Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 review

26.12.2014
Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 review

Ascensiunea rapidă a interesului pentru telefoane şi tablete a dus la apariţia unei adevărate galaxii de accesorii pentru acestea, iar printre companiile care au intrat agresiv pe această nouă piaţă se numără şi cunoscuta Logitech. Un nume consacrat pe piaţa PC, Logitech a profitat de experienţa acumulată în ultimii 30 de ani şi a devenit cel mai mare producător de tastaturi pentru tablete. Bluetooth Multi-Device Keyboard K480, cel mai recent produs Logitech din această gamă, este însă unul ceva mai atipic.

Design şi construcţie

Utilizatorii de tablete, şi în special utilizatorii produselor Apple, sunt probabil deja familiarizaţi cu tastaturile elegante şi uşoare din gamele Ultrathin sau Folio. Concepute să fie ataşate permanent sau temporar, acestea oferă tastaturi de bună calitate, protejează ecranul şi permit transformarea tabletei într-un mic laptop compact. Între acestea, tastatura Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 iese în evidenţă deoarece este concepută pentru o utilizate diametral opusă.

Având o greutate de 820 de grame şi o grosime de 20 de milimetri, Logitech K480 nu este în mod clar o tastatură portabilă care poate fi strecurată uşor în bagaje sau care are loc pe măsuţele pliante din avion. Concepută în mod vădit pentru utilizarea la birou, aceasta oferă o suprafaţă amplă confortabilă, iar modul său multiplu de lucru o va face optimă pentru cei care folosesc mai multe tablete, telefoane sau laptopuri şi sunt nevoiţi să comute des între acestea.

Confecţionată integral din plastic, carcasa foloseşte un material rugos pentru zona inferioară şi unul lucios pentru partea superioară. Materialele sunt de bună calitate, însă asamblarea nu se ridică chiar la nivelul pretenţiilor pe care le-am avea de la un produs Logitech deoarece unica îmbinare a celor două părţi componente nu este perfectă şi cam scârţăie. Dacă nu excelează la capitolul finisaje, Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 recuperează atunci când vine vorba de rezistenţă deoarece este capabilă să suporte cu stoicism tratamentele brutale şi a rezistat cu brio unui contact dur cu pardoseala după un plonjon de circa un metru şi jumătate.

Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480: o tastatură universală

Fiind gândită să permită utilizarea mai multor telefoane sau tablete în acelaşi timp, tastatura Logitech oferă o fantă de mari dimensiuni care poate găzdui terminale cu o grosime de cel mult 10 milimetri. Fabricat dintr-un material cauciucat pentru a nu zgâria telefoanele sau tabletele inserate, acest sistem permite andocarea rapidă a terminalelor, însă nu oferă nici o posibilitate suplimentară de modificare a unghiului de înclinare. Din acelaşi material cauciucat sunt fabricate şi cele patru picioruşe pentru sprijin, acestea având o aderenţă foarte bună.

Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480: o barcă pentru doi

În mod ciudat pentru o tastatură pentru tablete, Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 nu foloseşte un acumulator intern, ci două banale baterii AAA.

Specificaţii

  • Dimensiuni: 299 x 195 x 20 milimetri
  • Greutate: 820 grame
  • Conectivitate: Bluetooth
  • Compatibilitate: Windows (7+), OS X, Chrome OS, Android (3.+), iOS (5+)
  • Alimentare: 2 x baterie AAA

Compatibilitate şi performanţe

Cele mai interesante aspecte ale acestei tastaturi sunt compatibilitatea multiplatformă şi comutarea rapidă între trei sisteme diferite. Compatibilă cu platformele iOS, Android, Windows şi OS X, Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 oferă taste dedicate pentru fiecare dintre aceste sisteme de operare şi permite astfel valorificarea tuturor funcţiilor importante. După cum se remarcă, sistemul de operare Windows Phone nu este suportat, însă aceasta este vina exclusivă a celor de la Microsoft.

După cum am afirmat anterior, tastatura este ideală fie într-un mediu partajat unde există mai mulţi angajaţi care folosesc tablete şi care au nevoie ocazională de tastatură, fie pentru un utilizator care trebuie să comute rapid între mai multe sisteme. Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 se poate conecta la trei sisteme Bluetooth în paralel, iar comutarea între acestea se face în una sau două secunde prin acţionarea butonului rotativ cu trei poziţii din partea stângă.

Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480: comutatorul pentru terminale şi sistemul de sprijin

Deoarece carcasa are dimensiuni destul de mari, Logitech a avut la dispoziţie un spaţiu amplu pentru plasarea butoanelor. Butoanele au dimensiuni mari şi beneficiază de o spaţiere generoasă, această aranjare fiind foarte bună şi reducând şansele unor apăsări accidentale chiar de la primul contact. Formatul ales este similar celui întâlnit la laptopurile cu ecrane mai mici, tastele direcţionale fiind comasate în spaţiul unui singur rând, însă acest lucru nu este prea deranjant. Utilizatorii platformei Android au la dispoziţie suplimentar şi o aplicaţie pentru particularizarea software a tastaturii.

Tastele au o cursă liniară amplă de circa 3 milimetri şi sunt destul de tăcute, însă răspunsul acestora nu este impresionant deoarece nu opune prea multă forţă şi nici nu este prea elastic, ceea ce lasă sentimentul unei tastaturi „ieftine”. Pentru o utilizare ocazională, acest aspect nu este critic, însă dacă v-a trecut cumva prin cap să folosiţi tastatura şi pentru sistemul desktop sau laptopul cu care lucraţi în mod constant, acest aspect vă va deranja după un timp.

Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480: tastatură aerisită cu butoane mari

Păcat că Logitech nu s-a gândit şi la implementarea unui jog-dial, unui touchpad sau al unui alt sistem pentru controlul cursorului, Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 ratând astfel să devină o opţiune şi pentru amatorii de sisteme HTPC.

Concluzii

Compatibilă cu aproape toate sistemele de operare moderne, Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 este un produs atractiv doar pentru un spectru redus de utilizatori, însă cei vizaţi se vor bucura de posibilitatea comutării rapide între mai multe terminale, sistemul de sprijin inclus şi tastatura cu butoane mari şi spaţiere amplă. Produsul face unele mici rabaturi de calitate, însă şi preţul de 220 de lei este vizibil mai redus decât cel cu care ne-a obişnuit Logitech până acum.

Părţi pozitive

compatibilitate multiplatformă
comutare rapidă între trei echipamente
tastatură aerisită cu butoane mari
carcasă rezistentă

Părţi negative

unele mici deficienţe de construcţie
răspunsul tastelor nu este prea impresionant

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News