Logitech G903 + PowerPlay: perifericele de gaming renunţă la cabluri [REVIEW]

11.10.2017
Logitech G903 + PowerPlay: perifericele de gaming renunţă la cabluri [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie

Perifericele dedicate gaming-ului au fost până de curând dependente de fire, timpul de răspuns fiind unul dintre punctele forte ale acestora. Acum că tehnologiile wireless s-au îmbunătăţit până în punctul în care ambele soluţii sunt la fel de bune, Logitech propune o soluţie şi pentru problema încărcării acumulatorilor. Aceasta se numeşte PowerPlay şi vine sub forma unui mousepad care oferă încărcare wireless, unul dintre mouşii compatibili fiind chiar vârful de gamă, G903 „Lightspeed”, pe care am avut plăcerea să îl testăm alături de sistemul PowerPlay. Rezultatele sunt cel puţin interesante.

Design, construcţie, ergonomie

Întrucât mousepad-ul PowerPlay este adevărata noutate a review-ului de faţă, voi începe cu acesta, după care voi lua şi mouse-ul G903 la „puricat”. PowerPlay este un încărcător wireless, care poate alimenta dispozitivele compatibile pe toată suprafaţa sa (dispozitive Logitech, desigur). Acesta este realizat dintr-un material cauciucat foarte aderent, lucru care asigură poziţia fixă în utilizare, indiferent de situaţie. În cutia PowerPlay găsim două modele de mouse pad-uri şi un dispozitiv mic circular, care asigură compatibilitatea cu mouşii cu funcţionalitate PowerPlay.

Unul dintre pad-urile incluse în pachet este de tip textil, cu o suprafaţă cauciucată în partea de jos, care se pune peste sistemul PowerPlay. Întrucât atât pad-ul, cât şi PowerPlay sunt cauciucate, aderenţa este asigurată, iar transferul de energie nu este împiedicat în niciun fel. Cel de-al doilea pad este din plastic rigid, model preferat de unii dintre utilizatori. Şi acesta are o suprafaţă aderentă în partea de jos şi stă la fel de bine fixat pe PowerPlay.

În partea de sus a suprafeţei PowerPlay se află o cutie mică de culoare neagră, care include toată electronica necesară funcţionării. Aici se ataşează cablul micro-USB proprietar, similar cu cel de pe alte produse Logitech G, care se conectează la PC. Aceasta este singura conexiune necesară pentru funcţionarea întregului sistem PowerPlay. Logo-ul „G” care descrie divizia de gaming Logitech este tot timpul aprins, putând fi colorat în orice nuanţă, graţie unui sistem de iluminare RGB.

Mouse-ul G903 este însă mai puţin surprinzător. Acesta este practic o versiune cu suport pentru PowerPlay a lui G900 Chaos Spectrum, lansat anul trecut. Mouse-ul păstrează acelaşi design exterior şi aceleaşi capabilităţi software şi hardware, cu menţiunea că pe partea de jos există acum un orificiu circular care poate servi două roluri.

Aici poate fi conectat adaptorul din pachetul PowerPlay care asigură încărcare wireless şi comunicare cu pad-ul pentru conectare directă la PC, fără Bluetooth sau adaptorul USB inclus în pachet. Totodată, cei care cumpără G903 şi nu îl folosesc cu PowerPlay, pot ataşa în acest orificiu o greutate suplimentară. Atunci când mouse-ul are greutatea suplimentară ataşată, este le fel de greu precum în utilizarea cu PowerPlay. Singura metodă de a utiliza mouse-ul fără greutate adăugată este renunţarea la încărcarea wireless şi conectarea la PC prin adaptorul proprietar.

În rest, G903 împrumută cam totul de la G900. Toate butoanele sunt în aceleaşi locuri, forma mouse-ului este identică, iar butoanele laterale magnetice sunt în continuare modulare. Poţi opta să elimini toate butoanele laterale, sau să adaugi butoane pe ambele părţi. Acesta pot fi programate folosind Logitech Gaming Software, asemeni profilurilor pentru DPI. Scroll-ul funcţionează similar cu cel de pe MX Master, fiind posibilă operarea sa în modul clasic, cu click-uri, sau în mod „liber”, cu scroll infinit. Atât indicatoarele pentru setările DPI, cât şi logo-ul G de pe mouse pot fi colorate în toate culorile posibile, fiind echipate cu LED-uri RGB, iar software-ul LGS asigură şi sincronizarea între mouse şi PowerPlay la acest capitolul cu un singur click.

G900 putea fi folosit atât în mod wireless, cât şi conectat la PC prin micro-USB, iar G903 „moşteneşte” aceste avantaje, adăugând în plus încărcarea wireless prin PowerPlay. Avantajul lui G903 faţă de predecesorul său este faptul că poate fi folosit în mai multe situaţii, conectarea lui la PowerPlay asigurând şi conectarea la PC, fără setări în plus sau alte adaptoare de conectat. Mai mult, acesta poate fi folosit acasă alături de PowerPlay şi în „deplasare” fără, alături de un alt computer, adaptorul fiind necesar doar pe alt PC.

