iKick iK500 – un iPod docking station uimitor

05.08.2009
iKick iK500 – un iPod docking station uimitor

Kicker este un nume respectat în ramura industriei audio care se ocupă cu sonorizarea vehiculelor. Compania înfiinţată în 1973 în Statele Unite stă la ora actuală lângă nume precum MTX Audio şi JL Audio pe piaţa echipamentelor de sunet ce sunt integrate în maşini. Cele mai populare produse ale lor sunt subwoofer-ele, uşor de recunoscut deoarece sunt pătrate şi nu rotunde precum cele clasice. Se pare că echipa de marketing Kicker a tras cu ochiul la alte pieţe din afara industriei auto şi a descoperit una foarte infloritoare, cea sistemelor audio create special pentru iPod. Aşa s-a născut iKick iK500, un docking station care se laudă cu puterea sa şi reputabila tehnologie Kicker încorporată.

iKick iK500 - iPod docking station de la Kicker

Un sistem 2.1 într-o singură cutie

Popularitatea playerelor MP3 de la Apple a dus la apariţia produselor de nişă numite iPod docking station. Aproape toţi producătorii de echipamente audio s-au repezit să ofere un astfel de sistem. La ora actuală există pe piaţă o gamă foarte largă sisteme audio dedicate iPod-urilor şi utilizatorii au din ce să-şi aleagă. Dacă majoritatea docking station-urilor dispun doar de două difuzoare, iKick este un sistem 2.1 avansat. Spun avansat deoarece subwoofer-ul pătrat de 6” de pe spate este acompaniat de două tweetere de 0.75” şi două difuzoare de medii de 5”.

Subwoofer-ul pătrat, trademark al companiei Kicker

Kicker a optat pentru un design relativ simplu, dar cu forme stilizate. Plasticul negru nu este remarcabil, dar face sistemul să pară foarte foarte robust. Dacă difuzoarele frontale sunt acoperite nişte clasice grile metalice, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre subwoofer. El este relativ descoperit, două benzi de plastic oferind o protecţie decentă la apăsare accidentală. Deasupra subwoofer-ului se găseşte un mâner, util atunci când iKicker trebui mutat. Tot pe spatele sistemului se găsesc o intrare jack pentru alte playere MP3 decât iPod-urile şi o ieşire RCA.

Subwoofer-ul este parţial protejat

Suport pentru (aproape) toate iPod-urile

Apple a făcut bine şi a păstrat mufa proprietară de la prima generaţie de iPod şi până la cea actuală. Am testat iKick 500 printre altele cu un Nano din prima generaţie, un iPod Touch gen 2 şi un iPhone 3G. Totul a funcţionat aşa cum ne aşteptam, adică perfect. În pachet se găsesc toate adaptoarele necesare pentru ca orice generaţie de iPod sau iPhone să se simtă ca acasă în lăcaşul lui iKick. Singurul player de la Apple cu care sistemul nu se înţelege bine este Shuffle în cea de-a treia iteraţie a sa. Dacă modelele din primele două generaţii se pot conecta prin intermediul cablului jack-jack din pachet, noul Shuffle se dovedeşte a fi încăpăţânat şi nu vrea să redea nimic fără un adaptor proprietar. iKick se remarcă prin faptul că este unul dintre puţinele dock-uri pentru iPod care încarcă player-ul când acesta este conectat, o facilitate ce va fi apreciată de mulţi.

Telecomandă avansată

iKick iK500 vine cu o telecomandă subţire pe unde infraroşii. Ea în sine nu este o noutate în domeniu, însă în afară de controlul asupra volumului şi melodiei, butoanele din partea de jos permit accesul la meniul player-ului. S-ar putea ca unii cârcotaşi să se lege de faptul că ecranul iPod-ului este uneori mic şi tot trebuie să te apropii de docking station pentru a vedea ce accesezi. Pe de altă parte, apăsarea butoanelor de pe player ar putea dăuna în timp mufei. Senzorul infraroşu al sistemului audio se găseşte în dreapta suportului pentru iPod, în partea de jos.

iKick iK500 - telecomanda cu funcţii adiţionale

Sunet puternic, de calitate, dar…

Testele audio au fost realizate atât cu iPod-uri, cât şi cu o placă de sunet Creative Sound Blaster Audigy SE. Utilizatorii cu urechi fine vor aprecia iKick. Sistemul de redare pe trei căi va avantaja sunetele înalte şi joase, iar difuzoarele dedicate pentru medii se descurcă foarte bine cu vocea interpreţilor. Din punct de vedere al calităţii audio, iKick 500 tinde spre monitoarele de studio. Dacă spaţiul de pe player vă permite, se recomandă comprimarea CD-urilor audio cu un bitrate cât mai mare deoarece sistemul audio are potenţial. Intrarea audio auxiliară este perfectă pentru conectarea la laptop sau PC şi redarea fişierelor FLAC.

Potenţiometrul cu care este dotat iKick permite ajustarea volumului, dar şi accesarea unui egalizator cu setări pentru înalte şi başi. De asemenea, prin intermediul lui se face trecerea între redarea de pe iPod şi intrarea auxiliară. Alături de calitatea audio, un alt lucru care va uimi la iKick iK500 este volumul. Puterea totală specificată a sistemului este de 40 W, dar pare să fie mai mare în practică. Personal am fost uimit de cât de tare se putea auzi o cutie de plastic negru atât de mică. Poate nu va face faţă la un party în apartament (deşi sunt unii care susţin contrariul), însă va fi mai mult decât suficient pentru un living mare. Ceea ce uimeşte în plus este comportamentul la volum maxim. Cu playerul la maxim şi sistemul setat pe nivelul de volum 40, cel mai înalt, nu am detectat nicio distorsiune.

Mufa proprietară Apple

Am spus mai devreme că avem de-a face şi cu un „dar”. iKick 500 este un iPod docking station şi aceasta implică o anumită configuraţie a difuzoarelor. Mai precis, efectul de stereofonie dispare aproape complet, cele două canalele având căile de redare prea apropiate. Acest fapt mai are o implicaţie. În câteva cazuri foarte izolate, difuzoarele de medii au intrat puţin în rezonanţă. Deşi suprafeţele difuzoarelor din faţă formează un mic unghi, diferenţa între sunetele redate de cele două canale nu poate fi sesizată decât dacă stai aproape de aparat. Cred însă că cei care cumpără un iPod docking station sunt conştienţi de acest dezavantaj şi apreciază mai mult sincronizarea playerului cu sistemul audio.

Concluzie

iKick iK500 - difuzorul pentru medii şi tweeter-ul

iKick iK500 este cu siguranţă pretendent la titlul de cel mai puternic iPod docking station din lume. Potenţialii clienţi vor fi însă interesaţi şi de calitate audiţiei, capitol la care sistemul de faţă excelează. Telecomanda cu funcţii avansate ar putea reprezenta de asemenea un factor important în decizia de cumpărare. Toate acestea vin însă la un preţ nu foarte mic. Kicker iKick iK500 se vinde cu 1500 lei. Dacă ţinem cont de preţul playerelor Apple în comparaţie cu cele ale competiţiei, se poate spune că iKick are un preţ proporţional.

Plusuri şi minusuri:

iKick iK500 - o cutie neagră foarte gălăgioasă

[+] calitate audio foarte bună
[+] foarte puternic pentru dimensiunile lui
[+] suportă toate modelele de iPod şi iPhone, cu o singură excepţie
[] sunetul stereo se transformă în sunet mono
[] scump în comparaţie cu alte sisteme audio (care nu sunt dock-uri)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News