ASUS ROG Claymore: O tastatură cu „de toate” pentru gamerii competitivi [REVIEW]

14.02.2017
ASUS ROG Claymore: O tastatură cu „de toate” pentru gamerii competitivi [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie

Până nu de mult, tastaturile mecanice erau considerate relicve ale anilor ’90, însă butoanele mecanice cu precizie înaltă şi greutatea ridicată a acestora s-au dovedit a fi benefice în special în gamingul de performanţă. Evident, nu poţi face un produs de gaming fără câteva luminiţe, aşa că ASUS a „înarmat” noua tastatură ROG Claymore cu LED-uri RGB, popularele switch-uri Cherry MX şi cu un design modular, care poate face diferenţa în concursurile de eSports. Rezultatul pare să fie o tastatură versatilă, colorată şi compactă, care lasă însă loc de câteva îmbunătăţiri.

Design, construcţie, ergonomie

ROG Claymore de la ASUS este o tastatură mecanică de dimensiuni reduse. Acest lucru înseamnă că nu au fost adăugate butoane noi faţă de cele standard pe format US şi nici nu există prelungiri inutile în jurul tastelor. Fiind dedicată fanilor eSports, utilizatorii ar putea să o care foarte uşor într-un ghiozdan, la concursuri. Spatele este acoperit de plastic, însă suprafaţa de sub taste este realizată din aluminu, care este decorat cu un şablon inspirat din picturile mayaşe (spune ASUS).

Partea metalică conferă un aspect plăcut şi pare să asigure rezistenţă mai mare la şocuri, însă nu adaugă greutate în plus. Majoritatea tastaturilor mecanice adoptă o construcţie grea, însă fiind vorba despre un produs pe care să îl iei la concursuri, greutatea scăzută este în avantajul Claymore. În ciuda faptului că majoritatea tastaturilor din această categorie sunt livrate fără numpad în partea dreaptă, Claymore RGB face un compromis, atrăgând astfel şi utilizatorii obişnuiţi, care au nevoie de o tastatură „pentru acasă”.

Claymore beneficiază pe laterale de două port-uri pe contacte, care pot facilita conectarea numpad-ului inclus în pachet, dacă utilizatorul îşi doreşte acest lucru. Avantajul este că numpad-ul poate fi ataşat fie în dreapta, unde se găseşte pe orice tasatură standard, fie în stânga, pentru a fi folosită pentru diverse scurtături personalizate. Adevărata problemă a acestui design este lipsa unui sistem care să fixeze cele două componente. Cei care uită că tastatura este modulară vor putea de multe ori să ridice tasatura din margini, rămânând în mână doar cu una dintre bucăţi.

De asemenea, contactele de pe numpad par a fi destul de fragile şi este recomandată acoperirea lor cu bucăţile din plastic incluse în pachet când acesta nu este folosit. Din fericire, odată ce numpad-ul este ataşat, acesta rămâne fix şi nu are niciun „joc” în preajma balamalei atunci când este mişcat. Contactele transmit atât comenzile de la numpad, care sunt înregistrate fără niciun fel de întârziere, dar şi sincronizează iluminarea RGB cu restul tastaturii.

ROG Claymore beneficiază de un format al tastelor clasic, cu butoane de formă normală. Spaţierea dintre taste este foarte bine aleasă, fiind greu să apeşi mai multe butoane simultan din greşeală, dacă ai mai scris pe o tastatură de dimensiuni standard. Modelul testat a fost echipat cu switch-uri Cerry MX Brown, cu montură standard, deci pot fi ataşate orice capace de taste compatibile din comerţ, în cazul în care font-ul de pe butoane în stilul „ROG” nu este pe placul utilizatorilor.

În pachetul tastaturii se regăseşte un cablu micro-USB-to-USB Type-A învelit în material textil, prin care se face conexiunea la PC. Acesta nu poate fi înlocuit cu alt cablu micro-USB normal întrucât, plasticul care înveleşte mufa are o formă proprietară, care ţine cablul fix. Canalele de pe spatele tastaturii asigură un cable management confortabil pentru orice configuraţie. Cablul poate fi orientat direct în sus, sau în stânga şi dreapta, în funcţie de amplasamentul unităţii centrale. Picioruşele din plastic care ridică tastatura dispun de o singură poziţie, utilă pentru o parte dintre utilizatori, însă poate fi prea înaltă pentru alţii. Ar fi fost apreciată o setare intermediară, care să nu ridice atât de mult partea de sus a tastaturii.

Fiecare buton în parte este retroiluminat de LED-uri RGB, fiind posibilă configurarea a 16 milioane de culori pe oricare dintre acestea. Tastatura adoptă un design uşor ridicat la baza tastelor, care lasă la vedere o mare parte a switch-urilor. Baza fiecărui buton este transparentă, lăsând astfel lumina LED-urilor să lumineze tastatura pe sub butoane. Marcajele de pe taste este transparent, însă intensitatea luminii care trece prin ele este scăzută. De asemenea, lumina apare predominant în partea de sus, deci pentru butoanele care au câte două caractere accesibile folosind tasta Shift (precum semnele de punctuaţie), caracterul de jos nu este iluminat foarte bine (uneori chiar deloc).

Efectul de iluminare este astfel foarte evident în jurul butoanelor, şi foarte puţin pe butoane în sine. Dezavantajul acestui design este evident în utilizarea pe întuneric, când tasatura face foarte multă lumină, care ar putea să se reflecte în monitor şi să ducă la disconfort în timpul jocului. Recomandarea este ca tastatura să fie poziţionată puţin mai departe de monitor în astfel de situaţii. Alternativ, poate fi folosit un grad scăzut de intensitate al luminii.

În cutia tastaturii sunt incluse şi două huse din material catifelat (una pentru tastatură şi una pentru numpad), care poate proteja cele două componente de praf şi de alte obiecte care s-ar putea găsi în geanta în care este transportată. 

Părţi pozitive

Design modular
Switch-uri Cherry MX excelente
Configurare fără software
Greutate redusă
Grad ridicat de personalizare

Părţi negative

Software-ul Armoury nu este intuitiv
Numpad-ul nu poate fi fixat de tastatură
Lumina este proeminentă doar în jurul tastelor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult