Logitech Wave Pro cu mouse-ul MX1100 – un upgrade binevenit

26.01.2009
Logitech Wave Pro cu mouse-ul MX1100 – un upgrade binevenit
Logitech MX1100 – ergonomie în mediul office

Logitech MX1100 – noul standard de ergonomie pentru mediul office

MX1000 a fost un mouse creat special pentru mediul office. Deşi putea mulţumi în jocuri un utilizator fără pretenţii, lag-ul era sesizabil într-un FPS cum ar fi Counter Strike sau Unreal Tournament. Mouse-ul era pentru unii destul de mare şi greu, iar forma sa ergonomică putea fi apreciată doar de cineva care-l folosea cel puţin opt ore pe zi. Rezoluţia senzorului era de 800 DPI, însă modele mai noi includ în specificaţii cifra de 2400 DPI. Una dintre singurele probleme de care se putea plânge un utilizator de MX1000 era acumulatorul intern al acestuia. Şoricelul fără codiţă avea o garanţie de 3 ani şi în cazul subsemnatului, a depăşit această perioadă fără a putea fi semnalată vreo problemă. Din nefericire, jucătorii pasionaţi se plângeau de-o autonomie redusă. Folosit într-un FPS, bateria este consumată în 10-15 ore şi asta ar putea însemna o reîncărcare la fiecare 3-4 zile.

Logitech MX1000 - primul mouse wireless cu senzor laser

La MX1100, Logitech a rezolvat această problemă. Trebuie spuns însă de la început că există două versiuni ale mouse-ului MX1100. Ele diferă prin nuanţa plasticului de pe părţile laterale, culoarea indicatorului pentru butoanele DPI şi nu în ultimul rând modul de alimentare. Mouse-ul vândut separat poate încorpora două baterii AA. Cel din kit vine cu un singur acumulator AA Sanyo Enloop de 2000 mAh. Motivul pentru care a fost folosit în mod special acest acumulator este acela că nu se descarcă aproape deloc în cazul stocării produsului pe o durată mare de timp şi poate fi folosit imediat ce este scos din ambalaj. Încărcarea sa se face cu ajutorul unui circuit intern şi al unui cablu USB. Mouse-ul dispune de un port miniUSB de tip B şi poate fi folosit în timpul încărcării acumulatorului.

Logitech MX1100 cu senzor laser si 1600 DPI

Deşi nu pot vorbi chiar pentru toată lumea, în principiu MX1100 este mai ergonomic decât MX1000. Mâna se aşează mai bine pe noul model, fiind puţin mai lat decât predecesorul său. Dacă aţi îndrăgit rotiţa de scroll cu rotaţie liberă introdusă odată cu MX Revolution, atunci MX1100 s-ar putea să vă placă şi mai mult. Dacă nu, atunci veţi putea măcar să rămâneţi la tipul de scroll clasic click-by-click. Butonul care face trecerea de la un mod de lucru la altul se găseşte chiar în spatele rotiţei. O mică dezamăgire a venit din partea butoanelor pentru setarea DPI-ului. Fiind indicat prin + şi -, am crezut că putem să modificăm progresiv rezoluţia în timp real. Din păcate, cele două butoane activează doar câte un singur nivel de senzitivitate, setat în aplicaţia SetPoint. Senzorul poate varia rezoluţia între 400 DPI şi 1600 DPI, în trepte de câte 200 DPI.

Logitech MX1100 cu receptorul wireless

Logitech MX1000 avea cinci butoane programabile, în afară de cele trei principale şi scroll-ul lateral. La noul model, numărul butoanelor programabile este de doar trei. Două dintre ele sunt cele pentru Back şi Forward, plasate pe latura stângă. Cel de-al treilea este accesibil tot cu ajutorul degetului mare şi a fost ascuns în suprafaţa cauciucată pe care stă acesta. Butonul este indicat prin trei protuberanţe şi cu toate că a lăsat iniţial impresia că poate fi apăsat accidental, în practică nu este aşa. Indicatorul pentru baterie nu mai are trei LED-uri, ci doar unul singur care se aprinde doar când mouse-ul este pornit sau bateria este slabă.

Butonul ascuns al lui MX1100

Din punct de vedere al performanţei, MX1100 este superior lui MX1000. Lag-ul sesizabil în FPS-uri este mai redus la noul model. Aceasta nu înseamnă că este cu adevărat o alternativă la perifericele cu fir pentru jocuri, însă se comportă mai bine decât vechiul model. Upgrade-ul făcut la senzor este şi el binevenit. De asemenea butoanele pentru selectarea a două valori DPI vor fi apreciate de cei care vor la un moment dat precizie în Photoshop şi apoi mobilitate mare într-o pagină web. O diferenţă demnă de menţionat între cele două versiuni ale lui Logitech MX1100 este greutatea. Cel inclus în kit este sesizabil mai uşor decât cel separat deoarece dispune de o singură baterie.

