Canon, dat în judecată pentru dezactivarea abuzivă a funcției de scanare la consumarea cartușelor de cerneală

19.10.2021
Canon, dat în judecată pentru dezactivarea abuzivă a funcției de scanare la consumarea cartușelor de cerneală

Canon ar putea fi obligat să plătească până la 5 milioane de dolari despăgubiri în cardul unui proces colectiv, producătorul american fiind acuzat că dezactivează în mod nejustificat funcția de scanare pe imprimantele multifuncționale ale căror cartușe de cerneală sunt aproape consumate.

Argumentul adus este cât se poate de simplu: funcția de scanare a documentelor nu are legătură directă cu funcția de printare, utilizatorul fiind îndreptățit să folosească imprimantele Canon de tip All-in-One pe care le-au achiziționat integral așa cum doresc, fie și doar pentru a scana documente

Potrivit acuzațiilor depuse de reclamantul David Leacraft la un tribunal din statul american New York, multifuncționalele Canon nu permit scanarea de documente sau trimiterea de fax-uri, dacă cartușele de cerneală afișează indicatorul Low Ink, sunt complet goale sau nu au fost instalate.

Afirmațiile făcute de Canon în campaniile publicitare sunt false, înșelătoare și, în mod rezonabil, susceptibile la a înșela publicul„, a adăugat Leacraft.

Nemulțumirile lui David Leacraft au pornit de la achiziționarea unui multifuncțional Canon PIXMA MG2522, în luna martie 2021.

Reclamantul Leacraft nu ar fi achiziționat dispozitivul sau nu ar fi plătit la fel de mult pentru el dacă ar fi știut că va trebui să asigure încărcarea cartușelor pentru a putea scana documente„, se menționează în plângere.

Procesul colectiv la care s-ar fi alăturat peste 100 de alți reclamanți solicită acordarea unor despăgubiri în valoare de peste 5 milioane dolari, reprezentând daune morale și costuri de judecată.

Cert este că încă din anul 2015, clienții Canon reclamă pe forumurile de suport tehnic faptul că nu își pot folosi scanerele atunci când cerneala este scăzută. În schimb un reprezentant Canon ar declarat că „nu există nicio soluție pentru situația semnalată”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult