ERATO APOLLO 7s, MUSE 5 şi RIO 3 review: o nouă gamă de căşti „true wireless”

08.05.2018
ERATO APOLLO 7s, MUSE 5 şi RIO 3 review: o nouă gamă de căşti „true wireless”
ERATO APOLLO 7s

În ultimii doi ani, toţi producătorii de căşti au început să ofere şi modele „true wireless”, care constau în două căşti individuale fără să fie legate între ele prin fire. În timp ce atenţia a fost acaparată de Apple şi Samsung cu modelele AirPods şi IconX, există şi alte branduri care oferă astfel de căşti în diverse forme. Avem astfel spre testare trei modele produse de compania ERATO, fiecare dintre acestea oferind propriile avantaje şi dezavantaje, fiind realizate pentru diverse tipuri de utilizatori şi pentru diverse bugete.

APPOLO 7s

Căştile APOLLO 7s de la ERATO reprezintă oferta premium a companiei. Vorbim despre căşti in-ear individuale, foarte mici în dimensiuni, capabile să funcţioneze individual sau împreună. Acestea vin la pachet cu o cutie de transport, pentru a fi transportate cu uşurinţă într-un buzunar sau într-o geantă. Asemeni altor modele de pe piaţă, cutiuţa asigură şi încărcarea căştilor, aceasta fiind singura metodă prin care acestea pot fi alimentate, fiind lipsite de port-uri USB. Conectarea lor la cutie închide căştile automat.

Cutia este realizată din plastic şi aluminiu eloxat, fiind disponibile mai multe culori în oferta ERATO. Pentru testare am avut la îndemână modelul cu argintiu şi alb, care va ieşi în evidenţă foarte uşor, dar care se potriveşte foarte bine cu dispozitivele Apple, întrucât căştile din pachetul iPhone-urilor sunt tot albe. Cutia beneficiază de două LED-uri albe, unul care se aprinde atunci când cutia se încarcă, iar unul care atenţionează utilizatorul că una sau ambele căşti se încarcă.

Suportul pentru căşti este practic un raft care glisează afară. Fiecare cască are propriul locaş care le ţine în loc foarte bine la transport, poziţionarea fiecărei căşti făcând un „click” satisfăcător, însă suportul nu este magnetic, ci mecanic, ceea ce sugerează că în timp, plasticul se va toci, iar căştile nu vor mai sta atât de bine în suport. În partea de jos a „raftului”, pe fiecare dintre locaşuri există trei pini aurii care asigură contactul cu partea de jos a căştii. Acumulatorul intern asigură încărcarea completă a ambelor căşti de două ori. Încărcarea cutiei se face printr-un cablu micro-USB, care se găseşte în pachet. Căştile pot ajunge de la 0 la 100% capacitate în 100 de minute, iar întreaga cutie se poate încărca complet în două ore.

Căştile beneficiază de un design minimalist, cu exterior din metal şi părţi din plastic la extremităţi, care să permită trecerea semnalului Bluetooth. Fiind căşti de tip „in-ear”, acestea sunt livrate cu mai multe perechi de suporturi pentru urechi, pe diverse mărimi şi din diverse materiale. Există cele trei suporturi standard din silicon care vin cu toate căştile in-ear pe mărimi S/M/L (small, medium, large), cât şi trei modele Comply din spumă, care izolează mult mai bine sunetul exterior. De asemenea, există şi trei perechi de stabilizatoare, care asigură o mai bună fixare în ureche, împingând în partea de sus a urechii.

Personal am folosit căştile cu suporturile medii din cauciuc, fără stabilizatoare, întrucât acestea din urmă mi s-au părut destul de inconfortabile. Acest lucru a dus la riscul de a cădea din urechi, în special în mişcare, însă în majoritatea timpului acestea au fost foarte confortabile. Fiecare cască beneficiază de câte un buton multifuncţional, care este folosit pentru pornire, sincronizare cu telefonul, preluarea şi închiderea apelurilor şi control pentru muzică.

Calitatea sunetului este foarte bună, toate frecvenţele fiind foarte bine redate. Întrucât sunt căşti care izolează sunetul exterior, utilizarea ambelor căşti pe stradă sau la volan este destul de periculoasă, însă din fericire acestea pot funcţiona independent una câte una. Cei de la ERATO au integrat tehnologii avansate precum Qualcomm aptX pentru dispozitivele compatibile şi 3D surround, această funcţie din urmă putând fi oprită sau pornită prin apăsări repetate ale butonului de pe casca stângă odată ce ambele sunt conectate. Asemeni altor tehnologii de surround virtual, această funcţie poate fi apreciată sau nu de către utilizatori, cei care îşi doresc un sunet cât mai corect putând opta să o oprească.

În apeluri, microfonul îşi face treaba, însă nu oferă cea mai bună calitate. Unul dintre motive poate fi faptul că este destul de departe de gura utilizatorului. Cu toate acestea, performanţa este acceptabilă pentru o pereche de căşti wireless.

În utilizare, căştile s-au bucurat de un semnal destul de bun de la distanţa normală dintre telefon şi căşti, întreruperile putând apărea doar atunci când telefonul este acoperit în buzunar de mâna utilizatorului (deci nu prea poţi merge cu mâna în buzunar peste telefon atunci când foloseşti căştile). Motivul pare să fie antena prea mică a căştilor şi capacitatea mai mică a acumulatorilor interni, care duc la reducerea puterii antenei. Pe celelalte modele ERATO nu am întâmpinat astfel de probleme.

Având în vedere dimensiunile căştilor, m-am mirat să văd că acestea chiar pot oferi cele trei ore de audiţie recomandate de producător şi cele patru ore de convorbiri. De asemenea faptul că APOLLO 7s sunt rezistente la stropi de apă şi la transpiraţie la standardul IPX5 înseamnă că nu va trebui să vă feriţi foarte tare de ploaie sau de utilizarea lor în timpul antrenamentelor sportive. Este important de menţionat că este necesară utilizarea stabilizatoarelor din cauciuc pentru astfel de activităţi.

Dintre toate modelele ERATO, APOLLO 7s sunt de departe cele mai bine construite, cele mai portabile şi cele mai impresionante, având în vedere dimensiunile. Faptul că vin cu toate accesoriile necesare fac acest pachet unul atractiv pentru cei care caută o alternativă la modelele premium de pe piaţă ale producătorilor consacraţi.

ERATO MUSE 5

MUSE 5

MUSE 5 este modelul de medie de la ERATO. Şi această pereche de căşti vine alături de o cutiuţă de încărcare, însă de data aceasta atât căştile, cât şi cutia sunt realizate integral din plastic. Cu toate acestea, căştile păstrează rezistenţa la apă IPX5, cât şi capabilitatea de a funcţiona independent, însă cea de-a doua parte este valabilă doar parţial.

În timp ce căştile APOLLO 7S pot fi conectate individual la telefon şi se pot sincroniza automat atunci când ambele sunt pornite, cele din pachetul MUSE 5 sunt ceva mai rudimentare. Este necesară pornirea căştii stânga, desemnată drept „master”, mai întâi şi apoi pornirea căştii din dreapta. Astfel, poţi folosi individual doar casca stânga. Este o limitare ciudată, dar nu obligatoriu deranjantă pentru cei care nu au nevoie de căşti pentru mai mult de 4-5 ore odată. Modelul APOLLO putea să ofere până la şase ore de audiţie în total, dacă foloseai căştile individual. MUSE este astfel limitat la doar cele patru ore oferite de casca stângă, chiar dacă şi cea din dreapta asigură timp de audiţie similar. Fiecare cască beneficiază de un acumulator de 100 mAh, în timp ce carcasa vine cu unul de 700 mAh, asigurând două încărcări complete.

Cutia MUSE 5 este din plastic şi vine cu un capac detaşabil în partea de sus, care este realizat parţial din plastic transparent. Astfel pot fi văzute LED-urile care se aprind în timpul încărcării, cât şi LED-uriule carcasei care indică capacitatea bateriei (roşu pentru nivel minim şi albastru pentru nivel normal) şi dacă se încarcă sau nu atunci când sunt conectate la un cablu USB. Cutia este semnificativ mai mare decât cea APOLLO, făcând acest model mai puţin portabil fără o geantă. Această cutie nu este ajutată nici de forma sa ovală, care o face foarte inconfortabilă de ţinut în buzunar. Căştile sunt aşezate în locaşuri dedicate (stânga şi dreapta), aici fiind poziţionate cele patru contacte pentru încărcare. La exterior, cutia beneficiază de un port micro-USB şi un buton pentru verificarea stării bateriei.

Şi căştile sunt semnificativ mai mari decât cele de la modelul APOLLO. MUSE 5 beneficiază de un design similar cu cel al unei căşti Bluetooth de tip handsfree în miniatură. Acestea vin însă cu un sistem ingenios de fixare în ureche. Pe lângă cauciucul suporturilor in-ear, la baza difuzorului există o altă suprafaţă din cauciuc aderentă, care asigură stabilizarea. Căştile sunt livrate cu trei suporţi din cauciuc şi trei stabilizatorare „FitSeal”, fiecare de mărimi diferite. Am folosit din nou modelele medii şi nu am întâmpinat probleme în utilizare. Ba chiar MUSE 5 s-au dovedit a fi mult mai stabile, în special în activităţi sportive şi parcă mai confortabile în sesiuni mai lungi de utilizare.

La primele utilizări, introducerea lor în ureche este puţin mai ciudată. Acestea trebuie orientate iniţial în jos, introdus difuzorul pe canalul urechii şi apoi rotită întreaga cască la 90 de grade pentru fixare. Scoaterea este similară, însă odată ce te obişnuieşti cu procedeul, acesta devine o operaţiune foarte simplă.

În termeni de performanţă, nu sunt foarte multe diferenţe între cele două modele. Modul diferit de fixare în ureche poate duce la un sunet mai bine izolat pe MUSE 5, însă volumul şi redarea frecvenţelor sunt similare. Ba chiar şi modul de sunet virtual surround este de asemenea prezent pe acest model şi poate fi activat şi dezactivat la fel de uşor. Butonul exterior este puţin mai greu de apăsat, în schimb. Cei care vor opta pentru MUSE 5 le vor alege pentru fixarea mai bună în ureche şi autonomie mai mare, întrucât portabilitatea este redusă, iar calitatea audio este similară cu cea de pe APOLLO.

ERATO RIO 3 şi concluzii

RIO 3

În cele din urmă, avem căştile RIO 3. Acestea beneficiază de un design diferit şi sunt în teorie un model inferior, fără sunet 3D. Acestea seamănă foarte mult cu alte modele de căşti „sport”, care sunt echipate din fabrică cu un suport pentru stabilizare. Acesta trece prin spatele urechii şi este de departe cel mai „ţapăn” dintre cele trei modele.

Şi aceste căşti sunt de tip in-ear, deci sunt livrate cu trei perechi de suporturi de cauciuc, însă acestea nu beneficiază de o cutiuţă pentru încărcare. În locul acesteia este inclusă în pachet o husă din material textil rigid, care poate găzdui cele două căşti şi cablul de încărcare cu două mufe micro-USB.

Pentru a nu ocupa două port-uri USB ale sursei de energie (care poate fi un PC sau un adaptor de priză), RIO 3 are un cablu cu o singură mufă USB Type-A la un capăt şi două micro-USB la celălalt capăt. Dezavantajul este faptul că în cazul în care acest cablu este deteriorat sau pierdut, încărcarea va trebui făcută fie pe rând cu un singur cablu micro-USB, fie prin ocuparea a două port-uri.

În termeni de design, căştile RIO 3 sunt cele mai mari. Acestea găzduiesc însă cea mai mare baterie din serie, oferind 6 ore de autonomie pentru redarea de muzică la o singură încărcare. La exterior se regăsesc trei butoane pe fiecare casca stângă, două pentru volum şi butonul central „power”, folosit şi la controlul multimedia sau pentru preluarea şi încheierea apelurilor şi doar un buton „power” pe casca din dreapta. Fiind realizate din plastic lucios, acestea ies poate cel mai mult în evidenţă, iar sistemul de susţinere din spatele urechii nu este tocmai cel mai confortabil.

Aceste căşti sunt însă cele mai potrivite pentru activităţi sportive. Chiar dacă difuzorul ar putea ieşi de pe canalul urechii, căştile nu vor cădea, fiind susţinute de urechea utilizatorului, iar rezistenţa la apă şi transpiraţie elimină frica de umezeală pe care utilizatorii de căşti obişnuite o au.

Design-ul mai mare vine şi cu alte avantaje. Chiar dacă nu beneficiază de sunet surround virtualizat, RIO 3 are incinte mai mari pentru difuzoarele de dimensiuni crescute (14,2 mm în diametru), lucru care asigură un bas mai pronunţat, ceva ce mulţi utilizatori de căşti caută. Izolarea sunetului exterior este destul de bun, astfel încât la fel ca în cazul modelelor prezentate anterior, este periculoasă folosirea ambelor căşti în trafic, fie ca şofer, fie ca pieton.

Din punct de vedere al calităţii sunetului, sunt puţine lucruri de reproşat, însă există o diferenţă sesizabilă faţă de celelalte modele. Într-adevăr, basul este mai pronunţat, însă separarea diverselor frecvenţe nu este la fel de bună. La volum mare în special, diversele instrumente dintr-o melodie sunt mai greu de diferenţiat. RIO 3 sunt totodată şi cele mai ieftine modele din oferta ERATO, deci era de aşteptat să existe o diferenţă de performanţă. În rest, căştile sunt compatibile cu standardul Qualcomm aptX, asemeni celorlalte modele.

Se face simţită lipsa cutiei de încărcare, iar husa căştilor este de departe cea mai mare din toată gama ERATO, deci mai greu de cărat fără o geantă separată atunci când nu sunt în utilizare. De asemenea, căştile sunt destul de mari şi distrag atenţia, iar faptul că sunt mai pronunţate şi au un suport care trece prin spatele urechii poate duce la agăţarea lor în braţele ochelarilor, sau agăţarea de şepci sau alte articole de purtat pe cap. La fel ca în cazul MUSE 5, şi RIO 3 are o cască „master”, care poate fi folosită individual, cea stângă, casca dreaptă fiind dependentă de aceasta.

Concluzii

Căştile ERATO sunt surprinzătoare, având în vedere că vin de la o companie fără foarte multă experienţă în urmă. Fiecare dintre aceste modele vine cu avantaje şi dezavantaje. APOLLO 7s poate sări uşor din ureche fără accesoriile de susţinere, dar are căşti mici şi confortabile şi include în pachet şi suporturi din spumă, nu doar din silicon. Căştile MUSE 5 stau foarte bine în ureche, dar vin cu o cutie mare şi greu de cărat, în timp ce RIO 3 au un sistem mai bun de prindere de ureche, care este însă mai inconfortabil, iar dimensiunile căştilor sunt mult crescute. Desigur, cel mai mare dezavantaj al modelului RIO este lipsa încărcării portabile, fiind dependente de un dispozitiv cu USB.

Preţurile sunt însă comparabile cu alte căşti „true wireless” de pe piaţă. RIO 3 costă aproximativ 100 euro, în timp ce MUSE 5 costă 150 de euro. Modelul, de top, APOLLO 7s costă aproximativ 230 euro, un preţ puţin mai mare decât cel pe care îl cere Apple pe AirPods. Având însă în vedere că acest model beneficiază de sunet surround şi suport pentru aptX, preţul ar putea fi justificat.