HyperX ALLOY Elite RGB (MX Red) review: tastatură premium pentru gamerii entuziaşti

18.04.2018
HyperX ALLOY Elite RGB (MX Red) review: tastatură premium pentru gamerii entuziaşti
Construcţie, design şi accesorii

HyperX a devenit în ultimii câţiva ani un brand de referinţă pe piaţa de periferice de gaming, Kingston investind resurse atât în dezvoltarea unor produse de calitate, cât şi în promovarea acestora. În timp ce oferta de căşti pentru gameri s-a tot extins, cuprinzând astăzi nu mai puţin de cinci modele, tastaturile HyperX sunt disponibile doar în două variante: ALLOY FPS şi ALLOY Elite. În redacţia Go4it a ajuns modelul de top, HyperX ALLOY Elite RGB, în varianta cu switch-uri Cherry MX Red, cele mai apreciate de către gamerii entuziaşti.

Construcţie, design şi accesorii

HyperX ALLOY Elite RGB nu este o tastatură compactă. De fapt, este o tastatură pentru cei care au spaţiu destul de mult pe birou şi care apreciază prezenţa unui numpad în partea dreaptă. Spre diferenţă de alte brand-uri care includ pe modelele de top cât mai multe butoane personalizabile, HyperX a preferat să păstreze un format standard pentru seria Elite, toate tastele fiind la locul lor, fără taste extra. Ce este în plus faţă de o tastatură clasică este partea de sus, separată de partea cu taste de o bandă iluminată cu LED-uri.

Aici se găsesc butoanele multimedia şi rotiţa pentru volum în partea dreaptă. De obicei apreciem integrarea acestor butoane pe orice tastatură de dimensiuni normale, întrucât butoanele funcţionează în toate aplicaţiile multimedia, iar rotiţa de volum controlează volumul general din Windows, deci poate fi folosită şi în jocuri, pentru a nu mai apela la butoanele de volum de pe căşti sau boxe. În partea din stânga sus avem trei butoane dedicate funcţiilor speciale ale tastaturii HyperX: intensitatea luminii LED-urilor, selectarea profilurilor de culori şi tasta de „gaming”, care dezactivează funcţionarea butonului Windows şi ale altor scurtături uzuale pentru a evita neplăcerile în timpul jocului.

În pachetul tastaturii se regăsesc şi câteva accesorii foarte utile. Palmrest-ul este detaşabil şi este realizat dintr-un plastic solid, care nu se îndoaie în timpul utilizării, nu se lipeşte de mâini şi nu produce zgomote nedorite. Acesta este decorat cu un model texturat, care este destul de confortabil în utilizare şi ţine mâinile la un unghi foarte bun pentru utilizare în sesiuni lungi. De asemenea, există şi o selecţie de butoane texturate extra de culoare argintie, care vin la pachet şi cu o unealtă pentru scoaterea în siguranţă a butoanelor. Instalarea acestora este simplă şi pot înlocui butoanele WASD şi 1234. Aceste taste par a fi puţin mai solide decât cele standard şi au aderenţă îmbunătăţită.

Din punct de vedere al construcţiei, Elite RGB se prezintă foarte bine. Avem de a face cu o suprafaţă metalică sub taste, care asigură robusteţea tastaturii şi totdată greutatea. HyperX nu a realizat cea mai grea tastatură mecanică pe care am folosit-o în ultima vreme, dar nici nu este printre cele uşoare. Plasticul folosit pentru zona de deasupra benzii colorate şi pentru restul finisajelor este de calitate superioară şi nu este lucios, ceea ce înseamnă că nu va atrage prea mult praf sau amprente nedorite.

Galerie foto

Trebuie menţionat că avem de a face cu o tastatură fără margini în jurul tastelor, deci aceasta poate fi curăţată mult mai uşor în cazul în care se strâng sub taste praf, fire de păr sau firmituri (în cazul celor care mănâncă la birou). Fiind vorba despre o placă metalică, aceasta se curăţă foarte uşor cu o cârpă umedă, fără a fi necesară prea multă frecare. Dezavantajul este că pot rămâne amprente în zonele în care nu există taste, precum spaţiul de la margine, spaţiul dintre săgeţi şi butoanele  DEL, END şi PGDN, cât şi în jurul logo-ului HyperX.

Picioruşele extensibile de la baza tastaturii oferă o singură poziţie, aceasta fiind la un nivel normal, nici prea înalt, nici prea jos, însă pentru confort în utilizare, tastatura ar trebui să fie poziţionată cât mai plat pe masă.

Un lucru pe care unii îl vor aprecia, iar cei care nu îl folosesc îl pot ignora fără probleme este port-ul USB din partea de sus a tastaturii, care poate fi folosită pentru conectarea de accesorii, pentru unităţi de stocare portabile, pentru încărcarea unui smartphone sau pentru conectarea unui adaptor pentru mouşii wireless. Desigur, acest port este pe un cablu separat, deci tastatura va ocupa două port-uri USB în cazul în care doriţi această funcţionalitate. Cablul este destul de gros, fiind acoperit cu material textil care nu dă senzaţia că va ceda în timp. Sunt şanse mai mari să cedeze întreaga tastatură decât cablul.

Software

Software

Fiind vorba despre o tastatură high-end cu luminiţe colorate, era de aşteptat că avem de a face şi cu o aplicaţie de configurare pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care le oferă. Aplicaţia HyperX se numeşte NGenuity şi este disponibilă pentru download pe pagina oficială a companiei. Aceasta este însă opţională. Cei care nu doresc configurarea amănunţită a LED-urilor RGB sau care nu doresc să facă setări mai avansate putând folosi tastatura cu cele trei profiluri implicite de culori pre-instalate. Funcţionalitatea tastaturii nu este 

Spre diferenţă de alte aplicaţii pentru tastaturi şi accesorii de gaming, HyperX NGenuity este destul de simplă la suprafaţă. De fapt interfaţa principală nu oferă acces decât la o listă de profiluri pentru setările culorilor de sub taste, fiecare dintre acestea putând fi stocate în memoria tastaturii în limita a trei odată. Acestea pot fi selectate apoi folosind butonul fizic dedicat. Profilurile pot stoca pe lângă setările luminiţelor şi macro-uri (pentru cei care folosesc aşa ceva), şi setări dedicate pentru butonul Game Mode. Aici pot fi dezactivate pe lângă butoanele „Windows” şi scurtăturile „Alt + Tab”, „Alt + F4”, „Shift + Tab” (problematic în jocuri de pe Steam) sau „Ctrl + Esc”.

Setările de luminiţe sunt însă destul de complexe, poate puţin peste cele de la Logitech, strict din punct de vedere al opţiunilor de configurare, însă sub ceea ce este posibil pe tastaturile ASUS. De exemplu, în modul Freestyle, unde poţi configura fiecare tastă individual, poţi adăuga în plus faţă de Logitech şi un efect, însă nu poţi adăuga un efect per tastă, ci pentru întreaga tastatură. Astfel, un profil personalizat 100% + efectul Breathing, va activa efectul pentru toate tastele simultan.

Ce poţi face însă, cu destulă răbdare, este să defineşti zone individuale pentru fiecare buton în parte sau pentru fiecare zonă pe care doreşti să aplici un efect. Este ceva mai mult de muncă, însă la final poţi obţine rezultatul dorit. Era mai simplu dacă fiecare tastă în parte putea primi un efect şi o culoare direct în modul freestyle, definirea zonelor implicând realizarea altor sub-profiluri. Există câteva astfel de setări implicite pentru jocuri RTS, MOBA, FPS, MMO şi RTS, însă cu siguranţă nu sunt de ajuns pentru cei care vor mai multe taste colorate.

În cele din urmă, există efectele luminoase standard, care pot fi combinate două câte două. Poţi avea simultan un efect de curcubeu, care să poată fi întrerupt în utilizare de efectul „explozie” de exemplu, fiecare dintre acestea oferind acces la direcţia animaţiei, viteza animaţiei şi alte setări destul de utile pentru cei care sunt pasionaţi de aşa ceva.

Salvarea profilurilor pe memoria tastaturii este realizată printr-un simplu drag & drop într-una dintre cele trei căsuţe disponibile. Alături de un nume personalizat, profilul poate primi şi o pictogramă personalizată. De asemenea, sunt disponibile şi câteva profiluri de culori implicite dedicate unor jocuri populare precum Counter-Strike GO, DOTA 2, Diablo III, Overwatch, PUBG şi multe altele, care pot fi ataşate direct jocului în cauză sau chiar unui alt joc, la alegere.

Aplicaţia nu este chiar perfectă, însă oferă funcţionalitate de bază şi nu pare să afecteze negativ alte aplicaţii sau jocuri. Din păcate, interfaţa este pe cât de simplă, pe atât de neintuitivă în anumite situaţii. De exemplu, profilurile pentru jocuri implicite sunt evidenţiate doar atunci când editezi un profil pentru a-i schimba numele şi pictograma, dar nu atunci când editezi profilul pentru a modifica culorile sau pentru a adăuga macro-uri. Aceste două tipuri de editare ar fi putut fi cu uşurinţă integrate într-un singur meniu de unde puteau fi controlate toate aceste setări.

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Toate luminiţele şi toate funcţiile speciale ale tastaturii ar fi complet inutile dacă aceasta nu ar fi plăcută în utilizare, în special în jocuri video, Elite RGB fiind totuşi o tastatură „de gaming”. HyperX şi-a făcut însă lecţiile şi a venit cu un pachet complet, ba chiar surprinzător aş putea spune, având în vedere că tastaturile sale există pe piaţă doar de câţiva ani.

Modelul testat beneficiază de switch-uri Cherry MX Red, însă Elite RGB de la HyperX este disponibilă şi în variante echipate cu Cherry MX Blue şi Cherry MX Brown. Am avut ocazia să testez doar una dintre aceste variante şi am ales-o pe cea cu switch-uri roşii pentru că acestea sunt cele mai apreciate de către gameri, iar motivele pentru această apreciere sunt bine întemeiate. Switch-urile liniare sunt în general mai rapide, întrucât necesită forţă mai puţină de apăsare, iar actuarea se face mai rapid, cu mult înainte de a ajunge la capătul cursei tastei. Viteza poate face diferenţa în jocuri competitive între o victorie sau o înfrângere. Pentru gaming, fiecare apăsare este precisă şi rapidă, iar în cazul tasaturii de faţă am observat un avantaj faţă de alte modele: lipsa unui feedback auditiv cauzat de componentele mecanice ale tastelor.

Acest lucru nu înseamnă că tastatura este complet silenţioasă. Chiar dacă butoanele Red sunt de obicei printre cele mai silenţioase, acestea tot scot sunete atunci când tasata ajunge în punctul cel mai de jos şi apoi atunci când se întoarce la poziţia iniţială. Cu toate acestea, unele tastaturi au carcase construite într-un fel în care pot apărea vibraţii în plus, sau în care spaţiul gol al carcasei poate produce rezonanţe nedorite, care adaugă zgomot în utilizare. Elite RGB nu se numără printre acestea.

Fiind vorba despre switch-uri Cherry cu LED-uri RGB, acestea beneficiază de o bază transparentă, care lasă lumina să pătrundă nu doar prin inscripţiile tastelor, ci şi pe la baza lor. Astfel, tastatura produce o lumină mult mai puternică decât o tasatură Logitech, de exemplu, însă totuşi nu atinge un nivel foarte deranjant în timpul utilizării. Bara orizontală din partea de sus este foarte interesantă, beneficiind de 18 zone individuale de iluminare, aceasta fiind practic elementul diferenţiator al tastaturii faţă de altele echipate cu LED-uri RGB. Aceste detalii vor fi însă observate doar atunci când te uiţi în jos, ceea ce în general nu prea se întâmplă în utilizare.

Înainte să instalez tastatura, mă aşteptam la reflexii nedorite pe ecran atunci când lumina ambientală este scăzută, însă nu a fost cazul. Se pare că intensitatea luminii este calibrată în aşa fel încât nici la intensitate maximă să nu fie deranjantă. Chiar şi aşa, aş fi preferat ceva mai puţin strident pe birou, fiind obişnuit cu G810 de la Logitech, care luminează exclusiv inscripţia tastelor.

Ce poate fi deranjant în special pentru cei care au nevoie de o tastatură şi pentru alte activităţi decât gaming este experienţa de tastare. Sunt destui utilizatori care probabil că s-au obişnuit în timp cu switch-urile Cherry MX Red pentru mai toate activităţile, însă venind de la o tastatură cu switch-uri liniare, faptul că butoanele sunt atât de sensibile a dus la mult mai multe greşeli în utilizare rapidă pentru scris. Probabil că pentru uz mixt, versiunea Brown este cea mai potrivită pentru cei sensibili la zgomot în timp ce varianta Blue va fi perfectă pentru cei care nu pot să tasteze fără acel click specific.

În ultimul rând, o notă personală despre butoanele multimedia. Acestea nu sunt mecanice, fiind bazate pe contacte cu membrană. Acestea, alături de rotiţa de volum par sunt realizate din alte materiale şi vopsite cu altă vopsea decât tastele obişnuite. Acestea s-ar putea decolora în timp, deci, poate că nu este o idee prea bună ca aceste butoane să fie abuzate prea mult dacă aspectul fizic al tastaturii este important. Vorbim totuşi despre o tastatură RGB… aspectul este cu siguranţă important pentru cei care cumpără aşa ceva.

În cazul în care funcţiile RGB nu vă interesează, există şi o variantă HyperX Elite fără RGB, cu iluminare roşie, care este identică din punct de vedere tehnic şi vizual, funcţiile de iluminare în mai multe culori fiind absente.

Concluzii

HyperX Elite RGB este una dintre cele mai bine dotate tastaturi de gaming de pe piaţă, oferind cam toate funcţiile la care ne-am aştepta pe partea de configurare şi o construcţie care pare să reziste în timp, fiind realizată din materiale de calitate. Preţul ar putea fi singurul lucru care ar putea sta în calea doritorilor, Elite RGB fiind printre modelele mai scumpe tastaturi de gaming de pe piaţă.

Avantajele faţă de unele produse concurente pe piaţa de tastaturi high-end constau însă în posibilitatea salvării profilelor în memoria internă, includerea butoanelor de rezervă în pachet şi posibilitatea de configurare ceva mai minuţioasă a LED-urilor RGB.  

Părţi pozitive

Design simplu şi construcţie solidă
Multe setări pentru configurarea LED-urilor
Include butoane media şi rotiţă de volum
Vine la pachet cu taste de rezervă şi instrument pentru înlocuirea acestora
Port USB pass-through

Părţi negative

Vopseaua de pe tastele multimedia ar putea să se şteargă în timp
Software-ul de configurare nu este foarte intuitiv
Switch-urile Cherry MX Red sunt foarte bune pentru gaming, dar nu aşa confortabile pentru productivitate