Concluzie

Logitech Wave Pro - un kit wireless ergonomic

Când a fost lansat primul kit wireless Logitech Wave, mouse-ul LX8 care-l însoţea nu mi s-a părut un partener demn de o tastatură precum Wave. Noul MX1100 stă foarte bine însă lângă ea. Separat, el este un periferic ce merită achiziţionat pentru lucrul în mediul office. Ergonomia este punctul forte al kit-ului şi va fi apreciată de cei care petrec mult timp în fiecare zi în faţa calculatorului. Dacă în urmă cu aproximativ o lună Logitech Wave Pro nu era de găsit pe piaţă, la ora actuală el este în oferta mai multor magazine virtuale şi reale, la preţuri ce variază între 450 lei şi 500 lei. Mouse-ul Logitech MX1100 se vinde cu aproximativ 270 lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] unul dintre cele mai ergonomice kituri wireless de pe piaţă

[+] MX1100 este semnificativ mai performant decât vechiul LX8

[+] construcţie excelentă

[] preţ iniţial destul de ridicat

Logitech Wave Pro – kitul ergonomic

Mouse-ul cu senzor laser a apărut în 1998, însă era oferit de Sun Microsystems doar împreună cu anumite servere şi staţii de lucru. Primul mouse cu laser pentru publicul larg a fost lansat în 2004 de Logitech, iar la sfârşitul anului 2005, când a apărut pe piaţa românească, am fost printre primii posesori ai lui MX1000. Suma plătită atunci pentru el a fost destul de mare, însă consider că a meritat fiecare bănuţ. Nu de puţine ori eram întrebat dacă face cartofi prăjiţi atunci când le comunicam altora preţul său.

Logitech Wave Pro cu mouse-ul MX1100

Nici la ora actuală mulţi nu înţeleg de ce merită să iei un şoricel de 200 lei când unul de 20 lei îşi face treaba la fel de bine. Nu ne vom lansa în polemici, însă vom spune doar că este la fel ca şi cu scaunul de la birou. Cei care stau doar 10-20 de minute pe zi pe el nu se vor stresa dacă este de lemn sau tapiţat. Personal am nevoie de cât mai multe butoane personalizabile pe mouse pentru a realiza mai rapid acţiuni frecvente precum Copy/Paste.

Logitech Wave Pro – kitul ergonomic

Tastatura Logitech Wave 2.4

Logitech Wave Pro este un kit wireless format din tastatura Wave şi noul mouse MX1100. Despre predecesorul lui, kitul Logitech Wave s-a vorbit cu mai bine de un an în urmă, aşa că nu vom face altceva decât să subliniem diferenţele. În ceea ce priveşte, la prima vedere doar culoarea butoanelor mari a devenit argintie. Totuşi aplicaţia de personalizare SetPoint o recunoaşte ca fiind tastatura Wave 2.4. Numărul nu indică versiunea, ci faptul că este folosită transmisia wireless pe frecvenţa de 2,4 GHz, încercându-se astfel eliminarea eventualului lag pe care l-ar avea la apăsarea butoanelor.

Restpad-ul cauciucat

Nicio modificare nu s-a operat la nivel de taste sau construcţie. Cei care au testat şi au îndrăgit tastatura Wave o vor reîntâlni în kitul de faţă. Personal tind să cred că butoanele albastre se potriveau mai bine, însă este doar o problemă de gust. Cei care nu cred în restpad-ul cauciucat, tastele în valuri şi dispuse pe un sector de disc nu vor fi prea interesate de Wave Pro. Tastatura a fost creată pentru aceia dintre utilizatori care folosesc mai mult de două degete pentru tastare.

A fost schibata culoarea unor butoane

O scurtă inspecţie a spatelui tasturii indică o mică diferenţă faţă de modelul iniţial. Pentru a fi oprit, acela necesita extragerea bateriilor. În cazul de faţă, producătorul a adăugat un binevenit comuntator pornit/oprit. Alimentarea se face tot cu ajutorul a două baterii AA şi perifericul poate fi înclinat cu două perechi de picioruşe rabatabile. Receiver-ul are dimensiunile unui stick USB obişnuit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News