Asus Echelon – căşti de gaming cu o calitate audio superioară

06.07.2013
Asus Echelon - căşti de gaming cu o calitate audio superioară

Căştile Asus Echelon pot fi considerate căşti pentru gaming prin definiţie. Carcasa are un desen de tip camuflaj, care te duce imediat cu gândul la armată şi titlurile FPS pe care le vei juca. Cablul lung are în capăt două mufe jack, iar un microfon întregeşte lista de dotări. Soluţia poate părea minimalistă, însă vom vedea în continuare că Asus a făcut o treabă bună şi prea puţini pasionaţi de jocuri au nevoie de mai mult. În plus, dacă nu te joci, căştile Echelon pot fi folosite fără reţineri pentru audiţia muzicală.

Asus Echelon - căşti pentru fanii FPS-urilor

Construcţie

Când construieşti o pereche de căşti pentru gaming, opţiunile pe care le ai ca producător nu sunt foarte variate. În primul rând trebuie să foloseşti un design circumaural, care să acopere integral urechea. Alături de el, este la fel de important să ai o incintă închisă. Jucătorii trebuie să se poată concentra asupra jocului, iar zgomotul din jur să rămână afară. Asus Echelon bifează aceste condiţii. Un alt aspect important este coloritul căştilor. Nu vrei să mergi pe un design pretenţios, sobru, ci pe ceva uşor bombastic. Jucătorii trebuie să recunoască o pereche de căşti creată pentru ei atunci când o văd. Perechea de faţă are un desen de tip camuflaj, care te face să te gândeşi la o uniformă militară.

Jucătorii petrec multe ore în faţa calculatorului, cu căştile pe urechi. O pereche creată pentru ei trebuie să fie neapărat confortabilă. Asus Echelon m-a surprins plăcut şi la acest capitol. Veţi putea folosi căştile multe ore în şir, chiar şi cu o pereche de ochelari. Bureţii sunt îndeajuns de moi pentru a fi confortabili, dar şi îndeajuns de fermi pentru a oferi stabilitate atunci când întorci capul brusc. Ei au un diametru de 10 cm, iar materialul sintetic de la exterior este foarte fin. Banda de susţinere pare să aibă acelaşi material pe faţa inferioară.

Asus Echelon - confortabile şi ergonomice

Firul intră în casca stângă, iar lângă punctul de intrare se află un trunchi de con lucios. Trage de el şi vei face cunoştinţă cu microfonul integrat al căştilor Asus Echelon. El are o lungime de 15 cm şi poate fi ajustat în poziţia optimă pentru fiecare utilizator. Am apreciat această soluţie elegantă şi relativ simplă, dar ea nu a fost singura pe care am observat-o la aceste căşti. Atunci când am ajustat banda pentru dimensiunile capului meu, am văzut că braţele cupelor culisează pe două tije metalice, plate şi acoperite cu un material negru. Mă aşteptam să văd undeva firul care ajunge de la cupa din stânga la cea dreaptă. Nu este vizibil. El este mascat într-un fel sau altul.

Cablul căştilor Asus Echelon are o lungime de 2,5 m şi este protejat de o husă textilă. La aproximativ 60 cm de casca stângă se află un modul pe fir, cu un potenţiometru pentru volum şi un comutator pentru microfon. Pentru dimensiunile modulului, potenţiometrul este foarte mic. Din fericire el este destul de fin şi precis.

Asus Echelon - construcţie solidă

Singura reţinerele pe care o am faţă de construcţia căştilor Echelon este rigiditatea construcţiei. Căştile pentru jocuri sunt în cele mai multe cazuri foarte plimbate. Modelul de faţă are nevoie de o husă pentru transport rigidă deoarece cupele nu se rotesc cu 90 de grade. Construcţia este foarte solidă per ansamblu, dar rigiditatea designului poate avea consecinţe neplăcute în cazul unui şoc mai puternic. Mai pot menţiona faptul că cele două mufe jack sunt placate cu aur.

Specificaţii

  • Diametru difuzor: 50 mm
  • Magnet difuzor: neodimiu
  • Tip cască: închis
  • Impedanţă: 32 ohm
  • Putere maximă de intrare: 50 mW
  • Răspuns în frecvenţă: 20 Hz – 20 kHz
  • Izolare fonică: 30 dB
  • Lungime cablu: 2,5 m
  • Control pe fir: volum, comutator microfon
  • Greutate: 268 g

Asus Echelon - conectorii şi modulul de pe fir

Calitatea audio

Încerc să nu am idei preconcepute în legătură cu căştile pe care le testez. Am fost vizitat de un gând care spunea c-ar trebui să fiu puţin îngăduitor cu o pereche de căşti pentru jocuri. Când am ascultat pentru prima dată căştile Asus Echelon, el a dispărut. Din tot ce am testat până acum în acest segment, căştile de faţă se aud cel mai bine. Atât de bine, încât pot să spun că se apropie de o pereche de căşti HiFi. Este o afirmaţie îndrăzneaţă şi voi încerca s-o explic. Prima impresie a fost că sunetul se aude foarte clar şi echilibrat. Nicio gamă de frecvenţe nu părea să fie avantajată.

Această primă impresie m-a convins să fac un test audio ceva mai minuţios, aşa cum obişnuiesc cu căştile pentru audiofili. Am folosit CD-uri audio, melodii FLAC şi MP3-uri la 320 kbps. Conţinutul a variat de la muzică clasică la piese rock şi a capella. Am făcut apoi teste de bass şi de instrumente individuale. Rezultatul a fost peste aşteptările aferente unei perechi de căşti de gaming. Înaltele se aud bine, dar lipseşte claritatea aceea cristalină spre capătul plajei de frecvenţe. Vocea mi-ar fi plăcut să se audă puţin mai accentuat şi aici mă refer la vocea feminină. Vocea bărbătească, mai gravă, intră la discuţia următoare despre frecvenţele joase.

Başii se aud ceva mai pronunţat cu căştile Asus Echelon. Din fericire, efectul nu este exagerat şi piesele rap care abundă de frecvenţe joase nu îţi stresează timpanul. Volumul maxim este foarte puternic, iar căştile nu distorsionează prea mult. Folosind volumul maxim al potenţiometrului de pe fir, anumite frecvenţe nu se mai aud atât de bine. La final, dacă ar trebui să dau o notă pentru calitatea audio a căştilor de gaming Asus Echelon, aceasta ar fi 9.

Asus Echelon - microfonul retractabil

În jocuri

Difuzoarele mari din fiecare cupă ajută această pereche de căşti să se descurce bine în jocuri. În titlurile de tip FPS, localizarea inamicilor este foarte importantă, iar Echelon oferă un efecte de spaţialitate foarte bun. Printre titlurile jucate pentru acest test s-au numărat Counter Strike şi Modern Warfare 3, iar căştile de la Asus au fost foarte potrivite pentru managamentul local al confruntărilor. Volumul pe fir poate fi foarte util atunci când trebuie să ajustezi rapid zgomotul din căşti. Nu ai timă să intri în vreun meniu.

Izolarea fonică

În lista de specificaţii, Asus ne spune că Echelon poate reduce cu până la 30 de decibeli zgomotul de fond. Aceasta este însă o valoarea mare, obţinută pentru anumite frecvenţie. În practică, aceste căşti oferă o izolare medie. Fără sunet în căşti poţi înţelege o conversaţie normală, purtată în apropiere. Când eşti în mijlocul luptei, aproape toate zgomotele din jur dispar.

Un dezavantaj

Acesta este preţul. Din punct de vedere al calităţii sunetului, cei 330 lei pe care-i veţi da pe căşile Asus Echelon nu sunt mulţi. Din păcate, ele nu oferă multe alte facilităţi. Materialele folosite sunt de calitate, însă nu găsim piele naturală sau lemn, care ar fi justificat un cost mai ridicat. Nu spun că Asus Echelon sunt nişte căşti foarte scumpe. Spun doar că ele puteau fi mai ieftine.

Asus Echelon - căşti de calitate, uşor de recomandat

Concluzie

Dacă preţul nu vă deranjează, căştile Asus Echelon sunt o recomandare uşoară. În jocuri oferă senzaţie de spaţialitate bună, iar calitatea sunetului este cu mult pentru standardul unor căşti de gamind. Atât de sus, încât ele pot fi folosite şi pentru audiţii muzicale. Claritatea sunetului este foarte bună, dar anumite frecvenţe nu sunt redate excelent. Asus Echelon punctează bine şi la capitolele ergonomie şi confort. Ele pot fi folosite ore în şir fără probleme, chiar şi de către cei ce poartă ochelari.

Părţi pozitive

calitate audio foarte bună pentru căşti de gaming
construcţie solidă
confortabile şi ergonomice
microfon retractabil
cablu lung, cu husă textilă

Părţi negative

preţul este puţin cam mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News