Logitech UE Air Speaker – sunet necomprimat, fără fire

20.04.2012
Logitech UE Air Speaker - sunet necomprimat, fără fire

Lupta pentru eliminarea cablurilor este grea. Lăţimea de bandă oferită de un fir de cupru este mare în comparaţie cu cea a undelor radio. Ca să înţelegeţi puţin la ce mă refer, puteţi citi despre Intel Wireless Display, o modalitate de-a transmite imagine prin conexiune wireless. Se poate spune că în cazul sunetului lucrurile sunt ceva mai simple. Foarte mulţi au auzit de standardul Bluetooth şi destui îl folosesc chiar. Din păcate, acesta are probleme cu calitatea sunetului transmis. Logitech UE Air Speaker este unul dintre primele sisteme audio ce folosesc protocolul AirPlay de la Apple, ce promite transferul fără fir al sunetului necomprimat.

Logitech UE Air Speaker

Apple AirPlay

Apple a dorit să aibă un protocol propriu pentru transferul fără fir al conţinutului multimedia şi aşa a apărut AirPlay. Iniţial, protocolul s-a numit AirTunes şi a fost creat pentru conţinut audio. Ulterior, regretatul Steve Jobs a anunţat schimbarea denumirii şi noile facilităţi. Pentru a funcţiona, AirPlay are nevoie de două dispozitive: unul care transmite conţinutul şi unul care-l recepţionează şi-l redă, prin boxe sau pe un ecran. Transferul se realizează prin intermediul unei reţele WiFi.

Construcţie

Corpul lui Logitech UE Air Speaker este construit din plastic. Grila frontală, ce protejează difuzoarele, este acoperită de o pânză. Plasticul din spate este mat, însă pentru zona butoanelor superioare şi a bass port-urilor a fost folosit unul lucios. Suportul pentru dispozitivele Apple este retractabil, un aspect pe care l-am apreciat. Pe latura superioară se găsesc butoanele de pornire şi Mute, precum şi un potenţiometru digital de volum. În spate, între bass port-uri, avem zona conectorilor. Aici găsim o mufă de alimentare, o intrare audio jack de 3,5 mm şi o mufă pentru cablul de reţea. Sub ele se mai găseşte un buton pentru resetarea conexiunii wireless.

Specificaţii

Nu avem. Logitech nu vrea să ne spună nici măcar dimensiunile difuzoarelor. De putere nici nu mai vorbim. Ţinând cont de volumul maxim al sistemului audio şi de puterea oferită de alimentatorul extern, estimăm că UE Air Speaker are 20-30 W RMS. Ştim însă că în spatele pânzei negre se găsesc două tweeter-e şi două woofer-e.

Stabilirea conexiunii AirPlay

După alimentarea şi pornirea sistemului Logitech UE AirPlay poate fi conectat iPhone-ul, iPod-ul sau iPad-ul. O aplicaţie este instalată în memoria dispozitivului şi cu ajutorul ei va fi realizată legătura între sistem şi reţeaua wireless. Este necesar ca telefonul sau player-ul să fie conectate la aceeaşi reţea la care se conectează boxa. Odată realizată conexiunea WiFi, dispozitivul Apple poate fi deconectat. În aplicaţia folosită pentru redarea muzicii va apărea un buton special. Acesta activează trimiterea sunetului digital către UE Air Speaker. De menţionat că protocolul AirPlay necesită iOS 4.3 sau o versiune mai nouă. Sistemul audio poate fi folosit fără fire împreună cu un iPad 3, iPad 2, iPhone 3G, 3GS, 4 şi 4S, precum şi un iPod din generaţiile 2, 3 şi 4.

UE Air Speaker - panoul cu conectori

Ce înseamnă sunet necomprimat

Deşi audiofilii purişti mă vor contrazice, ceea ce este cunoscut la ora actuală ca sunet necomprimat este cel oferit în format digital de un CD audio. Un MP3 reprezintă semnal audio digital comprimat cu pierderi de calitate. Pentru o ureche obişnuită, un MP3 cu compresie de 128 kbps oferă o calitate decentă. Cu o pereche bună de căşti, urechile ceva mai sensibile vor sesiza o diferenţă de calitate în cazul unui MP3 cu rată de compresie de 320 kbps, maximă de altfel pentru acest standard.

Pentru cei care doresc şi mai mult, fără a umple un buzunar cu un CD player, a fost creat FLAC sau Free Lossless Audio Codec. Ce înseamnă compresie fără pierderi de calitate? Un track de CD poate să fie sursă atât pentru un MP3, cât şi pentru un FLAC. Dintre cele două, doar FLAC-ul poate să reconstituie track-ul audio aşa cum a fost iniţial. Track-ul obţinut dintr-un MP3 va avea o calitate mai slabă decât cel original.

Puteţi s-o numiţi aroganţă, dar Apple a decis să nu suporte formatul FLAC. În schimb, a apărut Apple Lossless Audio Codec (ALAC) care face acelaşi lucru. Dacă un FLAC ocupă 50-60% din spaţiul ocupat de track-ul original, un fişier ALAC îl comprimă la 40-60%. Cu alte cuvinte, diferenţele sunt insesizabile. Avantajul protocolului AirPlay este că poate transmite fişiere ALAC către sistemul audio compatibil. Acestea fiind spuse, vom discuta în continuare despre testul propriu-zis al lui Logitech UE Air Speaker.

Logitech UE Air Speaker are şi funcţie de dock

Procedura de testare

Pentru testarea sistemului audio am avut la dispoziţie un iPad 2 cu update-urile la zi. Am făcut rost de două CD-uri audio cu piese special selectate pentru teste de audiţie şi le-am comprimat în format ALAC. Alături de acestea am adăugat şi o serie de melodii MP3 cu compresie variabilă sau de 320 kbps. Am pregătit aceleaşi melodii şi pe un PC, alături de cele două demo CD-uri, urmând să folosesc intrarea audio de 3,5 mm a lui Logitech UE Air Speaker. Din păcate, m-am deranjat degeaba.

Calitatea audio

Percepţia calităţii audio este personală. Majoritatea utilizatorilor vor spune însă că Logitech UE Air Speaker se aude bine. Doar câteva persoane, cu o ureche antrenată şi un standard de audiţie ridicat vor putea sesiza unele probleme. În cazul de faţă o parte din frecvenţele joase, mai precis cele apropiate de medii, sunt foarte evidenţiate. Calitatea sunetului este afectată deoarece mediile şi înaltele sunt uşor acoperite.

Iniţial am crezut că ar putea fi vina redării cu ajutorul AirPlay, aşa că am repetat testul cu iPad-ul conectat în dock şi cu sunet analog, venit de la PC. Rezultatul a fost acelaşi. Am accesat pe PC un egalizator pe 20 de benzi şi am început să mă joc cu el, reducând puţin frecvenţele ce se evidenţiau. Audiţia s-a îmbunătăţit simţitor. Este neplăcut însă că a trebuit să fac eu acest lucru. Inginerii de la Logitech UE ar fi trebuit să implementeze acest filtru ei înşişi. Au preferat însă o soluţie comercială. Majoritatea utilizatorilor preferă frecvenţele joase evidenţiate. Pe de altă parte, joasele mai puternice pot acoperi probleme cu alte frecvenţe şi pot masca o lipsă de fidelitate la redare.

Ţinând cont că atât dispozitivele Apple, cât şi PC-ul oferă playere cu egalizator de benzi, problema descrisă mai sus se poate corecta. Din păcate, fidelitatea audio nu poate fi îmbunătăţită şi Logitech UE Air Speaker nu stă foarte bine la acest capitol. Mediile şi înaltele nu se remarcă, sunetul având o dinamică decentă. O altă problemă, specifică de altfel dock-urilor pentru iPod, este lipsa de spaţialitate. Cele două canale cu greu pot fi diferenţiate, senzaţia ascultătorului fiind că sunetul vine dintr-un singur punct.

