HP va introduce o taxă lunară pentru cerneala consumată de imprimante

09.11.2020
HP va introduce o taxă lunară pentru cerneala consumată de imprimante
foto: HP

Denumit Instant Ink, abonamentul ar putea veni la pachet cu imprimante HP nou achiziționate, eliminând orice posibilitate pentru printarea aproape gratis, folosind consumabile neoriginale.

Dacă în urmă cu trei ani aflam că HP şi-a sabotat utilizatorii de imprimante programând într-un update de firmware „defectarea” cartuşelor neoriginale, strategia pregătită pentru anul 2021 pare să meargă în direcția transformării imprimantei într-un serviciu pentru care trebuie să plătești o taxă lunară.

Strategia de a vinde imprimante ieftine şi consumabile scumpe a dus la apariţia unei înfloritoare pieţe a cartuşelor „compatibile” şi servicii de reumplere disponibile la o fracţiune din preţul unui cartuş original. Prevăzând această „evadare” a consumatorilor în piaţa de consumabile ieftine, HP a echipat imprimantele comercializate cu o funcţie de verificare a provenienţei cartuşelor instalate, pe care însă nu a activat-o de la bun început, lăsând cumpărătorilor impresia că pot face o achiziţie avantajoasă alegând o imprimantă HP care permite reîncărcarea cartuşelor sau înlocuirea acestora cu produse compatibile puţin costisitoare. Funcționând ca o veritabilă capcană întinsă consumatorilor, funcția ascunsă de verificare a cartușelor era activată pe ascuns, de regulă cu o nouă versiune de drivere sau actualizare de firmware automată.

Țintind eliminarea oricărei portițe către piața de consumabile neoriginale, HP pregătește introducerea unui program „imprimantă ca serviciu”, în care imprimantele achiziționate vin la pachet cu un abonament lunar pentru cerneala consumată, încetând să funcționeze dacă nu plătești la timp.

Această schimbare se bazează de fapt pe un abonament ușor diferit, introdus de HP cu mult timp în urmă, acoperind și alte aspecte precum mentenanța hardware. În noua formă, plătești în continuare o taxă lunară, dar aceasta este strict pentru cerneala pe care HP ți-o livrează. Acea cantitate de cerneală se bazează pe câte pagini estimezi că vei imprima de obicei în fiecare lună, cifrele reale fiind raportate serverelor HP direct de imprimantă. Astfel, vei fi taxat mai mult dacă printezi mai mult decât prevede abonamentul ales.

Însă vor exista și aspecte pozitive la abonamentele HP Instant Ink. Spre exemplu, prețul ar putea începe de la doar 0.99 dolari/lună, tariful crescând în funcție de modelul imprimantei și volumul de printare lunar. Fără nevoia de împinge consumatorii să achiziționeze noi consumabile din magazin, HP ar putea să prevadă imprimantele cu rezerve fizice de cerneală mult mai generoase, taxând în schimb „cantitatea” consumată. Fără nevoia de a plăti într-o singură tranșă prețul unui set de cartușe originale, consumatorii vor resimți probabil mai puțin costul folosirii imprimantei.

În plus, viind vorba de un serviciu asigurat posesorilor de imprimante, HP ar putea include și beneficii precum înlocuirea „gratuită” a cartușelor goale sau defectate, costul fiind inclus în abonamentul lunar.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult