ASUS ROG Claymore: O tastatură cu „de toate” pentru gamerii competitivi [REVIEW]

14.02.2017
ASUS ROG Claymore: O tastatură cu „de toate” pentru gamerii competitivi [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie

Până nu de mult, tastaturile mecanice erau considerate relicve ale anilor ’90, însă butoanele mecanice cu precizie înaltă şi greutatea ridicată a acestora s-au dovedit a fi benefice în special în gamingul de performanţă. Evident, nu poţi face un produs de gaming fără câteva luminiţe, aşa că ASUS a „înarmat” noua tastatură ROG Claymore cu LED-uri RGB, popularele switch-uri Cherry MX şi cu un design modular, care poate face diferenţa în concursurile de eSports. Rezultatul pare să fie o tastatură versatilă, colorată şi compactă, care lasă însă loc de câteva îmbunătăţiri.

Design, construcţie, ergonomie

ROG Claymore de la ASUS este o tastatură mecanică de dimensiuni reduse. Acest lucru înseamnă că nu au fost adăugate butoane noi faţă de cele standard pe format US şi nici nu există prelungiri inutile în jurul tastelor. Fiind dedicată fanilor eSports, utilizatorii ar putea să o care foarte uşor într-un ghiozdan, la concursuri. Spatele este acoperit de plastic, însă suprafaţa de sub taste este realizată din aluminu, care este decorat cu un şablon inspirat din picturile mayaşe (spune ASUS).

Partea metalică conferă un aspect plăcut şi pare să asigure rezistenţă mai mare la şocuri, însă nu adaugă greutate în plus. Majoritatea tastaturilor mecanice adoptă o construcţie grea, însă fiind vorba despre un produs pe care să îl iei la concursuri, greutatea scăzută este în avantajul Claymore. În ciuda faptului că majoritatea tastaturilor din această categorie sunt livrate fără numpad în partea dreaptă, Claymore RGB face un compromis, atrăgând astfel şi utilizatorii obişnuiţi, care au nevoie de o tastatură „pentru acasă”.

Claymore beneficiază pe laterale de două port-uri pe contacte, care pot facilita conectarea numpad-ului inclus în pachet, dacă utilizatorul îşi doreşte acest lucru. Avantajul este că numpad-ul poate fi ataşat fie în dreapta, unde se găseşte pe orice tasatură standard, fie în stânga, pentru a fi folosită pentru diverse scurtături personalizate. Adevărata problemă a acestui design este lipsa unui sistem care să fixeze cele două componente. Cei care uită că tastatura este modulară vor putea de multe ori să ridice tasatura din margini, rămânând în mână doar cu una dintre bucăţi.

De asemenea, contactele de pe numpad par a fi destul de fragile şi este recomandată acoperirea lor cu bucăţile din plastic incluse în pachet când acesta nu este folosit. Din fericire, odată ce numpad-ul este ataşat, acesta rămâne fix şi nu are niciun „joc” în preajma balamalei atunci când este mişcat. Contactele transmit atât comenzile de la numpad, care sunt înregistrate fără niciun fel de întârziere, dar şi sincronizează iluminarea RGB cu restul tastaturii.

ROG Claymore beneficiază de un format al tastelor clasic, cu butoane de formă normală. Spaţierea dintre taste este foarte bine aleasă, fiind greu să apeşi mai multe butoane simultan din greşeală, dacă ai mai scris pe o tastatură de dimensiuni standard. Modelul testat a fost echipat cu switch-uri Cerry MX Brown, cu montură standard, deci pot fi ataşate orice capace de taste compatibile din comerţ, în cazul în care font-ul de pe butoane în stilul „ROG” nu este pe placul utilizatorilor.

În pachetul tastaturii se regăseşte un cablu micro-USB-to-USB Type-A învelit în material textil, prin care se face conexiunea la PC. Acesta nu poate fi înlocuit cu alt cablu micro-USB normal întrucât, plasticul care înveleşte mufa are o formă proprietară, care ţine cablul fix. Canalele de pe spatele tastaturii asigură un cable management confortabil pentru orice configuraţie. Cablul poate fi orientat direct în sus, sau în stânga şi dreapta, în funcţie de amplasamentul unităţii centrale. Picioruşele din plastic care ridică tastatura dispun de o singură poziţie, utilă pentru o parte dintre utilizatori, însă poate fi prea înaltă pentru alţii. Ar fi fost apreciată o setare intermediară, care să nu ridice atât de mult partea de sus a tastaturii.

Fiecare buton în parte este retroiluminat de LED-uri RGB, fiind posibilă configurarea a 16 milioane de culori pe oricare dintre acestea. Tastatura adoptă un design uşor ridicat la baza tastelor, care lasă la vedere o mare parte a switch-urilor. Baza fiecărui buton este transparentă, lăsând astfel lumina LED-urilor să lumineze tastatura pe sub butoane. Marcajele de pe taste este transparent, însă intensitatea luminii care trece prin ele este scăzută. De asemenea, lumina apare predominant în partea de sus, deci pentru butoanele care au câte două caractere accesibile folosind tasta Shift (precum semnele de punctuaţie), caracterul de jos nu este iluminat foarte bine (uneori chiar deloc).

Efectul de iluminare este astfel foarte evident în jurul butoanelor, şi foarte puţin pe butoane în sine. Dezavantajul acestui design este evident în utilizarea pe întuneric, când tasatura face foarte multă lumină, care ar putea să se reflecte în monitor şi să ducă la disconfort în timpul jocului. Recomandarea este ca tastatura să fie poziţionată puţin mai departe de monitor în astfel de situaţii. Alternativ, poate fi folosit un grad scăzut de intensitate al luminii.

În cutia tastaturii sunt incluse şi două huse din material catifelat (una pentru tastatură şi una pentru numpad), care poate proteja cele două componente de praf şi de alte obiecte care s-ar putea găsi în geanta în care este transportată. 

Funcţii speciale şi software

Funcţii speciale

ASUS recomandă utilizarea tastaturii alături de software-ul ROG Armoury, însă Claymore poate funcţiona chiar şi fără aplicaţia dedicată. Din fabrică, tasatura vine cu o serie de setări de iluminare predefinite, care pot fi schimbate prin combinaţii de taste. În locul clasicului buton de meniu, care are acelaşi rol precum click-ul dreapta de pe mouse, ASUS a adăugat pe Claymore butonul FN. Acesta activează funcţiile secundare ale tastelor, care sunt scrise în partea de jos a butoanelor.

Astfel, modurile de iluminare pot fi alese folosind FN + săgeţile stânga şi dreapta, iar intensitatea iluminării poate fi setată prin combinaţia FN + săgeţile sus şi jos. În anumite moduri de funcţionare pot fi setate chiar şi culorile, butoanele Delete, End şi Page Down fiind setate pentru controlul intensităţii de roşu, verde şi albastru. Astfel, culoarea LED-urilor poate fi setată chiar şi fără instalarea software-ului, însă într-o manieră limitată. Fiecare canal de culoare are doar zece trepte, deci nu vor putea fi atinse toate nuanţele dorite, însă este o funcţie utilă pentru momentele în care tasatura nu este folosită la PC-ul personal.

Butoanele din partea de sus, F1-F12 au fiecare câte o funcţie specială. F1-F4 pot fi folosite ca butoane „turbo”, care să ofere apăsarea unei singure taste de 1, 2, 4 sau 8 ori în combinaţie cu FN. F5-F8 sunt butoane multimedia, oferind funcţionalitate Play/Pause, Stop, Previous şi Next, în aplicaţiile de redare audio şi/sau video, în timp ce F10, F11 şi F12 pot controla volumul (mute, volume down, volume up). Funcţia de control al volumului poate de asemenea fi dublată prin rotiţa de volum de pe Numpad, care odată apăsată, face un click satisfăcător, care opreşte sunetul complet (mute).

De asemenea, pentru computerele echipate cu plăci de bază ASUS ROG, tastele F11 şi F12 pot fi setate pentru a aplica imediat un overclock pentru procesor, respectiv memoria RAM. Tot pentru PC-urile care beneficiază de hardware ASUS cu iluminare prin sistemul Aura, butonul SysRq/PrtSc poate să sincronizeze tastatura să se folosească aceleaşi culori sau aceleaşi efecte vizuale.

O altă funcţie interesantă pe care tastatura o poate face fără software este înregistrarea de combinaţii de butoane „macro”, pe care să o activeze printr-o simplă apăsare de buton. Configurarea se face folosind combinaţia de butoane FN+R.Alt şi apoi înregistrată combinaţia dorită. Toate aceste funcţii amintite mai sus pot fi configurate însă mai minuţios folosind aplicaţia ROG Armoury.