Galerie foto

 

Software

Software

Logitech Gaming Software este o aplicaţie de care ne-am tot lovit în diverse review-uri pentru tastaturi şi mouşi ale companiei elveţiene. Acesta nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului, oferind o interfaţă prietenoasă şi intuitivă, adaptată la fiecare dispozitiv în parte.

În cazul lui PowerPlay, avem de a face cu puţine setări. Fiind practic un încărcător wireless peste care pui un mouse pad, acesta oferă doar posibilitatea de a configura LED-ul RGB de pe cutia cu electronică. Acesta poate fi setată pentru o culoare fixă, un efect de „respiraţie” şi clasicul curcubeu, LED-ul trecând automat prin toate nuanţele posibile. Nu în ultimul rând, PowerPlay detectează automat mouse-ul conectat la el şi oferă posibilitatea de a conecta alt mouse direct din software. Totodată, sincronizarea culorilor între PowerPlay şi restul de accesorii Logitech (mouse, tastatură sau căşti) se face prin apăsarea unui singur buton şi selectarea dispozitivelor pe care doreşti să le sincronizezi.

G903 se bucură însă de un meniu de setări avansat, însă deloc diferit pentru cei care au mai folosit mouşi de la Logitech. Vorbim astfel despre posibilitatea de a configura fiecare buton în parte (iar în cazul lui G903 în ce mod e folosit: pentru stângaci, pentru dreptaci, cu toate butoanele active, sau fără butoane laterale), configurarea a cinci profiluri separate (primul rămâne întotdeauna înregistrat în memoria internă a mouse-ului) şi desigur, setarea efectelor de culoare. Acestea sunt similare cu cele de pe PowerPlay, însă în afară de logo-ul G, pot fi setate culori diferite şi pentru LED-urile care indică setările de DPI ale mouse-ului.

Există de asemenea informaţii despre starea bateriei, dacă aceasta se încarcă sau nu, meniu care poate fi folosit atât cu, cât şi fără PowerPlay, iar în cele din urmă avem o setare foarte interesantă: surface tuning. G903 se comportă diferit în funcţie de suprafaţa pe care este folosit, însă setarea tipului de suprafaţă în software-ul dedicat ar putea oferi o experienţă consistentă în orice situaţie. Setarea din fabrică este una echilibrată, în timp ce există setări pentru pad-urile Logitech din material textil şi din plastic dur (exact cele două pe care le găsim în pachetul PowerPlay). Există de asemenea posibilitatea de a crea un nou profil. Calibrarea unei noi suprafeţe este simplă şi rapidă, fiind necesară doar apăsarea butonului stânga apăsat în timp ce mişti mouse-ul pentru a desena simbolul infinit ( ∞ ), urmărind instrucţiunile de pe ecran pentru a accelera sau reduce viteza de mişcare.

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale lui PowerPlay este faptul că odată ce l-ai instalat, poţi uita complet de existenţa lui. Sistemul de încărcare wireless este atât de simplu de utilizat, încât e ca şi cum acesta a existat dintotdeauna. Pur şi simplu conectezi cablul USB din pachet la PowerPlay, apoi îl legi la un PC şi instalezi aplicaţia Logitech Gaming Software. De acum înainte, PowerPlay va funcţiona fără probleme şi fără interacţiunea utilizatorului.

Pentru a completa „tabloul” PowerPlay este necesar unul din mouşii compatibili. Imediat ce mouse-ul wireless atinge suprafaţa pad-ului, acesta se conectează la PC, software-ul Logitech recunoscându-l instant. Una dintre cele mai interesante lucruri la sistemul PowerPlay este că mouse-ul comunică wireless direct cu pad-ul, deci nu trebuie să stea tot timpul pe suprafaţa lui pentru a funcţiona. Contactul fizic cu PowerPlay este necesar strict pentru încărcarea acumulatorului intern al mouse-ului şi nimic mai mult.

Desigur, există câteva dezavantaje în utilizarea sistemului PowerPlay, în special pentru cei cu spaţiu limitat pe birou. În primul rând, cei care folosesc tastatura suprapusă parţial pe mousepad vor avea o problemă majoră: cutia neagră care include electronica este poziţionată în partea din stânga sus a pad-ului, deci utilizarea tastaturii în acest mod nu este posibilă. De asemenea, Power Play este cam de două ori mai înalt decât un mouse pad obişnuit, deci partea exterioară a tastaturii va rămâne suspendată. Nu în ultimul rând, PowerPlay vine într-o singură mărime, similară cu cea a altor pad-uri de la Logitech, însă care poate fi cam mare pentru o parte dintre utilizatori.

Nu sunt multe lucruri de spus în plus despre PowerPlay în afară de faptul că funcţionează, însă mouse-ul G903 e complet altă poveste. Acesta este cel mai performant mouse din oferta Logitech, fiind echipat cu cel mai performant senzor de pe piaţă: PMW3366. Acesta oferă posibilitatea de setare a rezoluţiei DPI de la 200 la 12.000, oferind precizie înaltă pentru oricare tip de jucător. Desigur, utilizatorii au la dispoziţie setări pentru DPI după bunul plac, putând fi salvate profile chiar şi pe memoria internă a mouse-ului, pentru a-l utiliza oriunde fără necesitatea de configurare în plus, cât şi pentru frecvenţa de împrospătare a senzorului (pooling rate) de la 125 de Hz (125 de raportări pe secundă) la 1.000 Hz.

Toate cele 11 butoane de pe G903 sunt programabile folosind software-ul Logitech, în timp ce mouse-ul nu este proiectat atât pentru utilizarea cu mâna stângă, cât şi pentru mâna dreaptă, designul său fiind complet simetric. Forma, alături de modularitatea butoanelor laterale asigură o experienţă de utilizare confortabilă pentru mai mulţi posibili utilizatori. Desigur, forma sa nu va fi perfectă pentru toată lumea, însă cei care au folosit mouşi Logitech în trecut ştiu la ce să se aştepte.

Conform statisticilor raportate de Logitech Gaming Software, mouse-ul poate fi folosit pe baterie, independent de PowerPlay pentru 25 de ore. Aceste 25 de ore sunt însă ore efectiv de utilizare, atunci când mouse-ul nu este folosit, acesta consumând mai puţină energie. Pentru puţină economie, luminiţele RGB ar putea fi dezactivate. Sistemul PowerPlay pare însă să încarce mouse-ul într-un mod destul de lent.

Atunci când mouse-ul este efectiv folosit, acesta nu pare să se încarce deloc. Unul dintre motivele pentru care Logitech ar putea limita transferul de energie este pentru a nu deteriora acumulatorul intern al mouse-ului. Acumulatorii Li-Ion se deteriorează mai repede atunci când sunt încărcaţi la capacitate maximă şi atunci când ajung la capacitate minimă de încărcare. Ideal este ca un acumulator să rămână tot timpul pe la 50-60% din capacitate pentru longevitate extinsă. Din acest punct de vedere, PowerPlay pare să îşi facă treaba cu brio, dar poate că din când în când este recomandată utilizarea mouse-ului fără încărcare wireless, pentru longevitate extinsă a acumulatorului.

Restul experienţei cu G903 este în 99% din cazuri identică cu cea a lui G900. Mouse-ul este la fel de performant, foloseşte aceleaşi switch-uri pentru butoane şi cam totul se găseşte în acelaşi loc. Doar partea de jos este puţin diferită, butoanele power şi sync fiind mutate din partea de jos, unde este acum orificiul pentru PowerPlay şi pentru greutăţi, în partea de sus. G903 este un mouse excelent, care însă vine cu un cost ridicat, în special pentru cei care vor să beneficieze şi de PowerPlay.

Concluzii

Sistemul PowerPlay de la Logitech este un început foarte bun, care cu siguranţă va accelera adopţia tehnologiilor wireless pe accesoriile de gaming. Tastatura G613 este deja un pas important, iar PowerPlay va deschide calea către wireless pentru mai mulţi utilizatori. Desigur, nu toţi vor trebui să folosească acest sistem alături de un mouse scump precum G903. Logitech oferă deja şi alternative mai ieftine, iar în timp costurile vor scădea cu siguranţă.

De fapt acesta este cel mai mare dezavantaj al lui PowerPlay în acest moment: preţul. 100 de euro pentru un mouse pad cu încărcare wireless este un cost cam mare. Da, acesta vine în pachet cu două pad-uri de calitate, însă un utilizator obişnuit probabil că va folosi doar unul dintre acestea. De asemenea, mouşii compatibili, G703 şi G903 pornesc de la 99, respectiv 149 euro. Investiţia minimă pentru a beneficia de PowerPlay se ridică în acest moment la 200 de euro, lucru inaccesibil pentru mulţi utilizatori, chiar şi printre cei dispuşi să plătească în general mai mult pentru produse de calitate.

Părţi pozitive

Un sistem uşor de setat
Mouse-ul vine cu toate accesoriile necesare
PowerPlay include două pad-uri
Încărcarea wireless asigură funcţionalitate fără oprire şi fără conectarea unui cablu la mouse

Părţi negative

Preţ foarte mare
Încărcarea wireless este foarte lentă
PowerPlay este compatibil doar cu două modele de mouşi de la Logitech