Genius Maurus X – upgrade pentru mausul de gaming accesibil

31.08.2013
Genius Maurus X - upgrade pentru mausul de gaming accesibil

Anul trecut testam mausul Genius Maurus, o soluţie accesibilă pentru pasionaţii de jocuri. Principalele sale puncte forte erau designul ambidextrul şi senzorul cu o rezoluţie de 3.500 DPI. Acum vă prezentăm Maurus X, urmaşul său, ce aduce câteva îmbunătăţiri unei reţete interesante. Carcasa a fost modificată, primind câteva decoraţiuni şi arată acum mai mult ca a unui periferic pentru jocuri. Mausul promite multe din punct de vedere al performanţei, însă va trebui să puncteze şi la un alt capitol.

Genius Maurus X - mouse de gaming cu formă ambidextră

Construcţie

Maurus X are carcasa neagră, din plastic mat în cea mai mare parte. Două dungi roşii pe margini subliniază faptul că acesta nu este un periferic obişnuit. Rotiţa de scroll este acum neagră, din cauciuc moale, ceea ce o face foarte aderentă. La modelul anterior ea a fost iluminată integral. În cazul de faţă, iluminarea se face pe o dungă centrală şi este mai elegantă. A doua zonă iluminată este cea a logo-ului GX gaming. După instalarea software-ului oferit în pachet, utilizatorul poate selecta ca iluminarea roşie să fie constantă sau să pulseze cu o anumită frecvenţă.

Genius Maurus X - iluminarea pentru rotiţă şi logo

Mausul de la Genius are o formă simetrică, fiind uşor de folosit şi de stângaci. Pe fiecare latură se află câte un buton personalizabil. Acestea au o cursă puţin cam lungă pentru gusturile mele, dar feedback-ul este precis. Sub fiecare buton se află o zonă cauciucată, ce ajută foarte mult în obţinerea unei aderenţe excelente. În spatele rotiţei de scroll a apărut un nou buton. El poate fi folosit în modul implicit pentru schimbarea rezoluţiei senzorului în timp real. Toate setările se fac în software-ul oferit de producător pentru Maurus X. Acolo utilizatorul poate alege până la cinci niveluri şi va specifica pentru fiecare rezoluţia dorită.

Software-ul oferit de producător pentru personalizare

Am fost puţin nemulţumit de picioruşele perifericului pentru jocuri. Ele sunt foarte mari, acoperind aproape 50% din suprafaţa inferioară a sa. Ele nu alunecă foarte uşor de la început pe mousepad de pânză sau din plastic şi aici vorbim despre suprafeţe profesionale. Se mişcă ceva mai bine pe pal melaminat, însă aceasta nu este o suprafaţă preferată de jucători. Mă gândesc că în timp picioruşele vor deveni ceva mai lucioase şi vor aluneca mai uşor pe mousepad plastic sau metal. În pachet se găsesc o pereche de picioruşe de rezervă.

Genius Maurus X - picioruşele au o suprafaţă mare

Genius Maurus X nu vine cu un sistem de greutăţi ajustabile. Producătorul specifică faptul că o greutate metalică a fost integrată pentru a face perifericul stabil. Ţinând cont de problema menţionată mai sus cu picioruşele, aş fi dorit ca mausul să fie puţin mai uşor. Forma unui maus este o chestiune de gust. Personal, nu am apreciat marginile superioare, care mi se par puţin cam colţuroase. M-am acomodat însă la sesiuni prelungite de jocuri FPS.

Specificaţii

  • Senzor: optic
  • Rezoluţie: 100 – 4000 DPI
  • Timp de răspuns: 1 ms
  • Rată de eşantionare: 125 Hz, 500 Hz, 1000 Hz.
  • Interfaţă: USB 2.0
  • Butoane: 6
  • Greutăţi ajustabile: nu
  • Memorie internă: da, 5 profiluri
  • Butoane principale: OMROM, 8 mil. click-uri
  • Conector: USB 2.0, aurit
  • Cablu: 1,8 m, manşon

Genius Maurus X - conectorul USB

Dotări

Când veţi vedea preţul lui Gensiu Maurus X veţi înţelege de ce nu putea să aibă un senzor laser. Asta nu înseamnă că senzorul optic din dotare nu este bun. Din contră, mausul este precis pe o serie întreagă de suprafeţe. Iniţial, cele cinci nivelui de rezoluţie disponibile utilizatorului sunt 800, 1600, 2400, 3200 şi 4000 DPI. Cu aplicaţia oferită de producător pot fi stabilite alte valori, în timp real. Jucătorul poate apăsa prelung butonul DPI şi apoi poate ajusta cu rotiţa de scroll rezoluţia dorită, cu paşi de 100 DPI. Un overlay pe ecran îl va ajuta să vadă efectiv ce rezoluţie alege.

Indicatoarele ce apar pe ecran

Performanţe

Din punct de vedere al dotărilor, Genius Maurus X pare să fie mai potrivit pentru jocuri de tip FPS. Numărul limitat de butoane nu-l recomandă neapărat pentru RPG-uri sau RTS-uri, dar cei care se descurcă bine cu tastatura pot să-l aibă în vedere. Pentru un jucător amator, el reprezintă o soluţie accesibilă cu destule facilităţi. Forma ar putea să fie o problemă, datorită marginilor superioare menţionate mai sus. Cei care au degetele lungi vor fi nevoiţi să pună baza palmei pe mousepad pentru a apăsa bine cu degetele pe butoanele principale. Cutia produsului permite celor interesaţi să pună mâna pe periferic, pentru a vedea cum se simte în palmă.

Preţ şi disponibilitate

Mausul Genius Maurus X va disponibil în curând pe piaţă, la preţul de aproximativ 130 lei.

Genius Maurus X - un maus capabil pentru amatorii de jocuri

Concluzie

Dacă forma şi facilităţile oferite vi se par atractive, atunci Genius Maurus X este o alegere uşoară. Nu are foarte multe butoane personalizabile, însă în cele mai multe jocuri nu ai nevoie de ele. El este recomandat pentru FPS, însă şi jucătorii de RTS-uri sau RPG-uri se pot bucura de precizia senzorului optic cu rezoluţie ajustabilă. Singurul dezavantaj notabil pare să fie suprafaţa mare a picioruşelor, dar mausul se va împăca de minune cu un birou din pal melaminat.

Părţi pozitive

senzor precis
rezoluţie ajustabilă în timp real
butoane principale cu feedback bun
construcţie de calitate, cu finisaje bune

Părţi negative

suprafaţa mare de contact a picioruşelor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News