Software

Primul lucru pe care a trebuit făcut la rularea Armoury a fost un update de firmware pentru Claymore, dovadă că ASUS încearcă să îmbunătăţească experienţa de utilizare chiar şi după lansare. Odată actualizată, tastatura poate fi configurată după bunul plac, cu sau fără numpad, dintr-un meniu nu tocmai intuitiv.

Aplicaţia este împărţită în trei tab-uri, însă primul este cel mai important. Acesta se numeşte Keyboard şi este folosit atât pentru a configura culorile LED-urilor de sub taste, cât şi pentru modificarea funcţiilor de pe fiecare tastă în parte. Există cinci profile care pot fi salvate, plus profilul „Default”, care întoarce tastatura la starea sa iniţială.

Fiecare profil poate fi configurat cu unul dintre efectele de iluminare dintr-o listă destul de cuprinzătoare. „Static” colorează toate tastele într-o singură culoare, „Breathing” adaugă un efect de pulsare într-o nuanţă aleasă de utilizator, „Color Cycle” schimbă culoarea odată la câteva secunde, „Wave” schimbă culoarea de la stânga la dreapta fie într-o anumită nuanţă, fie în culorile curcubeului, „Ripple” imită un efect de picătură de apă (pornind de la tasta apăsată), „Reactive” aprinde doar tastele apăsate recent, „Starry Night” aprinde aleatoriu tastele, pentru a imita cerul înstelat, iar „Quicksand” este un efect similar cu Wave, dar pe verticală.

Pe lângă toate acestea, există şi „Custom Effect”, care oferă personalizare după bunul plac al culorilor fiecărui buton. ASUS oferă selectare rapidă a anumitor taste precum WASD, QWER, primele patru numere, butoanele F1-F12 sau săgeţile, însă utilizatorii pot selecta manual fiecare tastă în parte pentru personalizare completă. Fiecare buton poate fi de o altă culoare, sau poate să afişeze un anume efect din lista de mai sus. Pot fi astfel realizate combinaţii de taste aprinse într-o culoare statică, taste fără iluminare, taste care pulsează, sau care sunt iluminate în culorile curcubeului şi orice altă combinaţie de efecte şi culori. Selectarea tastelor se face cu mouse-ul pe imaginea din partea de sus a ecranului, iar efectul dorit este selectat dintr-o listă în partea din stânga. Culorile pot fi alese fie cu ajutorul mouse-ului, fie prin introducerea de numere de la 0 la 255 pentru fiecare dintre cele trei canale de culoare (Red, Green, Blue). Fiecare efect în parte beneficiază de propriile setări precum viteza, paleta de culori şi direcţia în care efectul este afişat.

Cel de-al doilea tab este numit Macro şi îndeplineşte aceeaşi funcţie posibilă prin combinaţia de taste FN+R.Alt. Practic, o combinaţie de butoane într-o anumită ordine este înregistrată, putând apoi fi configurată pentru activare după bunul plac al utilizatorului.

Armoury mai include şi alte două tab-uri care însă se adresează unui procent mai mic de utilziatori. Tab-ul Sync este dedicat celor care au şi alte componente ASUS ROG echipate cu sistemul de iluminare Aura, putând sincroniza lumina tastaturii cu acestea (după cum am amintit deja, există şi o combinaţie de taste care face acest lucru). În cele din urmă, tab-ul Stats este dedicat celor care vor să îşi monitorizeze sesiunile de gaming. Odată apăsat butonul Record, Armoury va număra de câte ori sunt apăsate tastele de gaming WASD, QERF, Shift, CTRL şi Space şi va oferi la sfârşitul sesiunii de gaming o statistică despre media de apăsări de butoane pe minut.

Aplicaţia ROG Armoury nu este nici pe departe cea mai uşor de folosit, însă nu este total complicată. În primele momente, utilizatorii au doar nevoie de puţin timp de acomodare, de aceea recomandăm parcurgerea tuturor meniurilor înaintea configurării, pentru a nu căuta setările în momentul în care chiar doriţi să le configuraţi mai atent.

Profilul ales în aplicaţie este transferat automat în memoria tastaturii, oferind acces la setările de culoare personalizate pe orice computer la care este conectată. Macro-urile sunt de asemenea păstrate. În modul „gaming”, aplicaţia oferă posibilitatea de a dezactiva combinaţiile de taste Alt+Tab, butonul Windows, Alt + F4 şi combinaţiile de taste FN + „-” şi FN + „+” (care controlează turaţia ventilatoarelor de pe computere echipate cu hardware ASUS).

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

În ciuda aparenţelor minimaliste, ROG Claymore integrează foarte multe funcţii avansate, fie pe cont propriu, fie alături de aplicaţia Armoury. Desigur, implementarea lor ar fi fost în zadar, dacă tastatura nu ar oferi o experienţă de utilizare confortabilă şi precisă. Din fericire, ASUS are ceva experienţă în realizarea de tastaturi mecanice, aplicând multe dintre învăţături în dezvoltarea noului Claymore.

În primul rând, switch-urile Cherry MX Brown sunt unele dintre cele mai precise de pe piaţă. Acestea au o cursă destul de lungă şi un punct de actuare tactil pe la jumătatea cursei, fără click. Cu toate acestea, tasatura nu este deloc silenţioasă în utilizare, întrucât apăsarea în sine a butonului face un zgomot sesizabil. Acest lucru este valabil şi în cazul tastaturilor „dome switch”, însă arcurile din sistemul de actuare mecanic face zgomot şi la ridicarea tastei.

În cazul în care doriţi să folosiţi tastatura în aceeaşi cameră în care altcineva citeşte, sau doarme, probabil că acest model nu este tocmai recomandat. Pentru gaming însă, aceste butoane, alături de Cherry MX Red şi Blue sunt printre cele mai populare şi cele mai apreciate de către gameri.

Designul compact al tastaturii ROG Claymore îi va deranja însă pe unii dintre utilizatori, care sunt obişnuiţi să folosească un palmrest sub tastatură sau care folosesc tastaturi cu o suprafaţă extinsă în partea de jos. Întrucât ideea din spatele Claymore este posibilitatea de a o putea lua „la pachet” la un concurs, acesta a fost un compromis logic, pe care ASUS a trebuit să îl facă. Având însă în vedere faptul că noul Claymore are un design modular, un palmrest opţional ar fi putut rezolva această inconvenienţă.

Concluzii

ROG Claymore de la ASUS este o tastatură foarte atractivă, recomandată celor care sunt în căutarea unui model high-end pentru gaming competitiv. Tastatura oferă posibilitatea de a fi „micşorată” la nevoie, pentru transport mai uşor, vine cu butoane foarte precise, iluminare RGB complet configurabilă, poate stoca profile de utilizator în memoria internă şi oferă acces la foarte multe funcţii chiar şi fără utilizarea aplicaţiei de configurare. Dezavantajele sunt însă chiar consecinţe ale avantajelor.

Este clar că nu foarte mulţi utilizatori vor aprecia designul modular, unii dorind probabil o tastatură completă cu designul lui Claymore, ceva ce ASUS încă nu oferă. De asemenea, software-ul de configurare poate fi puţin cam complicat la prima vedere, anumite funcţii precum personalizarea iluminării pentru fiecare tastă în parte fiind parcă „ascunse” în cât mai multe meniuri. Nu în ultimul rând, dorinţa de portabilitate a dus la realizarea unui design foarte compact, lucru apreciat de o parte dintre gameri, însă care poate duce la disconfort în utilizare pentru cei care apreciază tastaturi cu palmrest.

Cu siguranţă însă, cei care pot trece peste aceste neajunsuri vor avea parte de o tastatură high-end de cea mai înaltă calitate… dacă şi-o permit. Tastatura ROG Claymore de la ASUS este disponibilă în oferta magazinelor de specialitate din România la un preţ de pornire de 775 de lei (varianta Core, fără numpad), care poate ajunge chiar şi la 1000-1200de lei, în anumite cazuri, pentru varianta completă, cu numpad inclus.

Părţi pozitive

Design modular
Switch-uri Cherry MX excelente
Configurare fără software
Greutate redusă
Grad ridicat de personalizare

Părţi negative

Software-ul Armoury nu este intuitiv
Numpad-ul nu poate fi fixat de tastatură
Lumina este proeminentă doar în jurul tastelor