor pe care compania le produce, însă puţini vorbesc despre display-urile Thunderbolt Display. Cândva erau preferatele graficienilor şi celor care lucrează în producţie video, însă lipsa upgrade-urilor de-a lungul anilor a dus la o scădere în popularitate a acestora. Se pare însă că în viitorul apropiat Apple va aduce pe piaţă noi monitoare, cu performanţă similară cu cea de pe modelele iMac 5K.

Momentan aceste informaţii sunt doar la nivel de zvon, însă anunţul unei conferinţe pe data de 13 iunie sugerează că am putea vedea un anunţ oficial foarte curând. Conform noilor detalii, Apple plănuieşte să upgradeze noile monitoare la rezoluţia 5K, folosind aceleaşi panouri de pe cele mai noi iMac-uri. Acestea vor oferi performanţă înaltă, cu suport pentru culori naturale, calibrate în mod special pentru editare foto şi producţie video.

Întrucât majoritatea computerelor de la Apple sunt echipate cu cipuri grafice care nu ar putea să folosească aceste modele de display-uri, zvonurile afirmă că în carcasa lor vor fi integrate şi cipuri grafice, care dezactivează soluţiile deja existente în laptop-uri şi computerele Apple automat. Acestea ar trebui să ofere performanţa necesară pentru a afişa rezoluţia 5K, cât şi accelerarea grafică pentru editarea de clipuri la rezoluţii foarte înalte.

Întrucât va fi nevoie de multă lăţime de bandă pentru a putea afişa o asemenea rezoluţie, cât şi pentru comunicarea unui GPU extern cu componentele din interiorul computerelor, Apple pare să apeleze la standardul Thunderbolt 3, care vine cu interfaţă USB Type-C. Momentan, singurele modele de computere Apple cu USB Type-C sunt cele două generaţii de Macbook lansate în ultimul an. Întrucât Thunderbolt Display 5K va fi dependent de această mufă, probabil că Apple va lansa nişte adaptoare de la DisplayPort şi HDMI la Thunderbolt 3, cât şi noi generaţii de computere Macbook Pro, Macbook Air, iMac şi Mac Mini care vin cu astfel de mufe din fabrică.

Aceste informaţii nu au fost confirmate încă.

Citeşte şi Noile computere iMac se livrează cu display-uri 4K şi 5K

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video