Logitech diNovo Mini – tastatura din palmă

28.09.2008
Logitech diNovo Mini – tastatura din palmă
Construcţie şi dotări

Gama diNovo de la Logitech înseamnă exclusivitate. Prin ea, producătorul elveţian de periferice se adresează celor care apreciază dotările exotice ale tastaturilor, precum şi celor care au nevoie de ceva mai mult decât un instrument de scris pe calculator. Este adevărat că preţul lor nu este pentru oricine, însă nu toţi au nevoie de aceste facilităţi avansate.

Logitech diNovo Mini - o telecomandă pentru PC

Logitech diNovo Mini este prezentată publicului ca o telecomandă, deşi nu dispune de vreun emiţător infraroşu. Ea fost creată pentru a fi conectată la un PC sau la o consolă PS3 prin intermediul unui modul Bluetooth. Logitech a reuşit să includă într-un format compact o tastatură multimedia iluminată şi un touchpad, cu un minim de compromis.

Construcţie şi dotări

Tastatura este foarte similară cu cea întâlnită la telefoanele mobile cu sistem de operare. Totuşi, datorită spaţiului mai mare pe care l-a avut la dispoziţie, Logitech a dotat diNovo Mini cu taste multimedia, plasate în acea zonă unde sunt tastele F1-F12 pe o tastatură obişnuită. Numărul total de taste este 63, însă multe din eleau rol dublu, putând fi apăsate împreună cu tasta Fn.

Logitech diNovo Mini, un kit wireless care încape în palmă

Touchpad-ul este rotund şi are un diametru de 25 mm. El este înconjurat de un cerc de plastic semitransparent care este iluminat odată cu tastele. Deoarece tastatura nu dispune de taste direcţionale, touchpad-ul are rol dual, un buton din stânga lui făcând trecerea între cele două moduri. Atunci când este folosit pentru controlul cursorului, toucpad-ul este iluminat portocaliu. Pentru click se poate apăsa pe touchpad sau pe butonul OK dedicat din partea stângă a tastaturii. În celălalt mod de lucru, touchpad-ul este iluimnat în verde şi pe el sunt indicate cele patru direcţii.

Logitech diNovo Mini - touchpad-ul cu două funcţii

Conectarea la calculator se face prin intermediul unul dongle Bluetooth care are dimensiunile unui stick USB. El poate fi stocat într-un locaş special în compartimentul bateriei. Trebuie subliniat faptul că acest dongle nu poate fi folosit decât pentru conectarea lui diNovo Mini, în comparaţie cu alt dispozitive similare de la Logitech care funcţionau şi ca hub Bluetooth. Pentru conectarea tastaturii la consola PS3, trebuie activat un comutator din compartimentul bateriei. Tot acolo se găseşte butonul pentru sincronizare cu alte dongle-uri Bluetooth.

Performanţă

Performanţă

Logitech a creat diNovo Mini pentru o anumită categorie de utilizatori, şi anume, aceia care au calculatorul conectat al un televizor de mari dimensiuni. O tastatură care încape în palmă este mult mai elegantă atunci când utilizatorul se află în fotoliul din camera de zi, decât un kit wireless de dimensiuni obişnuite. Acestea fiind spuse, devine clar faptul că producătorul nu a intenţionat ca diNovo Mini să fie folosită în mediul office, ci doar pentru navigarea pe Internet, chat şi eventual răspunsul la un e-mail. În plus, ea este recomandată şi pentru utilizarea cu un sistem de operare Media Center, datorită tastelor multimedia cu care a fost dotată.

Logitech diNovo Mini - un mod elegant de a controla PC-ul Media Center

Tastarea se face mai uşor decât ne-am fi aşteptat, tastele fiind precise şi oferind un feedback destul de bun. Touchpad-ul însă necesită o perioadă de acomodare şi chiar modificarea unor setări folosind aplicaţia SetPoint oferită în pachet. Doarece dimensiunile sale sunt reduse, producătorul i-a setat în mod implicit un nivel sporit de acceleraţie al miscării cursorului. Apăsarea pe touchpad pentru click nu este întotdeauna precisă, fiind recomandată folosirea butonului dedicat din stânga.

Logitech diNovo Mini  - 152x90x27 mm

O problemă pe care am întâmpinat-o la folosirea lui diNovo Mini a fost lipsa unor taste. Mai multe semne de punctuaţie şi semne speciale au fost redistribuite pe tastatură datorită lipsei tastelor specifice. Dacă parte din ele sunt indicate pe alte taste şi pot fi accesate cu butonul Fn, altele nu au fost indicate deloc şi am fost nevoiţi să le descoperim singuri. Ele au fost necesare la lucrul în mediul office, despre care spuneam că nu este unul din punctele forte ale dispozitivului.

diNovo Mini este pornită prin deschiderea capacului şi se opreşte automat la închiderea lui. Iluminarea este controlată de un senzor care detectează lumina din ambient. Producătorul specifică o autonomie de 30 de zile pentru dispozitiv, dar acest timp poate fi mult mai redus în cazul unei utilizări intense. Bateria Li-ion de 930 mAh se încarcă în aproximativ 4 ore.

Concluzie

Logitech diNovo Mini - un produs de nişă

Logitech diNovo Mini este în mod evident un produs de nişă. Deşi la prima vedere poate ţine locul unui kit wireless format din tastatură şi mouse, atunci când vine vorba de acţiuni mai complexe, micuţa tastatură se vede depăşită. Precizia touchpad-ului este bună pentru navigarea pe Internet, iar tastele sunt suficiente pentru redactarea unui e-mail sau pentru aplicaţiile similare cu Yahoo! Messenger. Dimensiunile o fac perfectă pentru controlul unui Media Center direct din fotoliu. În plus, calitatea construcţiei, specifică dispozitivelor high end de la Logitech, o recomandă chiar şi celor mai pretenţioşi.

Plusuri şi minusuri

[+] construcţie de calitate

[+] format compact

[+] taste iluminate

[] lipsa unor taste utile în mediul office