Deși a fost dat in judecată, HP readuce update-urile firmware care dezactivează cartușele neoriginale

12.03.2023
Deși a fost dat in judecată, HP readuce update-urile firmware care dezactivează cartușele neoriginale

În ciuda publicității negative și procese colective deschise la tribunale din SUA, HP nu renunță la practica folosirii actualizărilor automate de firmware pentru a „sabota” utilizatorii de imprimante care încearcă să-și reducă din costuri achiziționând cartușe compatibile livrate de alți furnizori.

Lesne de înțeles, frustrarea este cu atât mai mare atunci când descoperi că imprimanta refuză pur și simplu să mai funcționeze cu cartușele instalate, deși acestea au cerneală destulă.

Nu este prima dată când HP se întoarce împotriva utilizatorilor de imprimante care au ales să nu achiziţioneze consumabile originale, la prețurile cerute de companie. Însă de data aceasta, HP nici măcar nu mai încearcă să salveze aparențele, imprimantele cu firmware actualizat peste noapte informând sec despre blocarea cartușelor instalate, pe motivul detectării unui cip de securitate non-HP.

Strategia de a vinde imprimante ieftine şi consumabile scumpe a dus la apariţia unei înfloritoare pieţe a cartuşelor „compatibile” şi servicii de reumplere disponibile la o fracţiune din preţul unui cartuş original. Prevăzând această „evadare” a consumatorilor în piaţa de consumabile ieftine, HP a echipat imprimantele comercializate cu o funcţie de verificare a provenienţei cartuşelor instalate, pe care însă nu a activat-o de la bun început, lăsând cumpărătorilor impresia că pot face o achiziţie avantajoasă alegând o imprimantă HP care permite reîncărcarea cartuşelor sau înlocuirea acestora cu produse compatibile puţin costisitoare.

Gândit cu mult timp înainte, planul a fost pus în aplicare pentru prima dată la data de 13 septembrie 2016, când mai multe modele de imprimante HP au părut că se defectează simultan, acestea afişând un mesaj de eroare reclamând „dispariţia” sau „defectarea” cartuşelor. Problema a fost rapid localizată în firmware-ul dispozitivelor, versiunile datate începând cu anul 2015 având programată dezactivarea cartuşelor originale începând cu ziua de 13 septembrie 2016. În urma scandalului iscat, HP a pus la dispoziţia utilizatorilor noi versiuni firmware care permiteau folosirea cartuşelor non-HP.

Exact un an mai târziu, HP a repetat scenariul distribuind actualizări firmware automate care reactivează funcţia de validare a cartuşelor originale pentru o largă varietate de imprimante. Vizat de un proces colectiv, HP a revenit asupra acestor practici, lăsând din nou utilizatorilor impresia că pot „evada” în piața de accesorii compatibile.

Chiar cu riscul unui nou scandal şi posibile acţiuni în instanţă, HP a reînceput să distribuie actualizări automate de firmware care dezactivează cartușele de cerneală din imprimantele utilizatorilor. Momentan, folosirea acestei practici a fost documentată pentru modelele OfficeJet 6978 și 6968, însă prin exprimarea ambiguă, HP lasă de înțeles că ar putea introduce această limitare și pe alte imprimante din gamă, mascată în actualizări firmware pentru corectarea unor probleme de securitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult