Logitech G410 Atlas Spectrum: tastatură pentru gamerii cu birouri mici [REVIEW]

13.03.2017
Logitech G410 Atlas Spectrum: tastatură pentru gamerii cu birouri mici [REVIEW]

Tastaturile de gaming vin în multe forme şi mărimi, iar G410 Atlas Spectrum de la Logitech este o soluţie de buget pentru cei care îşi doresc o tastatură mecanică compactă. Practic, acest model este o versiune în miniatură a vârfului de gamă G910 lansat în 2015, cu switch-uri mecanice Romer-G RGB produse de Omron şi un preţ mai mic.

Design, constructie, ergonomie

În timp ce G910 este un adevărat mastodont, cu multe butoane în plus, numpad în partea dreaptă şi un palmrest de dimensiuni generoase, G410 păstrează doar esenţialul. Avem de a face cu o tastatură de dimensiuni mici, fără butoane în plus şi fără butoanele numerice din partea dreaptă. În stânga, Logitech a adăugat un soi de mâner , care nu pare să aibă nicio utilitate practică, în timp ce sub partea din stânga a tastaturii a adăugat o suprafaţă de plastic extinsă, care ar trebui să servească rolul de palmrest. Pentru gaming, acesta este de ajuns, întrucât mâna stângă va sta întotdeauna în această zonă, însă cei care îşi doresc să folosească tastatura şi pentru redactarea de texte vor fi probabil deranjaţi de lipsa unui suport pentru mâna dreaptă.

Din punct de vedere al materialelor de construcţie, vedem un oarecare downgrade pe G410. Tastatura este realizată dintr-un plastic foarte uşor, care nu pare să poată rezista la şocuri prea mari. Având în vedere că tastaturile de dimensiuni mici sunt realizate în special pentru a fi luate în ghiozdan la competiţii, acest aspect ar putea fi îngrijorător pentru cei care sunt în căutarea unei tastaturi de luat „la pachet”. De asemenea, cablul de conexiune la PC nu este detaşabil, deci la transport acesta ar putea fi deteriorat.

Spre diferenţă de G910, Logitech a ales să folosească butoane standard pentru G410. Acestea sunt mult mai confortabile şi sunt spaţiate exact ca pe o tastatură mecanică normală. Tastele WASD şi săgeţile direcţionale au un desen care simulează forma tastelor de pe G910, însă aceasta este singura asemănare la acest capitol dintre cele două modele. Suportul ARX pentru smartphone se găseşte în continuare în partea de sus a tastaturii, însă acesta trebuie detajat complet şi poziţionat lângă tastatură, spre diferenţă de G910 care putea găzdui telefonul în partea de sus.

Software

Apicaţia Logitech Gaming Software nu s-a schimbat foarte mult în ultimii câţiva ani. În timp ce alte companii au început să ofere aplicaţii de configurare mai avansate, Logitech Gaming Software oferă doar funcţionalitatea de bază.

Configurarea LED-urilor RGB are în continuare aceleaşi trei opţiuni. Freestyle, care oferă utilizatorului posibilitatea de a alege culoarea fiecărui buton în parte, Zones, unde pot fi stabilite culori rapid pentru fiecare zonă în parte (WASD, numere, F1-F12, săgeţi, etc.) şi Effects, unde se regăsesc aceleaşi efecte precum Color Wave, Keypress, Color Cycle, Fixed Color, Breathing şi Star Effect. Din păcate, aceste efecte nu pt fi utilizate în acelaşi timp cu alte opţiuni, cum am întâlnit în cazul altor tastaturi.

Pentru acest model, Logitech nu oferă posibilitatea de a înregistrara combinaţii de taste „macro”. Profilele personalizate pot însă dezactiva anumite butoane, pentru a evita apăsarea nedorită a lor în timpul sesiunilor de gaming. Tot prin intermediul aplicaţiei Logitech Gaming Software pot fi folosite diferite profile pentru iluminare în jocurile care oferă suport oficial. Schimbarea de profile din aplicaţie este rapidă şi imediată.

Din păcate însă, tastatura este dependentă de această aplicaţie. Acesta este şi un alt motiv pentru care G410 nu este recinabdată pentru competiţii. Pe lângă faptul că materialele nu par să reziste în timp, iar cablul USB nu este detaşabil, pentru a beneficia de setările proprii de iluminare este nevoie de instalarea  Logitech Gaming Software şi reconfigurarea tastaturii. Având în vedere că în concursuri oficiale de cele mai multe ori nu ai nici timp nici acces la instalarea de aplicaţii pe PC-urile folosite, tastatura de faţă este recomandată în special pentru utilizarea acasă.

Experienţa de utilizare

Din fericire, experienţa de utilizare a lui G410 nu este afectată de aceste neajunsuri. Acest model este recomandat pentru cei care au un birou de dimensiuni mai mici, care nu poate găzdui o tastatură normală. Alegerea unui model tenkeyless de genul celui de faţă poate oferi mai mult spaţiu pentru mişcarea mouse-ului, iar lipsa butoanelor din dreapta nu va fi simţită decât probabil de contabili, care probabil că oricum nu erau în targetul lui G410.

Tastele Romer-G sunt la fel de bune precum în cazul G910 şi G810, pe care le-am testat în trecut. Acestea au o cursă de 1,5 mm, sunt silenţioase pentru nişte butoane mecanice şi sunt foarte precise la fiecare apăsare. Fiind vorba despre un model de switch liniar, nu simţi exact punctul de actuare, fiind necesară apăsarea completă a tastei de fiecare dată.

Dezavantajul folosirii acestor switch-uri proprietare este faptul că în cazul deteriorăriii butoanelor, nu prea există alternative. Logitech nu vinde butoane separat (key caps), iar Omron, producătorul acestor switch-uri nu licenţiază designul altor companii. Din fericire, butoanele lui G410 par să fie foarte rezistente, deci sunt şanse mici să se strice plasticul butoanelor înainte să se strice tastatura cu totul.

Şi că tot vorbim de butoane, nu putem să nu menţionăm faptul că Logitech continuă să livreze probabil cel mai elegant sistem de iluminare al tasaturilor de pe piaţă. Spre diferenţă de alţi producători care aleg să lumineze predominant baza tastelor, oferind o „avalanşă” de lumină, foarte deranjantă în utilizarea pe întuneric, G410, asemeni „fraţilor” săi mai mari iluminează doar textul de pe taste, într-un mod deloc deranjant. Singurul inconvenient este lipsa unei setări de intenistate a luminii, culorile fiind mai puţin pronunţate în utilizarea pe timp de zi şi mai pronunţate pe timp de noapte.

Concluzii

G410 de la Logitech este o tastatură foarte bună pentru cei îşi doresc să o folosească în principal la gaming şi predominant acasă. Aceasta duce lipsă de funcţii avansate şi o construcţie adecvată pentru a putea fi folosită în concursuri, însă compensează prin dimensiuni reduse şi un preţ pe măsură. De fapt, acum este cel mai bun moment pentru a cumpăra această tastatură, întrucât Logitech a început deja să cureţe stocurile pentru a face loc noului model G Pro. Cu puţin noroc, puteţi găsi acest model în magazinele autohtone şi nu numai la un preţ foarte bun.

Părţi pozitive

Taste de formă şi dimensiune standard
Iluminare RGB foarte bună
Switch-uri Romer-G precise şi silenţioase
Suport pentru profile de culoare în jocuri

Părţi negative

Necesită software pentru configurare
Nu are cablu USB detaşabil
Plasticul exterior nu pare foarte rezistent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult