Asus MS-100 – sateliţii audio pentru un birou minimalist

29.04.2012
Asus MS-100 - sateliţii audio pentru un birou minimalist

Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că, în general, sistemul audio integrat într-un laptop nu impresionează. Aceaste este de înţeles, în condiţiile în care spaţiul este limitat. Pe de altă parte, spaţiul este limitat şi pe birou şi nu poţi todeauna să te prezinţi la serviciu sau acasă cu o pereche de boxe din lemn pentru portabilul tău. Asus ne propune o soluţie foarte atractivă pentru această problemă. Sistemul audio MS-100 a fost special construit pentru portabile. El nu doar că are o amprentă redusă pe birou, dar arată şi foarte bine. Vom vedea în continuare ce oferă.

Asus MS-100 - boxe alimentate prin USB

Construcţie impecabilă

Designul a fost prioritar atunci când a fost construit sistemul Asus MS-100. Incintele au forma unor conuri, îndreptate cu baza spre utilizator. Plasticul negru lucios atrage amprente, însă contrastează bine cu grila metalică ce protejează difuzorul. Asus a ales soluţia minimalistă şi atunci când a venit vorba de conectare la PC. În afară de cablul ce uneşte sateliţii, sistemul audio mai dispune doar de un cablu USB.

Da, alimentarea lui MS-100 şi intrarea audio sunt reunite în acea mufă. Dacă mai ţinem cont şi de faptul că nu sunt necesare drivere, soluţia audio devine şi mai atractivă. Satelitul din dreapta, cel din care iese cablul USB, este dotat cu un potenţiometru pentru volum şi un buton pentru oprirea sunetului. Sub grila metalică frontală şi pe suportul din plastic transparent din spate se găsesc picioruşe de cauciuc, ce oferă o aderenţă bună a boxelor pe birou.

Asus MS-100 - se conectează foarte simplu

Specificaţii

  • Diametru difuzor: 54 mm
  • Distorsiuni:
  • Răspuns în frecvenţă: 90 Hz-20 kHz
  • Putere: 3 W RMS
  • Alimentare: USB, 500 mA
  • Dimensiuni: 152 x 104 x 133 mm
  • Greutate: 760 g

Asus MS-100 - un design plăcut

Calitatea audio

La conectarea boxelor, este activată opţiunea Loudness din driverele încărcate automat pentru Asus MS-100. Această opţiune, disponibilă în panoul Custom (Playback devices, Properties), accentuează prea mult mediile. Recomand debifarea ei pentru un sunet mai curat. Fără Loudness sau orice alt efect activat, sistemul audio oferă o calitate bună, raportată la dimensiunile sale.

Frecvenţele medii şi implicit vocea sunt cel mai bine redate. În condiţiile în care redarea este realizată cu un singur difuzor per incintă, este normal ca înaltele şi joasele să nu impresioneze. La testele de audiţie am observat că joasele sunt cele mai afectate, iar încercarea de-a le impulsiona cu ajutorul unui egalizator de benzi nu a dat rezultate. Difuzoarele şi incintele sunt limitate fizic la redarea başilor.

Asta nu înseamnă însă că joasele nu se aud deloc. Din contră, Asus MS-100 se descurcă bine cu frecvenţe mai mari de 100 Hz, conform unui grafic de răspuns în frecvenţă prezentat de producător. Poate că sună ciudat, dar sistemul audio de faţă se remarcă la redarea muzicii clasice. Combinaţia între pian şi viori se aude mai bine decât mă aşteptam. La polul opus, fidelitate mai scăzută poate fi observată la redarea pieselor rock. Ţinând cont că sunt boxe de birou, pentru laptop, Asus MS-100 se aud tare. Volumul este bun pentru o cameră mică.

Asus MS-100 - controlul pentru volum

Alte aspecte

Sunetul oferit de Asus MS-100 are un mic effect de surround, ce dispare atunci când opţiunea Loudness menţionată mai sus este deactivată. Specificaţiile maxime pentru sunet, ce se poate selecta din driverele sistemului sunt16 biţi/48.000 Hz. Plăcile de sunet high end pot mai mult, însă în cazul nostru ieşirea audio este pe măsura calităţii audio a difuzoarelor. La volum maxim, stabilit atât din PC, cât şi de la potenţiometrul sistemului MS-100, sunetul nu distorsionează.

Preţ şi disponibilitate

Sistemul Asus MS-100 va fi disponibil în curând pe piaţa din România, la preţul de 150 lei, recomandat de producător.

Concluzie

Din punct de vedere al designului, Asus MS-100 merită un premiu. Pe de altă parte, un inginer de sunet s-ar lua cu mâinile de păr când le-ar vedea. Aspectul a fost pus înainte de orice, însă calitatea audio nu este deloc rea. Din contră, cu ajustările de rigoare, el este mai mult decât decent. Chiar şi volumul este bun, ţinând cont de alimentarea prin USB a sistemului. Preţul este mare, dar poate fi puţin justificat prin design şi simplitatea conectării.

Asus MS-100 alături de un laptop de 15.6

Plusuri şi minusuri:

[+] design atrăgător
[+] conctare foarte simplă
[+] calitate audio peste medie
[+] volum decent pentru o cameră mică
[-] preţ mare
[-] sistemul necesită ajustări pentru a oferi calitatea maximă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News