Logitech UE Air Speaker - conectorul retractabil

Testele de audiţie cu Logitech UE Air Speaker au fost făcute într-o cameră destul de mare, cu puţin mobilier. Am ascultat boxa atât de aproape, cât şi de la 3-4 m distanţă. Pot spune că sunetul se aude optim într-un unghi de 90 de grade în plan orizontal. Dacă utilizatorul iese din el, înaltele încep să se piardă.

Audiţia la volum maxim cu Logitech UE Air Speaker nu este recomandată. Pentru o audiţie bună este recomandată folosirea volumului boxei până la aproximativ 70%, în condiţiile în care sursa sunetului are un volum mediu. Peste acel nivel difuzoarele nu distorsionează, însă sunetul devine murdar şi îşi pierde din claritate. În plus, dacă nu reduceţi frecvenţele joase din egalizator, în anumite piese woofer-ele intră puţin în rezonanţă.

Probleme de conexiune WiFi

Trebuie să spunem că am avut unele probleme cu redarea melodiilor prin AirPlay, probleme generate de placa de reţea wireless a lui Logitech UE Air Speaker. Într-o primă locaţie, un etaj cu birouri deschise, acoperit de o reţea wireless cu acoperire foarte bună, boxa a înregistrat un nivel de semnal mediu. Router-ul se afla la 4-5 m, cu rază directă. Într-un apartament, cu un router WiFi N300 cu trei antene situat în camera alăturată, sistemul audio s-a deconectat de mai multe ori în timpul redării prin AirPlay. iPad-ul cu care am realizat testele a afişat semnal wireless maxim în ambele situaţii.

Preţ şi disponibilitate

Dacă sunteţi familiarizaţi cu piaţa dock-urilor pentru iPod/iPhone/iPad, atunci ştiţi ce preţuri se vehiculează pentru acest tip de dispozitive. Ele sunt mari, doarece Apple primeşte o sumă de bani pentru fiecare produs ce implementează tehnologiile sale. Pentru UE Air Speaker, Logitech a trebuit să plătească atât pentru partea de docking, cât şi pentru implementarea AirPlay. Sistemul audio va fi disponibil în curând în România la preţul de 1.500 lei.

În condiţiile în care pe piaţa românească se găsesc doar două modele similare de la JBL şi B&W, Logitech putea chiar să meargă mai sus cu preţul. Pe de altă parte, îmi este greu să justific acest cost. Sistemul audio 5.1 Logitech Z906 cu o putere de 500 W este cu cel puţin 200 lei mai ieftin şi oferă o calitate net superioară a sunetului. El poate pune în valoare un clip audio cu compresie lossless, chiar dacă transmisia lui se face prin cablu analog. Ştiu că UE Air Speaker şi Z906 sunt din game total diferite, însă vreau să ofer aici o perspectivă.

Logitech UE Air Speaker - un sistem scump

Concluzie

Îmi este greu să recomand Logitech UE Air Speaker în urma celor scrise mai sus. Clientul trebuie să-şi dorească foarte mult implementarea AirPlay şi volumul maxim oferit la acest nivel de preţ. Pe de altă parte, el trebuie să ia în considerare ajustările de egalizator de benzi menţionate în text pentru a obţine sunetul optim de la boxă. Un utilizator obişnuit s-ar putea să fie mulţumit de ce oferă boxa. Celor care sunt cu adevărat pretenţioşi le recomand evitarea acestui sistem. La acelaşi preţ poate fi achiziţionată o pereche de monitoare de studio, cu o calitate audio incomparabil mai bună.

Plusuri şi minusuri

[+] AirPlay – transmisie fără fir a sunetului necomprimat
[+] design minimalist plăcut
[+] trei surse audio: AirPlay, dock şi line in
[-] sunet fără fidelitate
[-] necesită ajustări din egalizator pentru audiţie optimă
[-] probleme cu placa de reţea integrată în boxă
[-] preţ foarte greu de justificat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News