Interfaţa USB devine mai rapidă, USB 3.1 va oferi rate de transfer de 10 Gbit/s

01.08.2013
Interfaţa USB devine mai rapidă, USB 3.1 va oferi rate de transfer de 10 Gbit/s

Interfaţa USB 3.0 oferă o viteză de transfer de zece ori mai mare decât cea permisă de standardul anterior USB 2.0, însă cei 5Gbit/s par a nu fi îndeajuns. Anunţat încă din luna ianuarie a acestui an, setul de specificaţii USB 3.1 a fost definitiv şi promite o dublare a vitezei.

Definitivat în noiembrie 2008 şi implementat pentru prima dată un an mai târziu, standardul USB 3.0 a adus un salt important de viteză de la cei 480 Mbit/s ai versiunii 2.0 la 5 Gbit/s. USB 3.0 Promoter Group a anunţat însă în luna ianuarie a acestui an că lucrează la un nou set de specificaţii, acesta urmând să permită dublarea vitezelor de transfer la 10 Gbit/s.

Noul standard USB 3.1 permite atingerea ratelor duble de transfer prin utilizarea unor metode superioare de compresie şi codare a datelor, fiind totodată compatibil logic şi electric cu standardele USB 3.0 şi USB 2.0. Prin atingerea acestei rate de transfer, USB 3.1 reuşeşte să recupereze o parte din handicapul avut în faţa interfeţei Thunderbolt, care are o arhitectura superioară şi va oferi în curând viteze de 20 Gbit/s, dar care nu a reuşit să capteze atenţia publicului în ciuda eforturilor făcute de Intel, Apple şi alţi producători mai mici.

Implementarea noului standard va necesita însă timp, primele echipamente USB 3.1 putând fi aşteptate, cel mai devreme, în cursul anului următor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News