ERATO APOLLO 7s, MUSE 5 şi RIO 3 review: o nouă gamă de căşti „true wireless”

08.05.2018
ERATO APOLLO 7s, MUSE 5 şi RIO 3 review: o nouă gamă de căşti „true wireless”
ERATO APOLLO 7s

În ultimii doi ani, toţi producătorii de căşti au început să ofere şi modele „true wireless”, care constau în două căşti individuale fără să fie legate între ele prin fire. În timp ce atenţia a fost acaparată de Apple şi Samsung cu modelele AirPods şi IconX, există şi alte branduri care oferă astfel de căşti în diverse forme. Avem astfel spre testare trei modele produse de compania ERATO, fiecare dintre acestea oferind propriile avantaje şi dezavantaje, fiind realizate pentru diverse tipuri de utilizatori şi pentru diverse bugete.

APPOLO 7s

Căştile APOLLO 7s de la ERATO reprezintă oferta premium a companiei. Vorbim despre căşti in-ear individuale, foarte mici în dimensiuni, capabile să funcţioneze individual sau împreună. Acestea vin la pachet cu o cutie de transport, pentru a fi transportate cu uşurinţă într-un buzunar sau într-o geantă. Asemeni altor modele de pe piaţă, cutiuţa asigură şi încărcarea căştilor, aceasta fiind singura metodă prin care acestea pot fi alimentate, fiind lipsite de port-uri USB. Conectarea lor la cutie închide căştile automat.

Cutia este realizată din plastic şi aluminiu eloxat, fiind disponibile mai multe culori în oferta ERATO. Pentru testare am avut la îndemână modelul cu argintiu şi alb, care va ieşi în evidenţă foarte uşor, dar care se potriveşte foarte bine cu dispozitivele Apple, întrucât căştile din pachetul iPhone-urilor sunt tot albe. Cutia beneficiază de două LED-uri albe, unul care se aprinde atunci când cutia se încarcă, iar unul care atenţionează utilizatorul că una sau ambele căşti se încarcă.

Suportul pentru căşti este practic un raft care glisează afară. Fiecare cască are propriul locaş care le ţine în loc foarte bine la transport, poziţionarea fiecărei căşti făcând un „click” satisfăcător, însă suportul nu este magnetic, ci mecanic, ceea ce sugerează că în timp, plasticul se va toci, iar căştile nu vor mai sta atât de bine în suport. În partea de jos a „raftului”, pe fiecare dintre locaşuri există trei pini aurii care asigură contactul cu partea de jos a căştii. Acumulatorul intern asigură încărcarea completă a ambelor căşti de două ori. Încărcarea cutiei se face printr-un cablu micro-USB, care se găseşte în pachet. Căştile pot ajunge de la 0 la 100% capacitate în 100 de minute, iar întreaga cutie se poate încărca complet în două ore.

Căştile beneficiază de un design minimalist, cu exterior din metal şi părţi din plastic la extremităţi, care să permită trecerea semnalului Bluetooth. Fiind căşti de tip „in-ear”, acestea sunt livrate cu mai multe perechi de suporturi pentru urechi, pe diverse mărimi şi din diverse materiale. Există cele trei suporturi standard din silicon care vin cu toate căştile in-ear pe mărimi S/M/L (small, medium, large), cât şi trei modele Comply din spumă, care izolează mult mai bine sunetul exterior. De asemenea, există şi trei perechi de stabilizatoare, care asigură o mai bună fixare în ureche, împingând în partea de sus a urechii.

Personal am folosit căştile cu suporturile medii din cauciuc, fără stabilizatoare, întrucât acestea din urmă mi s-au părut destul de inconfortabile. Acest lucru a dus la riscul de a cădea din urechi, în special în mişcare, însă în majoritatea timpului acestea au fost foarte confortabile. Fiecare cască beneficiază de câte un buton multifuncţional, care este folosit pentru pornire, sincronizare cu telefonul, preluarea şi închiderea apelurilor şi control pentru muzică.

Calitatea sunetului este foarte bună, toate frecvenţele fiind foarte bine redate. Întrucât sunt căşti care izolează sunetul exterior, utilizarea ambelor căşti pe stradă sau la volan este destul de periculoasă, însă din fericire acestea pot funcţiona independent una câte una. Cei de la ERATO au integrat tehnologii avansate precum Qualcomm aptX pentru dispozitivele compatibile şi 3D surround, această funcţie din urmă putând fi oprită sau pornită prin apăsări repetate ale butonului de pe casca stângă odată ce ambele sunt conectate. Asemeni altor tehnologii de surround virtual, această funcţie poate fi apreciată sau nu de către utilizatori, cei care îşi doresc un sunet cât mai corect putând opta să o oprească.

În apeluri, microfonul îşi face treaba, însă nu oferă cea mai bună calitate. Unul dintre motive poate fi faptul că este destul de departe de gura utilizatorului. Cu toate acestea, performanţa este acceptabilă pentru o pereche de căşti wireless.

În utilizare, căştile s-au bucurat de un semnal destul de bun de la distanţa normală dintre telefon şi căşti, întreruperile putând apărea doar atunci când telefonul este acoperit în buzunar de mâna utilizatorului (deci nu prea poţi merge cu mâna în buzunar peste telefon atunci când foloseşti căştile). Motivul pare să fie antena prea mică a căştilor şi capacitatea mai mică a acumulatorilor interni, care duc la reducerea puterii antenei. Pe celelalte modele ERATO nu am întâmpinat astfel de probleme.

Având în vedere dimensiunile căştilor, m-am mirat să văd că acestea chiar pot oferi cele trei ore de audiţie recomandate de producător şi cele patru ore de convorbiri. De asemenea faptul că APOLLO 7s sunt rezistente la stropi de apă şi la transpiraţie la standardul IPX5 înseamnă că nu va trebui să vă feriţi foarte tare de ploaie sau de utilizarea lor în timpul antrenamentelor sportive. Este important de menţionat că este necesară utilizarea stabilizatoarelor din cauciuc pentru astfel de activităţi.

Dintre toate modelele ERATO, APOLLO 7s sunt de departe cele mai bine construite, cele mai portabile şi cele mai impresionante, având în vedere dimensiunile. Faptul că vin cu toate accesoriile necesare fac acest pachet unul atractiv pentru cei care caută o alternativă la modelele premium de pe piaţă ale producătorilor consacraţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult