Epson renunță la imprimantele cu laser pentru că ar fi prea poluante

29.11.2022
Epson renunță la imprimantele cu laser pentru că ar fi prea poluante

Compania japoneză Epson a anunțat că va renunța complet la imprimantele sale pe laser, concentrându-și eforturile pe produsele care folosesc cerneală. Motivul pentru care a fost luată această decizie este sustenabilitatea, imprimantele pe cerneală fiind cu mult mai eficiente în consumul de energie, dar și în operare pe termen lung, fiind necesare mai puține consumabile.

Imprimantele cu cerneală vor rămâne în oferta Epson

Epson spune că distribuția de imprimante laser are acum un termen de încetare, stabilit pentru anul 2026. Începând cu acest an, Epson nu va mai vinde produse care imprimă cu laser, însă va oferi în continuare consumabile și mentenanță pentru clienții care încă dețin astfel de imprimante. Compania se va concentra astfel pe produsele cu cerneală, „inkjet” care au „potențial mai mare” în viziunea companiei să ofere un „avans semnificativ” în protejarea mediului.

„Suntem dedicați inovației și acțiunilor sustenabile, iar inkjet pur și simplu folosește mai puțină energie și mai puține componente consumabile. În timp ce imprimantele laser funcționează prin încălzirea și lipirea toner-ului pe pagină, tehnologia fără căldură injket de la Epson consumă mai puțină electricitate, folosind energie mecanică pentru a imprima cerneală pe pagină”, spun reprezentanții companiei.

Conform Epson, imprimantele cu laser produc cu 85% mai mult dioxid de carbon, iar imprimantele cu cerneală au cu 59% mai puține componente de schimbat: cerneala și recipientul de reziduuri de la cerneală. Compania oferă însă acum alternative cu cerneală, care pot imprima între 40 și 60 de pagini pe minut, performanțe similare cu imprimantele laser, al căror avantaj principal era viteza.

Totuși, este ironic faptul că Epson vorbește despre sustenabilitate, compania având la vânzare modele de imprimante cu cerneală care se „autodistrug” după un anumit timp. Singurele metode de a aduce imprimantele afectate înapoi la „viață” sunt o „reactivare” software care funcționează o singură dată, sau o vizită la service. Desigur, înlocuirea ar fi metoda preferată de Epson, pentru a vinde încă o imprimantă în viitor.

Compania spune că a creat aceste produse cu sistem de blocare automat pentru a evita daunele produse de imprimante, precum scurgerea de cerneală pe mobilă, sau pe componente electrice, care ar putea duce la alte daune mai grave.

sursa: The Register

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult