CharaChorder X: tastează de șase ori mai repede la PC cu un simplu accesoriu USB

24.11.2022
CharaChorder X: tastează de șase ori mai repede la PC cu un simplu accesoriu USB

O companie numită CharaChorder susține că are soluția pentru a accelera scrisul utilizatorilor de computere de până la șase ori cu un simplu accesoriu USB. Dongle-ul CharaChorder X permite interpretarea mai multor apăsări de butoane de pe tastatură simultane pentru a forma cuvinte complete, într-o manieră similară cu felul în care grefierii tastează stenogramele din tribunal.

CharaChorder X este inspirat de stațiile pentru grefieri

Folosirea de „acorduri” (chrods) pentru introducerea de text nu este nouă. Aceasta este folosită în tribunale pentru a putea înregistra rapid tot ceea ce se vorbește în sala de judecată. Grefierii folosesc însă hardware specializat, tastaturile acelea fiind speciale pentru redactarea de stenograme, folosind butoane diferite de tastele de pe o tastatură obișnuită „QWERTY”.

via GIPHY

CharaChorder X dorește însă să aducă introducerea de text cu acorduri către toți utilizatorii de computere, interpretând apăsările de pe tastatură în acorduri de acest gen. Practic, acesta este un dispozitiv care se conectează la PC pe un port USB, iar pe partea cealaltă poți conecta orice tastatură pentru a introduce text. Dispozitivul primește semnalul de la tastatură și transformă apăsările, aparent aleatorii, în cuvinte complete pe ecranul computerului. Astfel, poți ajunge de la 40 de cuvinte pe minut (media utilizatorilor de PC), la 250 de cuvinte.

Desigur, pentru a învăța să scrii cu un dispozitiv de tip CharaChorder X, este necesar un timp de acomodare. Dispozitivul vine deja cu „acorduri” prestabilite pentru limba engleză, dar utilizatorii își pot adăuga propriile acorduri (scurtături) către cuvinte. Dispozitivul poate stoca local peste 65.000 de scurtături, deci ar trebui să poți scrie texte complexe fără probleme și într-o manieră foarte rapidă.

Accesoriul este compatibil cu toate dispozitivele

Avantajul de a introduce text pe baza acordurilor este că poți apăsa trei sau patru taste simultan pentru a forma cuvinte complexe formate din mai multe litere. Introducerea de text la o tastatură necesită apăsări succesive în ordinea corectă pentru fiecare cuvânt în parte, lucru care poate să dureze foarte mult în cazul unor cuvinte mai complicate. Scrierea cu acorduri ar trebui să asigure o viteză mai apropiată de viteza gândului, spun creatorii dispozitivului.

charachorder x platform

CharaChorder X este disponibil acum sub forma unui proiect pe Kickstarter. Susținătorii proiectului îl pot comanda la prețul de 39 de dolari în stadiu de proiect. La lansare, dispozitivul va costa 100 de dolari. Din fericire, prin natura sa, fiind un intermediar între tastatură și computer, acesta funcționează fără drivere și permite compatibilitate cu toate sistemele majore de operare, precum Windows, Linux, macOS și chiar cele mobile precum iOS și Android.

sursa: Kickstarter

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult