Epson EH-TW9200 – videoproiector cu tehnologie 3LCD, pentru cinefili exigenţi (REVIEW)

02.09.2016
Epson EH-TW9200 - videoproiector cu tehnologie 3LCD, pentru cinefili exigenţi (REVIEW)
Prezentare

Epson EH-TW9200 este un videoproiector adresat celor care doresc să recreeze o experienţă la nivel de cinema în confortul propriului living, fără compromisuri asupra calităţii imaginii chiar şi la diagonale de afişare mari.

Epson EH-TW9200

Descriere

Parte din gama premium a producătorului Epson, EH-TW9200 este un videoproiector cu tehnologie 3LCD optimizat pentru conţinut multimedia şi vizionarea de filme, inclusiv în 3D. Modelul foloseşte o configuraţie cu procesor de imagine pe 10 biţi şi 3 filtre LCD diferite, fiecare responsabil cu redarea unei culori de bază a spectrului RGB. La final, imaginea 1080p compusă pe suprafaţa de proiecţie poate diferenţia între 1.073 miliarde culori, acurateţea fiind comparabilă unui monitor profesional pentru editare foto. Mulţumită tehnologiilor folosite, Epson EH-TW9200 se poate lăuda cu rată de contrast 600000:1 şi nivel de negru impresionant, care ajută la păstrarea unei atmosfere autentice în scenele întunecoase din filme. Suplimentar, cursivitatea mişcărilor în scene dinamice este asigurată folosind 240Hz rată de refresh în modul 2D, respectiv 480Hz în cel 3D.

Ajutat cu o lampă halogen de 2400 lumeni (334 Watti), Epson EH-TW9200 poate reda imagini de până la 7.6 metri în diagonală. Modelul oferă reglaje manuale pentru ajustarea diagonalei de afişare, focalizare, încadrarea imaginii suprafaţa de proiecţie şi compensarea geometriei (Keystone Correction) în plajă de ± 30°. Lampa de proiecţie este certificată pentru 4000 ore durată de viaţă  în condiţii normale de utilizare, respectiv 5000 ore la folosirea modului ECO. Penalizând doar cu puţin luminozitatea maximă obţinută, modul ECO reduce consumul de energie cu peste 60W şi diminuează zgomotul produs de ventilator până la un nivel aproape imperceptibil. Indiferent de modul ales pentru utilizare, merită menţionat faptul că producătorul asigură garanţie doar pentru primele 3000 ore de funcţionare a lămpii de proiecţie, sau 36 luni.

Prezentat în carcasă din plastic negru-mat cu design elegant dar construcţie cam voluminoasă, videoproiectorul Epson EH-TW9200 necesită un suport pentru instalare spaţios şi solid, capabil să-i susţină greutatea de aproape 8.6 Kg.

Partea din faţă este dominată de ansamblul optic prevăzut cu lamelă auto-retractabilă, iar spatele carcasei găzduieşte un repertoriu generos de conectori S-Video, Component, Composite şi HDMI 1.4 (2 buc). Găsim şi un port RS-232 pentru folosirea sistemelor de control la distanţă, respectiv port USB 2.0 util pentru eventuale actualizări de firmware.

Pachetul cu accesorii conţine o telecomandă mare şi generoasă în privinţa numărului de butoane, respectiv două perechi de ochelari Epson cu tehnologie 3D active.

 

Instalare; Experienţa în utilizare; Concluzie

Instalare şi configurare

După ataşarea cablului video şi cel de alimentare, videoproiectorul mai necesită doar apăsarea butonului Power pe telecomandă. Acordăm aproximativ 30 secunde pentru activarea sursei de lumină după care trecem la alegerea sursei de semnal video conectată. Pentru a beneficia de suportul 3D putem alege între cele două intrări HDMI 1.4, însă repertoriul de conectori include şi un port VGA pentru folosirea cu dispozitive de generaţie mai veche. Alternativ, putem reda conţinut direct de pe ecranului unui smartphone folosind cablul MHL, sau în modul Wireless HD (WiHD).

Cu Epson EH-TW9200, focalizarea şi încadrarea imaginii pe suprafaţa de proiecţie sunt operaţiuni simple, duse la bun sfârşit în câteva minute ajustând reglajele manuale prevăzute în partea superioară a carcasei. De mare ajutor pentru obţinerea unui rezultat favorabil este şi obiectivul cu zoom optic 2.1X, care ne permite să compensăm cu uşurinţă pentru limitările spaţiului de instalare, mărind sau micşorând diagonala imaginii fără să mutăm videoproiectorul din locaţia aleasă pentru instalare. Ceva mai complicată este găsirea meniului Keystone Correcţion cu ajutorul telecomenzii, unde mai facem alte mici ajustări dacă se impune compensarea diferenţelor de perspectivă apărute în urma plasării videoproiectorului la unghi înclinat faţă de suprafaţa de proiecţie. Altfel, reglajele manuale permit deplasarea imaginii pe direcţia sus-jos / stânga-dreapta fără a mai fi nevoie de ajustări suplimentare în meniul keystone.

Fără culori suprasaturate sau contrast ridicat la valori absurde, Epson EH-TW9200 este un videoproiector care poate fi utilizat imediat, imaginea redată la setările implicite fiind similară celei întâlnite într-o sală de cinema. Este de ajuns selectarea modului Cinema pentru vizionarea de filme, Standard sau Dynamic pentru prezentări, respectiv Dynamic pentru fotbal şi competiţii sportive. Eventual, dacă lumina ambiantă din încăpere este redusă putem activa şi modul ECO pentru lampa de proiecţie, eliminând astfel cea mai mare parte a zgomotului produs de ventilator.

 

Dacă totuşi dorim să aplicăm corecţii suplimentare, Epson EH-TW9200 pune la dispoziţie nu mai puţin de 6 profiluri pentru imagine: Dynamic, Living Room, Natural, Cinema, 3D Dynamic şi 3D Cinema, ultimul fiind util pentru vizionarea filmelor 3D în condiţii de cinema, fără culori exagerate şi contrast dinamic. La capitolul opţiuni avansate avem temperatura de culoare, gamma, skin tone, reglaje individuale RGBCMY, mod ECO/Normal pentru lampa de proiecţie, respectiv  ajutare manuală pentru Iris (Off/Normal/High Speed).

Pentru procesarea suplimentară a imaginii putem apela funcţia Super-resolution cu intensitate ajustabilă, respectiv selecta un mod deinterlacing adecvat pentru tipul de conţinut urmărit. Pasionaţii de jocuri interesaţi să conecteze consola de jocuri sau PC-ul vor fi încântaţi de prezenţa unei opţiuni pentru reducerea latenţei de afişare.

Calitatea imagini

Recomandat în specificaţii cu luminozitate maximă de 2400 Lumeni, Epson EH-TW9200 nu pare cu mult superior videoproiectoarelor din gama inferioară de preţuri. În realitate Epson a optat pentru o formulă diferită de evaluare, numită Constant Light Output, care ia în calcul luminozitatea obţinută după calibrarea imaginii şi efectuarea balansului de alb. Potrivit companiei, formula CLO reflectă mai bine performanţele reale ale dispozitivului decât formula tradiţională, în care este măsurată cantitatea absolută de lumină albă generată, fără a ţine cont de pierderile apărute după calibrare.

Contrar aşteptărilor, Epson EH-TW9200 atinge o luminozitate impresionantă, putând acomoda cu uşurinţă diagonale de proiecţie de până la 4 metri, sau mai mult. Şi mai impresionantă este însă abilitatea acestui videoproiector de a reda scene întunecoase fără a pierde detaliile subtile şi fidelitatea culorilor, ajutând la păstrarea unei atmosfere de vizionare comparabilă unei săli moderne de cinema. Pe lângă absenţa totală a zgomotului specific videoproiectoarelor cu tehnologie DLP, întâlnit mai ales la scenele slab iluminate, sistemul 3LCD cu procesare pe 10 biţi dezvoltat de Epson demonstrează şi calităţi superioare pentru redarea fără efect de curcubeu a gradienţilor de culoare. Cunoscut sub denumirea de banding, defectul întâlnit deseori la monitoare pentru PC mai puţin sofisticate face ca nuanţele de culoare apropiate să fie observate ca şi benzi distincte, stricând aspectul imaginii în ansamblu.

Dacă funcţia Super-Resoluţion ne ajută să îmbunătăţim claritatea imaginii, scoţând în evidenţă mai multe detalii decât am observa în mod normal, funcţia Noise Reducţion ne ajută să eliminăm efectul de zgomot digital prezent la unele producţii de cinema.

Experienţa la vizionare 3D

Mulţumită profilurilor 3D Dynamic şi 3D Cinema, avem posibilitatea să optăm pentru o experienţă de vizionare apropiată celei oferită în sălile de cinema, fără culori denaturate sau strălucire crescută artificial. Nu trebuie decât să activăm profilul 3D Cinema, după care alegem modul de afişare 3D în care a fost encodată sursa video: side by side, top and bottom, frame packing.

Luminozitatea imaginii este excelentă, iar rata de refresh 480Hz ar trebui să fie suficientă pentru evitarea durerilor de cap ce pot apărea la vizionare îndelungată.

Zgomot şi alte aspecte

Având deja luminozitate suficientă, lampa de proiecţie poate fi comutată în modul ECO fără să resimţim o diminuare accentuată a calităţi imaginii. Carcasa voluminoasă permite dispersia eficientă a căldurii, asigurând funcţionarea în regim aproape complet silenţios. Din nefericire zgomotul produs de ventilator după comutarea în modul Standard poate fi supărător, mai ales daca nu avem posibilitatea să mutăm videoproiectorul mai departe de canapea sau fotoliu iar temperatura ambiantă este deja ridicată.

Mare şi cu un număr impresionant de butoane, telecomanda are toate şansele să-i intimideze pe cei mai atehnici, însă organizarea bine aleasă şi funcţia de iluminare ajută la scurtarea timpului de acomodare.

Concluzie

Cam voluminos după standardele unui videoproiector modern, Epson EH-TW9200 uimeşte însă prin calitatea imaginii, puterea lămpii de proiecţie şi bagajul impresionant de conectori şi opţiuni pentru ajustare. Toate acestea vin cu un cost pe măsură, de 9500 Lei, justificat însă pentru un vârf de gamă echipat cu cele mai avansate tehnologii Epson.

Surclasând televizoarele convenţionale în privinţa diagonalei de afişare net superioară, Epson EH-TW9200 poate fi o alegere excelentă pentru transformarea unui living generos într-o mini-sală de cinema. Totuşi, dacă tot ce avem la dispoziţie este o sufragerie de bloc cu suprafaţă medie, oferta de televizoare cu diagonală mare ar putea prezenta alegeri mai bune la acest domeniu de preţ, acoperind diagonale de până la 165 centimetri şi suport nativ pentru conţinut 4K.

Părţi pozitive

Calitate excelentă a imaginii (2D şi 3D)
Mod Eco silenţios
Uşor de instalat şi configurat
Multiple opţiuni pentru ajustare şi alegerea sursei de semnal video

Părţi negative

Construcţie voluminoasă
Preţ cam piperat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult