Logitech G Pro X Superlight review: un mouse dedicat gamerilor „avansați”

27.02.2021
Logitech G Pro X Superlight review: un mouse dedicat gamerilor „avansați”

În ultimii câțiva ani, Logitech s-a concentrat foarte mult pe dezvoltarea de periferice wireless, în special în cadrul diviziei sale de gaming Logitech G. Astfel a aparut gama Lightspeed, care oferă, atât teoretic, cât și practic, o experiență de utilizare fără latență extra față de cele pe fir. Probabil punctul culminant al acestei serii a fost lansarea mouse-ului G Pro Wireless, un mouse de numai 80 de grame, cu baterie internă. Dar asta era acum câțiva ani, iar alternative mai ușoare, comparabile în performanță de la alte companii nu au ezitat să apară. Astfel, Logitech a adus acum pe piață noul mouse G Pro X Superlight, cu 20 de grame mai ușor decât modelul original, echipat cu cele mai performante tehnologii ale companiei. Merită însă upgrade-ul la acest model?

G Pro X Superlight prezintă diferențe mici la exterior

La o primă vedere, noul mouse Logitech G Pro X Superlight este doar un alt G Pro. Forma, design-ul și dimensiunile sunt identice față de cele ale variantei originale. Dar imediat ce începi să te uiți mai îndeaproape, apar câteva mici diferențe. De exemplu, scroll-ul este acum realizat dintr-un plastic de culoare albă. Apoi, logo-ul G de pe carcasă este acum mai pronunțat, asta pentru că este vopsit direct pe plastic și nu se mai aprinde cu LED-uri RGB. De altfel și numărul LED-urilor de pe carcasă a scăzut de la 3 la numai unul, acesta indicând doar nivelul bateriei.

Logitech G Pro X Superlight side right

O altă diferență evidentă imediat este lipsa butoanelor de pe laterala din dreapta. Originalul G Pro Wireless era un mouse „ambidextru”, putând monta butoane laterale pe ambele părți ale sale. Sau puteai să renunți la butoane complet. Acestea erau atașate magnetic și erau ușor de schimbat. Pe noul G Pro X Superlight, doar pe partea din stânga apar butoane laterale, iar acestea sunt atașate permanent, fără montura magnetică.

Atunci când întorci mouse-ul, pe partea de jos, observi însă probabil cea mai mare diferență: patinele. Avem acum doar trei patine din teflon: una foarte mare în partea de sus, una semicirculară în partea de jos, în jurul compartimentului, și una în jurul senzorului HERO 25K. De altfel, acest mouse vine la pachet și cu un capac extra pentru compartiment, care transformă întreaga parte de jos într-o patină mare pentru o alunecare și mai lină.

Dar cea mai mare diferență se simte atunci când ridici mouse-ul de pe masă, sau când îl împingi pur și simplu pe mousepad. Este impresionant de ușor și totodată este incredibil că o diferență de 20 de grame se simte atât de mult în utilizare. Și cum a reușit Logitech să facă asta fără să dea efectiv găuri în carcasa mouse-ului este foarte interesant. Compania a eliminat câteva caracteristici mai puțin importante, precum modularitatea butoanelor, câteva butoane extra și luminițele RGB, dar a modificat și la interior structura din plastic.

La capitolul accesorii avem în pachet un cablu micro-USB din plastic, nu textil așa cum am mai văzut pe alțe modele de la Logitech, un adaptor de la micro-USB la USB-A pentru atașarea adaptorului wireless, cât și „bănuțul” cu teflon despre care am amintit anterior. De asemenea, Logitech oferă și suprafețe aderente pe care le poți monta pe cele două butoane principale și pe laterale, dacă plasticul ți se pare prea alunecos. Personal, nu le-am folosit, dar e bine că sunt incluse pentru cei care au nevoie de ele.

Logitech G Hub poate în continuare să întâmpine probleme

La fel ca toate perifericele de gaming Logitech G din ultimii ani și G Pro X Superlight poate fi configurat folosind software-ul G Hub. Acesta nu este cel mai intuitiv de utilizat software de acest gen, însă este unul dintre cele mai arătoase și, față de acum câțiva ani, este ceva mai stabil, dar departe de a fi perfect. Ba chiar am întâmpinat o problemă atunci când am conectat prima dată G Pro X Superlight și mouse-ul nu a fost recunoscut de aplicați. Deși putea fi folosit, nu putea fi configurat. Curios este că aplicația era la ultima versiune și o foloseam deja de multă vreme cu perifericele mele de la Logitech precum G502 Lightspeed și tastatura G915. Restartarea computerului nu a rezolvat problema, așa că a fost necesară o dezinstalare și reinstalare completă a software-ului. După aceea a totul funcționat normal.

g pro x superlight g hub

G Pro X Superlight oferă cam aceleași opțiuni de configurare precum alți mouși de la Logitech, precum cinci trepte de DPI, configurarea individuală a butoanelor și atașarea de comenzi macro sau scurtături pe acestea. Desigur, fiind un mouse fără luminițe, nu există astfel de opțiuni pentru culori.

M-am bucurat să aflu însă că mouse-ul nu este însă dependent de G Hub. Dacă nu vrei să instalezi aplicația, poți să modifici setările memoriei interne ale acestui model folosind aplicația Onboard Memory Manager, care nu necesită instalare și poate fi descărcată, rulată și apoi ștearsă. Aceasta oferă mai puține opțiuni: DPI, Pooling Rate și configurarea butoanelor 3,4 și 5. Totuși, majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de mai mult.

g pro x superlight OMM

Astfel, avem o bilă neagră pentru G Hub, care încă are probleme, dar o bilă albă pentru faptul că există și o aplicație de configurare care nu trebuie să rămână în computer și nu necesită instalare.

Pentru cine este Logitech G Pro X Superlight

Prima impresie despre G Pro X Superlight este că este „gol pe dinăuntru”. Credeam că în timp mă voi obișnui cu greutatea sa scăzută, dar se pare însă că sentimentul persistă. Nu este un punct pozitiv sau negativ. Cel puțin pe mine nu m-a deranjat în niciun fel faptul că abia îl simți în mână, dar pentru cei care s-au obișnuit cu un mouse mai greu, sau care obișnuiesc să adauge chiar și greutăți în plus pe mouse, probabil că acest model nu va fi potrivit.

Totuși, nu trebuie să ignorăm acel „Superlight” din nume. Pentru asta există acest model: pentru a fi cel mai ușor mouse din gama Logitech G. Dacă ai nevoie de mai multe butoane, vrei luminițe RGB, greutate în plus sau sau personalizare extra, încă există modelul original G Pro, sau alte modele precum excelentul G520 Lightspeed.

Logitech G Pro X keyboard

Pentru cine este însă modelul G Pro X Superlight? Pentru cei care au atins limitele altor mouși. Cumva, mi se pare că este un soi de mouse pentru gameri „avansați”, dacă nu chiar „profesioniști”, ca să folosim chiar „Pro-ul” din nume. Atunci când atingi un anumit nivel de performanță în jocuri online, în special în shootere competitive, sau alte tipuri de jocuri în care viteza de reacție este foarte importantă, începi să primești mici avantaje de la hardware-ul specializat pe care îl folosești.

Cel mai mult te ajută, desigur, configurația computerului, asigurând că jocul rulează fără probleme de performanță care ți-ar putea afecta gameplay-ul. Apoi începi să atingi limitele ecranului, 60 Hz fiind insuficienți pentru a vedea toată informația pe care o placă grafică modernă o poate afișa. De aceea au apărut ecrane la 120, 144, 240 și, mai nou 360 Hz. Fiecare milisecundă în minus poate ajuta un gamer de nivel înalt să scape de mici limitări de ordin tehnic și să presteze în joc în ton cu capabilitățile sale.

Și așa ajungem la periferice, mouse-ul într-un shooter în care precizia este importantă fiind de departe cel mai important. Cu cât un mouse este mai greu, cu atât necesită mai multă forță pentru a fi mișcat pe masă. Astfel, un mouse ușor, precum Superlight, poate să asigure atât un timp de răspuns mai mic, pentru că necesită mai puțin efort din partea jucătorului, dar și faptul că acesta va obosi mai greu. Sigur, unii s-au obișnuit cu mouși grei și probabil că acest mouse nu îi va convinge să încerce unul ușor, însă dacă simți că ai putea să joci mai bine, iar greutatea mouse-ului pare să fie problema, un mouse de genul Superlight te-ar putea ajuta.

Logitech G Pro X Superlight usb side

Dar asta nu este tot, dacă ar fi doar ușor și n-ar aluneca destul de bine, nu ar ajuta așa mult. De aceea, Logitech a inclus patine de dimensiuni foarte mari, mult mai mari decât la modelele tradiționale. Efectiv acest mouse alunecă pe mousepad cu minimum de efort depus pentru a-l împinge în orice direcție.

Folosindu-l zilnic însă, atât în jocuri, cât și pentru productivitate, pot spune că, pentru mine, acesta nu face o diferență. În jocuri performez la fel ca și până acum. Mâna îmi obosește mai greu, dar nu pot spune că acest model îmi asigură precizie în plus. Obișnuiesc să mă joc pe un monitor la 144 Hz cu un mouse G502 Lightspeed, care beneficiază de același senzor HERO 25K. Practic, performanța ar trebui să fie similară, în timp ce greutatea scăzută a acestui model (aproape pe jumătate), mă ajută doar să mă pot juca mai mult timp.

În productivitate însă, se simte lipsa unor funcții extra. De exemplu, nu pot schimba rapid setarea DPI de pe acest model, întrucât nu există butoane dedicate pentru asta. Obișnuiesc să am o setare pentru gaming și alta pentru productivitate. Singura metodă pentru a schimba sensibilitatea senzorului este din aplicația G Hub. De asemenea, scroll-ul nu are opțiunea de pan pe orizontală, deci în documente mari în Excel, pe anumite pagini de internet, sau chiar în aplicații de editare foto sau video, va fi mai greu de navigat cu acest mouse. Dar, din nou, nu mi se pare că acestea contează pentru gamerul de rând.

Logitech G Pro X skates

Ca un dispozitiv strict dedicat gaming-ului este greu să găsesc un dezavantaj pentru Logitech G Pro X Superlight.

Concluzii

G Pro X Superlight este un mouse de gaming pentru cei care își doresc performanță de top, chiar dacă pentru asta vor trebui să facă mici compromisuri pentru anumite cazuri de utilizare. Gamerii vor aprecia cu siguranță schimbările și greutatea scăzută, însă performanța acestui mouse este în continuare punctul său forte. Pentru cei care își doresc însă mai mult decât performanță în gaming, există alternative atât de la Logitech, cât și de la concurență, care oferă un grad mai mare de personalizare, butoane mai multe și alte funcții în plus.

Părţi pozitive

+ Unul dintre cei mai ușori mouși de pe piață
+ Este echipat cu unul dintre cei mai performanți senzori optici, HERO 25K
+ Vine cu suprafețe aderente opționale
+ Nu necesită software instalat pentru configurare

Părţi negative

- Dedicat gaming-ului. Nu este un mouse pentru productivitate
- Software-ul opțional G Hub în continuare are probleme
- Gamerii „de ocazie”, sau „necompetitivi” nu vedea diferențe prea mari în gameplay

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult