Genius SW2.1 200 – sistemul audio alimentat de PC

20.03.2012
Genius SW2.1 200 - sistemul audio alimentat de PC

Din ciclul „pentru că se poate”, Genius ne prezintă un sistem audio alimentat prin mufă USB. Aceasta nu ar fi o noutate, însă în cazul de faţă este vorba despre un sistem audio 2.1. Nu ştiu dacă producătorul a făcut vreo economie eliminând alimentarea de la priză, însă asta simplifică lucrurile şi preţul sistemului este foarte accesibil. Vom vedea în continuare ce oferă Genius SW-U2.1 200.

Genius SW-U2.1 200 - sistem audio alimentat prin USB

Construcţie

Subliniem faptul că sistemul audio de faţă este foarte ieftin şi aştăptările ar trebui să fie pe măsură. Genius ne surprinde, însă. Sateliţii au incintele din plastic, iar difuzorul are diametrul de 2.5”. Ei vin cu un cablu de 1,2 m, cu mufă RCA la capăt care se conectează în spatele subwoofer-ului. Sateliţii pot fi fixaţi pe perete, deşi nu văd cât de utilă ar fi această facilitate pentru un sistem atât de mic.

Subwoofer-ul lui Genius SW-U2.1 200 are incinta din PFL, cu difuzorul amplasat pe faţa inferioară şi un bass port frontal. Din spatele tău ies două cabluri de aproximativ 1,2 m: unul cu mufă jack de 3,5 mm şi unul cu mufă USB pentru alimentare. Nu există buton de pornire, sistemul prinzând viaţă odată cu conectarea la un port USB. Un LED frontal indică faptul că este pornit. Volumul poate fi controlat cu ajutorul unui potenţiometru.

Genius SW-U2.1 200 - potenţiometrul de volum

Sunt câteva aspecte legate de construcţie care ar trebui luate în seamă. Cablurile sunt relativ scurte şi sugerează amplasarea celor trei incinte pe biroul. Acesta nu este o soluţie foarte bună deoarece picioarele subwoofer-ului sunt din plastic dur şi transmit vibraţiile incintei. El ar trebui poziţionat pe podea, eventual pe un covor. În acest caz, cablurile ar trebui prelungite, iar utilizatorul nu va mai avea acces facil la potenţiometrul de volum.

Calitatea audio

Sistemul audio Genius SW-U2.1 200 ne-a surprins plăcut. Nu, nu este o descoperire epocală, dar calitatea redării este peste preţul accesibil al sistemului. Ne aşteptam la un sunet înfundat, cu un volum foarte limitat. Am primit însă un sunet relativ clar şi un volum mai mult decât decent pentru o cameră mică de apartament. Mai mult, buza de plastic din jurul difuzoarelor sateliţilor crează un efect plăcut de surround. Plasate de-o parte şi de alta a monitorului sau laptopului, sunetul pare să se propage omnidirecţional din ecran. Stereofonia este puţin afectată, însă este un compromis acceptabil.

Genius SW-U2.1 200 - difuzorul subwoofer-ului

Din păcate, există şi părţi negative. Joasele se evidenţiază peste medii şi înalte, iar redarea lor nu este foarte precisă. Aşa cum spuneam picioarele subwoofer-ului ar fi trebuit să fie din cauciuc pentru ca vibraţiile să nu se resimtă în masă. În plus, dacă între utilizator şi subwoofer nu se interpune vreun obiect, sunt momente în care sistemul 2.1 se transformă puţin în sistem 3.0. Separarea frecvenţelor nu este foarte bine realizată şi mai scăpă unele medii către subwoofer.

La volum maxim, sistemul Genius SW-U2.1 200 distorsionează, însă acesta nu este chiar o surpriză. Dacă vocea şi mediile în general sunt bine redate, înaltele sunt mai greu de distins. Probabil că potenţialii clienţi nu vor alege acest sistem audio pentru audiţii simfonice. Pentru o experienţă optimă, recomand folosirea unui nivel de volum mediu, atât pentru sursa audio, cât şi pentru potenţiometrul sistemului.

Genius SW-U2.1 200 - conectorii sistemului

Alimentarea prin mufă USB

În urma testelor nu am reuşit să ard vreo mufă USB ori placa de bază la care este ataşată. Am folosit pentru teste atât un PC, cât şi un laptop. Principala îngrijorare ar veni de la faptul că la un nivel înalt de volum, sistemul audio va trage mai mult curent decât poate suporta placa de bază. Tind să cred că Genius s-a gândit la asta. Am ţinut sistemul la volum maxim, conectat fiind la un laptop, însă nu am depăşit trei minute de test în aceste condiţii. Portul USB vizat nu a avut nicio problemă ulterior.

Alimentarea prin mufă USB vine cu avantaje şi dezavantaje. Porturi USB se găsesc acum peste tot. Au apărut chiar prize de perete cu mufe integrate. Atunci când este conectat la un laptop, sistemul audio Genius SW-U2.1 200 poate funcţiona dacă alimentarea cu electricitate a fost întreruptă. Pe de altă parte, o funcţionare defectuoasă a alimentării prin USB poate afecta mufa sau chiar placa de bază a PC-ului.

Genius SW-U2.1 200 - spatele subwoofer-ului

Preţ şi disponibilitate

Sistemul audio Genius SW-U2.1 200 este disponibil pe piaţa din România la un preţ de referinţă de 63 lei. Deşi vorbim despre un sistem audio cu o putere reală de 6 W (2×2 W + 2 W), acesta este un preţ accesibil şi atractiv ţinând cont de cele spuse mai sus.

Concluzie

Pentru cei care vor să cheltuie puţin mai mult de 50 lei pentru un sistem audio, boxele Ggenius SW-U2.1 200 sunt relativ uşor de recomandat. Alimentarea prin mufă USB oferă mai multe avantaje, dar este posibil ca formatul 2.1 să nu fie apreciat de toată lumea.

Genius SW-U2.1 200 este un sistem audio accesibil

Plusuri şi minusuri:

[+] raport foarte bun calitate audio/preţ
[+] construcţie mai mult decât decentă
[+] alimentarea pe USB are câteva avantaje
[+] efect de surround interesant
[+] preţ accesibil
[-] separarea medii-joase este deficitară
[-] picioarele subwoofer-ului nu sunt din cauciuc
[-] distorsiuni la volum maxim

Urmărește Go4IT.ro pe Google News