Logitech HD Pro Webcam C920, videochat 1080p

16.07.2012
Logitech HD Pro Webcam C920, videochat 1080p

Din 1998, când prima sa cameră Web a ajuns pe rafturile magazinelor, Logitech a fost unul dintre principalii furnizori de astfel de periferice multimedia. În paranteză fie spus, divizia pentru camere Web din cadrul companiei a fost formată prin achiziţia Connectix, compania care a lansat prima camera Web comercială. Timpul a trecut, pretenţiile au crescut, şi astfel am ajuns la subiectul prezentării de astăzi: Logitech HD Pro Webcam C920.

Dotări şi construcţie

Cea mai dotată cameră Web din portofoliul companiei, Logitech HD Pro Webcam C920 este singurul produs de acest gen certificat de Skype pentru convorbiri video 1080p. În spatele ansamblului optic Carl Zeiss se ascunde un senzor cu o rezoluţie de 3MP, care prin interpolare permite captura foto la rezoluţii de până la 15MP. Camera Web are dimensiuni destul de mari, cele două microfoane laterale folosite pentru înregistrare stereo şi atenuare a zgomotului ambiental ocupând o bună parte din partea frontală. Marginile suprafeţei de plastic care protejează obiectivul oferă două LED-uri albastre care indică activitatea camerei.

Sistemul de sprijin este interesant, ansamblul format din trei bucăţi permiţând aşezarea camerei pe o suprafaţă plană, prinderea într-un trepied cu filet 1/4-20 sau aşezarea pe monitorul unui sistem desktop sau laptop. În acest ultim caz, ultima componentă a sistemului de sprijin poate fi folosită fie ca picior antiderapant, fie ca agăţătoare care profită de eventualele striaţii ale spatelui monitorului. În cazul utilizării ultimului mod de sprijin se va remarca repede şi o lacună a design-ului, lipsa posibilităţii de rotire în plan orizontal, camera oferind un sistem de rotire +/- 20° doar în plan vertical.

Conectivitatea este UBS 2.0, iar cablul are o lungime de circa 2 metri.

Logitech HD Pro Webcam C920

Logitech HD Pro Webcam C920

Software

Instalarea este extrem de simplă, în cazul Windows 7 camera Web fiind detectată automat, iar driverele descărcate oferind şi opţiunea instalării suplimentare a aplicaţiei Vid HD, un client de videoconferinţă cam slab şi prea puţin util de la Logitech. Aplicaţia de control a camerei este în schimb foarte puternică, aceasta oferind posibilităţi de captură foto/video la rezoluţii maxime de 15MP, respectiv 1080p, accesarea directă a aplicaţiilor instalate care oferă suport video compatibil, o telecomandă software pentru funcţiile de pan, tilt sau zoom şi funcţia de monitorizare video simplă a zonei acoperite de obiectivul camerei. În acest ultim caz, rezoluţia maximă de captură video este SVGA, însă calitatea bună a imaginii, marcarea fişierelor cu ora şi data înregistrării şi sensibilitatea bună a rutinelor software de monitorizare a mişcării se pot dovedi utile în cazul unor utilizări ocazionale.

Logitech HD Pro Webcam C920

Logitech HD Pro Webcam C920

Performanţe

Bazată pe un ansamblu optic de la Carl Zeiss, Logitech HD Pro Webcam C920 oferă un sistem optic cu o focalizare automată rapidă care funcţionează foarte bine între distanţe de 15cm şi 1,5m. În acest interval, captura foto şi video este foarte bună, nivelul detaliilor fiind ridicat. Dincolo de distanţa maximă însă, focalizarea nu mai funcţionează, iar detaliile se pierd în neantul înceţoşat al câmpului de profunzime.

Logitech a implementat în cadrul Logitech HD Pro Webcam C920 tehnologia sa de ajustare automată a parametrilor imaginii numită RightLight. Activată în mod implicit, aceasta face în general o treabă bună, descurcându-se suficient de bine chiar şi cu lumina artificială sau cea nocturnă. Lumina artificială are însă mici probleme cu alegerea balansului de alb, culorile fiind cam reci. În lumină naturală, fluxul video are culori naturale, contrast bun, zgomot ţinut destul de bine sub control şi o expunere în general corectă, care însă uneori este puţin cam mare. În cazul în care utilizatorul nu este mulţumit, opţiunea RightLight poate fi dezactivată, iar parametrii de expunere, luminozitate, contrast, saturaţie sau balans de alb pot fi reglaţi manual.

Logitech HD Pro Webcam C920

Logitech HD Pro Webcam C920

Deoarece camera nu oferă zoom optic, controlul este limitat de rezoluţia maximă aleasă. În cazul 1080p, acesta este de maxim 2x, odată cu scăderea rezoluţiei fiind oferite mai multe trepte superioare de mărire. Dependentă de rezoluţie este şi opţiunea de urmărire a feţei, care este utilă şi promptă în cazul în care utilizatorul se foieşte cam mult pe scaun în cursul unei videoconferinţe dar care este limitată la rezoluţiile 360p şi 480p.

Captura sunetului are o calitate ridicată, însă sistemul de atenuare a zgomotelor din fundal are unele mici probleme – dacă în cazul zgomotelor direcţionate acesta se descurcă foarte bune, zgomotele ambientale care vin din mai multe direcţii, cum ar fi muzica în surdină redată dintr-un sistem 5.1, duce la apariţia unor artefacte sonore neplăcute.

Captura video cu aplicaţia oferită de Logitech suferă din cauza limitării ratei maxime de eşantionare la 4Mbps în cazul rezoluţiei 1080p şi la 3,1Mbps în cazul 720p. Detaliile pierdute de sistemul optic cu câmp de profunzime limitat se adaugă celor pierdute în timpul compresiei, astfel încât produsul final nu este atât de bun pe cât m-aş fi aşteptat. Rezultatul este un fişier H.264 într-un container MP4 cu o stabilitate foarte bună a numărului de cadre pe secundă şi sunet stereo.

Din fericire, în cazul convorbirilor Skype, unde de compresie nu se mai ocupă aplicaţia Logitech, rezultatele sunt mai bune însă şi lăţimea de bandă consumată ajunge la 7-9Mbps în cazul utilizării rezoluţiei maxime de 1080p. Celelalte aplicaţii, cum ar fi Yahoo Messenger sau Windows Live Messenger, sunt limitate la 720p.

Driverele curente nu sunt lipsite de probleme: utilizarea modului video nu a ridicat probleme, însă modul de captură foto a generat zgomote sesizabile şi distorsiuni audio în subsistemul audio Windows ori de câte ori camera Web îşi ajusta focalizarea.

Concluzie

Logitech HD Pro Webcam C920 este un webcam impresionant din multe puncte de vedere, cum ar fi calitatea senzorului şi a ansamblului optic, calitatea sunetului, suportul 1080p pentru Skype, controlul automat al parametrilor imaginii şi software-ul de control. Din păcate, înregistrarea video nu are un nivel de calitate atât de bun pe cât ne-am fi aşteptat, lipseşte posibilitatea de orientare în plan orizontal, iar preţul de 99€ este cam mare.

Părţi pozitive

Calitate ridicată a sistemului optic
Focalizare rapidă
Calitate bună a imaginii şi sunetului
Suport 1080p pentru Skype

Părţi negative

Mici probleme cu driverele
Înregistrare video de calitate modestă
Preţ mare
Lipsă rotire în plan orizontal

Urmărește Go4IT.ro pe Google News