Logitech G710+, o tastatură perfectă pentru jocuri şi redactare

Logitech G710+, o tastatură perfectă pentru jocuri şi redactare

Tastatura Logitech G710+ este unică în felul ei. Şi pentru faptul că este unică, producătorul şi-a permis s-o scoată pe piaţă la un preţ mare. După ce a fost prezentată pe un site de jocuri din străinătate, cei mai mulţi cititori s-au legat de costul nejustificat din perspectiva lor. Din păcate, nu pot să le dau dreptate. Tind să cred că în asentimetul meu sunt şi jucătorii care ştiu ce oferă o tastatură mecanică. Vă voi explica în continuare de ce Logitech G710+ este perfectă atât pentru jocuri, cât şi pentru redactare.

Logitech G710+, o tastatură mecanică, iluminată

Construcţie

Tastatura de faţă are un format clasic. Ea preia aseşarea tipică a butonelor şi inconjoară cu facilităţi specifice segmentului de gaming. În felul acesta, tastatura va putea fi folosită fără probleme în mediul office. Unii producători pierd acest lucru din vedere. Designul lui Logitech G710+ este extrem de similar cu cel al lui Logitech G110. În stânga blocului principal de taste se găseşte doar o singură coloană cu şase butoane personalizabile. În practică, jucătorul are mai multe configuraţii disponibile. Fiecare din cele şase butoane poate avea funcţii diferite pentru cele trei profiluri selectabile. Butoanele care fac trecerea de la unul la altul sunt amplasate deasupra grupului de taste F1-F4.

Tot pe rândul superior de butoane se află şi cele multimedia. Alături de ele găsim şi butoanele ce controlează luminozitatea. Sunt două, însă nu pentru reducerea şi creşterea luminozităţii tuturor tastelor. Logitech a diferenţiat tastele cele mai folosite de jucători – cele direcţionale şi W, A, S, D – de celelalte şi a oferit posibilitatea de-a ajusta diferit intensitatea iluminării pentru ca ele să iasă uşor în evidenţă. Rotiţa pentru controlul volumului rămâne un element de construcţie specific Logitech şi unul chiar foarte elegant.

Logitech G710+, faţa inferioară

Tastatura Logitech G710+ are un cablu gros, însă diametrul său poate fi uşor justificat. Aproape de capătul său se află un modul portocaliu care împarte cablul principal în două cabluri cu mufe USB. Mufele au pe ele simbolul unei tastaturi şi al unui conector USB. Pe latura din spate a tastaturii, în zona de unde iese cablul, se găseşte o mufă USB ce permite conctarea facilă a unui stick sau a unui HDD extern. Din nefericire, tastatura nu suportă standardul USB 3.0. Pe sub jumătatea stângă a lui Logitech G710+ poate fi trecut un cablu. Sunt sigur că jucătorii care folosesc o pereche de căşti vor aprecia acest detaliu.

G710+ este livrată cu un restpad în pachet. Din punctul meu de vedere, el este absolut necesar. Înţeleg decizia producătorului de-al oferi ca un accesoriu ce poate fi montat opţional. Nu toţi jucătorii consideră că el ajută la sănătatea încheieturii. Acest restpad are şi el un spaţiu special pentru cablul care poate să iasă de sub tastatură. O singură problemă am avut cu el. Are un mic joc în zona de mijloc. Cred că un picioruş de cauciuc în plus ar fi fost suficient. Tastatura poate fi înclinată cu două picioare rabatabile în partea din spate.

Logitech G710+ oferă un feedback excelent la tastare

Tastatură mecanică

Cei care sunt familiari cu tastaturile mecanice trebuie să ştie doar că Logitech G710+ are switch-uri Cherry MX Brown. Pentru ceilalţi avem pregătită o mică poveste. Cei care folosesc o tastatură, zilnic sau din când, se împart în două categorii mari: cei cărora nu le pasă ce tastatură folosesc şi cei pentru care tastatura este foarte importantă. Nici chiar cei care folosesc o tastatură pentru a-şi câştiga pâinea nu se află întotdeauna în cea de-a doua categorie. Pe de altă parte, în ea se află unii utilizatori care simt cel mai subtil feedback la apăsarea unui buton.

Majoritatea tastaturilor pentru desktop disponibile la ora actuală folosesc o matrice cu domuri de cauciuc. Atunci când sunt apăsate, ele fac contactul între două folii de plastic transparent cu trasee electrice. Principalul avantaj al acestei construcţii este preţul redus. În funcţie de calitatea materialelor folosite, aceste tastaturi pot fi relativ fiabile în timp. La polul opus se află tastaturile mecanice care folosesc un comutator relativ complex pentru fiecare tastă.

Cherry MX Brown

La ora actuală există mai multe tipuri de comutatoare, printre ele numărându-se şi cele de tip Cherry MX Brown, folosite pentru Logitech G710+. Ele necesită o forţă de apăsare de 45 g. Cursa totală a comutatorului este de 4 mm, iar înregistrarea apăsării se face la jumătatea distanţei. Comutatoarele MX Brown sunt considerate un compromis foarte bun pentru care doresc să se joace, dar şi să scrie mult.

În comparaţie cu tastaturile obişnuite cu domuri de cauciuc, cele mecanice sunt zgomotoase. Comutatoarele sunt responsabile pentru zgomotul produs la apăsare şi mulţi utilizatori ce doresc să folosească o astfel de tastatură dau înapoi datorită acestui fapt. Comutatoarele Cherry MX Brown nu sunt cele mai gălăgioase, însă pot deranja într-un birou. Chiar şi într-un spaţiu deschis ele se aud destul de tare, mai ales dacă zgomotul de fond este redus. Producătorul a adăugat un inel de cauciuc în interiorul butonului ce reduce puţin din zgomotul produs la apăsare.

Comutatorul Cherry MX Brown şi LED-ul pentru iluminare

Tastatură iluminată

Combinaţia între taste mecanice şi taste iluminate reprezintă o provocare pentru producător. Comutatoarele butoanelor trebuie să fie amplasate central pentru ca apăsarea să fie foarte precisă. Pe de altă parte, sistemul de iluminare trebuie să fie şi el amplasat pe lângă comutator. Logitech G710+ nu este o tastatură iluminată ieftină, la care iluminarea să fie vizibilă pe sub butoane. Compromisul făcut de producător a însemnat amplasarea LED-ului în partea superioară sub buton. Acesta este motivul pentru care literele iluminate sunt şi ele în partea de sus a tastei.

Iluminarea tastaturii G710+ este realizată cu LED-uri albe. Producătorul nu oferă alte culori. Decât pentru butoanele pentru profiluri (M1-M3, MR). Chiar şi într-un birou bine iluminat, luminozitatea maximă a tastelor poate distrage atenţia. Noaptea, ea deranjază foarte mult. Aşa cum am spus mai sus, iluminarea poate fi controlată separat pentru blocurile de taste direcţionale şi WASD. Mi-a plăcut acest lucru, mai ales pentru că sunt disponibile patru niveluri de iluminare. Astfel, blocurile de taste folosite frecvent pentru jocuri pot fi scoase în evidenţă în marea de taste iluminate.

Software-ul pentru personalizare

Software

Eu apreciez mult sistemul de personalizare al butoanelor oferit de Logitech pentru ultima generaţie de periferice de gaming. El oferă multe facilităţi şi opţiuni, excelente pentru cei care joacă titluri RPG, MMORPG sau RTS. Se pot înregistra apăsări multiple, cu timpi de aşteptare între ele. În timpul jocului, butonul MR poate să înregistreze o secvenţa de apăsări necesară în acel moment. Butoanele personalizabile pot chiar să reproducă funcţii ale mouse-ului.

Opţiunile de personalizare pentru fiecare tastă G1-G6

Alte aspecte

Logitech se laudă cu faptul că cele 110 taste dispun de tehnologia anti-ghosting. În plus, 26 de taste pot fi apăsate simultan şi vor fi înregistrate. Am testat această facilitate şi am reuşit să înregistrăm cel puţin 15 taste apăsate simultan. Autorul acestui review nu se poate lăuda cu o viteză extrem de mare de tastare. Logitech G710+ a reuşit să îmbunătăţească această viteză cu aproximativ 20%, în condiţiile în care suprafaţa butoanelor este uşor mai mică decât a altor modele testate. Sunt de părere că uşurinţa apăsării butoanelor şi feedback-ul foarte precis şi-au spus cuvântul. Revenirea la o tastatură cu domuri de cauciuc a fost destul de neplăcută. Cursa de doar 2 mm a tastelor pentru a fi înregistrată apăsarea este foarte utilă în cazul comenzilor repetitive în jocuri.

Preţ şi disponibilitate

Logitech G710+ este disponibilă în ţara noastră la preţul de 700-800 lei.

Concluzie

Logitech G710+ este o tastatură destul de rară, cel puţin pe piaţa românească. Ea poate sta alături de Razer BlackWidow Ultimate, o altă tastatură mecanică pentru jocuri cu taste iluminate, disponibilă la un preţ uşor mai mic. Cu un comutator potrivit atât pentru jocuri, cât şi pentru redactare, Logitech G710+ sunt sigur că-i va cuceri pe cei interesaţi de o tastatură bună pentru orice situaţie. Cele câteva mici probleme întâlnite pot fi trecute cu vederea dacă privim acest periferic per ansamblu.

Logitech G710+ fără restpad

Logitech s-a deranjat să introducă un sistem de atenuare a zgomotului specific tastaturior mecanice şi G710+ nu este atât de gălăgioasă precum ar crede mulţi. Ştiu că nu toţi pasionaţii de tastaturi mecanice preferă comutatoarele Cherry MX Brown, însă cei care trec de la o tastatură cu domuri de cauciuc s-ar putea să fie foarte mulţumiţi. Preţul lui Logitech G710+ este mare, însă este uşor de justificat. Tastaturile mecanice de calitate costă între 300 lei şi 400 lei. Dacă adăugăm iluminarea individuală a butoanelor, destul de dificil de realizat în contextul de faţă şi butoanele personalizabile cu un software foarte avansat, atunci suma cerută de producător nu mai pare atât de mare.

Cum spuneam la început, trebuie să faci parte dintr-o anumită categorie de utilizatori ca să apreciezi această tastatură. Dacă nu ai avut până acum nici măcar curiozitatea să testezi o tastatură mecanică, atunci Logitech G710+ nu este pentru tine.

Părţi pozitive

taste mecanice, uşor de apăsat şi cu un feedback excelent
iluminare elegantă, cu patru niveluri şi zone independente
software avansat de personalizare
tastele garantate pentru 50 milioane de apăsări
restpad opţional în pachet

Părţi negative

zgomotoasă în comparaţie cu tastaturile obişnuite
preţul mare (deşi poate fi justificat)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News