Logitech MX 5500 Revolution – kit multimedia de ultimă generaţie

19.04.2008
Logitech MX 5500 Revolution – kit multimedia de ultimă generaţie
Construcţie

Importanţa acordată perifericelor este o variabilă specifică pentru fiecare utilizator. Unii sunt mulţumiţi de o tastatură standard şi un mouse funcţional, iar alţii apreciază un număr cât mai mare de butoane personalizabile şi funcţii multimedia. Pentru aceştia din urmă vom prezenta un kit wireless din segmentul top al producătorului elveţian Logitech, şi anume MX 5500 Revolution.

Construcţie

Numele kitului este dat în parte de mouse-ul MX Revolution inclus. Acesta este remarcabil din foarte multe puncte de vedere, unul din ele fiind forma sa. Ergonomia oferită nu ar trebui să fie negată de nimeni, dar lucrurile stau altfel în realitate. Nu există o formă ergonomică universal acceptată pentru că nu avem mâini identice. În funcţie de dimensiunile palmei şi lungimea degetelor, unii preferă spre exemplu un mouse îngust şi simetric, pe când alţii apreciază foarte mult un şoricel ceva mai corpolent şi optimizat pentru utilizarea cu mâna dreaptă. Aşa cum puteţi observa şi din imagini, MX Revolution nu reprezintă o alegere inspirată pentru stângaci.

Mouse-ul Logitech MX Revolution cu conectare Bluetooth

Numele mouse-ului nu a fost dat din pure motive de marketing. Rotiţa de scroll a fost şi este încă unică pe piaţă prin facilitatea pe care o oferă. La o primă conectare, o simplă apăsare pe rotiţă face schimbul între scroll-ul click-by-click şi rotirea liberă. Ambele moduri îşi vor regăsi utilitatea în funcţie de activitatea fiecărui utilizator. Ca la majoritatea mausurilor high end de la Logitech, rotiţa permite şi scroll lateral. Nu vă lăsaţi păcăliţi de rotiţa laterală. Ea nu poate fi rotită precum cea de scroll, în ciuda asemănării. În schimb permite o rotaţie scurtă în ambele direcţii şi poate fi apăsată.

Calitatea construcţiei este ireproşabilă, plasticul folosit fiind specific dispozitivelor de top de la Logitech. Se remarcă folosirea cauciucului în zona suportului pentru degetul mare şi a unui plastic aderent pe latura opusă. Picioruşele au o suprafaţă destul de mare, dar cum modelul de faţă nu este recomandat în mod special pentru jocuri, aceasta nu este o problemă.

Mouse-ul funcţionează cu ajutorul unei baterii interne şi de aceea este dotat cu un buton de pornire şi oprire. Este recomandat să îl opriţi atunci când nu îl folosiţi un timp mai de îndelungat. Pentru încărcarea bateriei este oferit un suport elegant. Un alt buton plasat pe faţa inferioară permite sincronizarea cu dongle-ul Bluetooth inclus în pachet.

Încărcătorul pentru mouse

Din punct de vedere al construcţiei, nu putem spune că tastura inclusă în kitul Logitech MX 5500 aduce vreo noutate pe scena actuală a perifericelor. Ea se remarcă pur şi simplu prin abundenţa dotărilor oferite. Rest pad-ul fix nu este din cauciuc, în ciuda aspectului său, dar plasticul folosit este plăcut la atingere şi oferă aderenţă. Tastele multimedia sunt dispuse pe latura din stânga şi în partea dreaptă a rest pad-ului. Ele nu pot fi apăsate accidental în timpul unei utilizări obişnuite a tastaturii.

Tatatura Logitech MX 5500

Pad-ul numeric este activ tot timpul, butonul Num Lock fiind înlocuit cu cel pentru stergerea rezultatului calculelor. Aici intervine o primă facilitate aparte a tastaturii. Ea permite realizarea de calcule fără ajutorul PC-ului. Butonul amplasat deasupra pad-ului numeric activează modul Smart Calculator pe ecranul LCD încorporat. Mai mult, rezultatul nu se pierde la dezactivarea acestui mod de lucru. Tot deasupra pad-ului numeric este amplasat un buton pentru oprirea calculatorului, care poate fi însă personalizat pentru alte acţiuni precum restartarea sistemului sau delogarea.

Alimentarea tastaturii se face prin intermediul a 4 baterii AA, oferite în pachet. Este important de reţinut faptul că tastatura nu se poate opri, ecranul LCD fiind activ tot timpul. Sub el se mai găsesc două butoane care controlează tipul informaţiilor afişate. Ca şi în cazul mouse-ului, pe spatele tastaturii se află un buton pentru sincronizarea Bluetooth.

Dotări

Dotări

Vom începe tot cu mouse-ul MX Revolution care dispune de un senzor laser cu rezoluţia de 800 DPI. Poate că ne-am fi aşteptat la ceva mai mult din partea unui periferic high end, dar trebuie ţinut cont că producătorul nu îl recomandă pentru mediul gaming, ci pentru multimedia şi office. Iar la aceste capitole, MX Revolution se descurcă foarte bine. Folosind aplicaţia SetPoint inclusă în pachet, se pot personaliza toate butoanele de care dispune. Utile vor fi în mod special butoanele laterale, butonul de Search de langă rotiţă şi scroll-ul lateral. Pentru acestea veţi putea seta o comandă precum Copy/Paste sau o combinaţie de taste.

Cele două rotiţe de scroll ale mouse-ului

Funcţionarea rotiţei de scroll poate fi modificată folosind aceeaşi aplicaţie. Cum menţionam şi mai sus, apăsarea pe rotiţă face trecerea între cele două moduri de funcţionare: rotire click-by-click şi liberă. Acesta din urmă se dovedeşte foarte util la navigarea prin pagini web foarte lungi. Un dezavantaj pe care l-am resimţit este dispariţia butonului din mijloc. Din fericire, aplicaţia permite blocarea rotiţei pe un mod de funcţionare, iar apăsarea pe rotiţă va putea fi personalizată. Mai mult, este oferit un mod combinat de utilizare a rotiţei. Dacă în modul click-by-click este detectată o rotire mai rapidă, aplicaţia va trece automat pe modul de rotire liberă.

Numărul tastelor personalizabile de pe tastatură nu este chiar aşa de mare, dar ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Tastele multimedia din partea stângă nu pot fi modificate, dar cele pentru zoom, da. De asemenea, cele trei taste din partea dreptă a rest pad-ului pot fi setate pentru a rula un program, a deschide un fişier, un director sau o pagină web sau pentru a transmite o combinaţie de taste. Acelaşi lucru este valabil pentru tastele F1-F12, care pot fi folosite împreună cu tasta Fn într-un mod specific tastaturilor de laptop.

Butoanele multimedia

Am lăsat la sfârşit ecranul LCD moncrom care domină partea centrală superioară a tasturii. Am fost surprinşi să descoperim că el poate afişa în două moduri: cu caractere albe pe fundal negru sau invers. Schimbarea modului se face cu combinaţia de taste Fn+Insert. Ecranul in sine este format din două zone: cea de afişare a textului şi una foarte îngustă pe latura din stânga, unde sunt afişate icon-uri mici. Acestea vor indica spre exemplu prezenţa unui e-mail nou sau apăsarea tastei Caps Lock.

Cele două butoane de sub ecran permit schimbarea informaţiei afişate. Aşa cum se poate observa şi din imagine, există şase tipuri de informaţii ce pot fi afişate. Chiar şi atunci când calculatorul este oprit tastatura va putea afişa ora şi data. Atunci când ascultaţi muzică şi lucraţi în acelaşi timp ecranul poate afişa melodia redată de Winamp sau Windows Media Player. Un mod de afişare este rezervat numărului de mesaje noi din căsuţa de e-mail. Nu ştim sigur unde este plasat, dar e sigur faptul că MX 5500 a fost dotat cu un termometru, putând fi selectat şi un mod de afişare a temperaturii.

Ecranul LCD al tastaturii

Un penultim mod de afişare îi reaminteşte utilizatorului ce funcţii a asignat tastelor F9-F12. Am fost puţin uimiţi de un ultim mod de afişare. Tastatura poate contoriza toate apăsările realizate pe orice tastă sau buton şi le afişează în modul Key Counter. Din păcate, contorul nu poate fi controlat sau resetat. El indică toate apăsările din momentul în care au fost conectate bateriile. Resetarea se face prin scoaterea acestora.

Performanţe şi Concluzie

Performanţe

Folosirea standardului Bluetooth pentru conectarea la calculator oferă kitului Logitech MX 5500 Revolution o versatilitate sporită. Astfel, tastatura şi mouse-ul se pot conecta separat la orice alt PC sau laptop care dispune de suport pentru dinţişorul albastru. De asemenea, dongle-ul USB poate fi folosit pentru conectarea altor dispozitive la calculator. Suportul pentru versiunea 2.0 + EDR a standardului ar trebui să fie suficient.

Senzorul laser cu rezoluţia de 800 DPI

Nu am avut nimic de reproşat acestui set de periferice de la Logitech în privinţa performanţei. Mouse-ul este precis, iar latenţa de transmitere a mişcării este mică. Jucătorii de weekend s-ar putea să fie mulţumiţi şi cu performanţa sa în jocurile de tip FPS. Bateria internă cedat după 16 zile în care a fost folosit aproximativ 8 ore pe zi. Estimarea zilelor de utilizare rămase oferită de aplicaţia SetPoint este destul de precisă.

Rest pad-ul confortabil

Tastele nu au acel joc specific multor dispozitive mai ieftine, iar zgomotul produs la apăsare s-a încadrat în limite rezonabile chiar şi după mai bine de două saptămâni de utilizare zilnică intensă. Am fi vrut ca butoanele de volum să fie plasate într-o altă zonă sau să fie diferenţiate ceva mai bine. În configuraţia actuală utilizatorului îi este dificil să le acceseze fără să îşi ia privirea de la monitor. De asemenea, ar fi fost binevenit un buton care să activeze sau să dezactiveze permanent funcţiile personalizabile de pe tastele F1-F12. În cazul de faţă este necesară apăsarea a două taste concomitent, acţiune ce nu se poate realiza uneori cu o singură mână.

Mouse-ul, încărcătorul şi dongle-ul Bluetooth

Raza de acţiune reală tinde spre cei 10 m specificaţi de producător, aşa că utilizarea într-o cameră de zi se va face fără probleme. Dacă în biroul sau încăperea în care lucraţi aţi experimentat interferenţe la utilizarea altor dispozitive Bluetooth, ar trebui să ţineţi cont de aceasta la achiziţionarea kit-ului.

Concluzie

Logitech MX 5500 Revolution este fără îndoială un kit wireless de top. Calitatea construcţiei, dotările avansate şi ergonomia oferite îl recomandă tuturor celor care conştientizează importanţa perifericelor în lucrul de zi cu zi. Cu greu mai pot fi găsite la alţi producători soluţii care să concureze cu acest model oferit de Logitech. Preţul este şi el pe măsura facilităţilor oferite, iar raportul calitate/preţ este proporţional.

Plusuri şi minusuri:

[+] Calitatea construcţiei şi a materialelor
[+] Multitudinea de facilităţi şi dotări oferite
[+] Versatilitatea conectării prin Bluetooth

[-] Poziţionarea butoanelor de volum