Logitech Z-5 – sunetul de calitate din jurul laptop-ului

21.10.2008
Logitech Z-5 – sunetul de calitate din jurul laptop-ului
Performanţe şi concluzie

Performanţe

Vom spune de la început că am fost foarte impresionaţi de calitatea audio a sistemului Logitech Z-5. Claritatea sunetului este cu mult peste medie şi nu sunt multe boxe de aceleaşi dimensiuni care să fie comparabile cu modelul de faţă. Înaltele şi mediile sunt bine detaliate, însă joasele sunt puţin prea accentuate. Evident că există limitări care ţin de modul de alimentare al boxelor şi de dimensiunile difuzoarelor. Volumul este de-ajuns pentru o cameră mică şi ar putea fi satisfăcător pentru una medie. La testul de frecvenţe joase, diametrul redus al difuzoarelor şi-a spus cuvântul, frecvenţele apropiate de 20 Hz nefiind redate.

Logitech Z-5 - calitate audio demna de remarcat

Sistemul de sunet omnidirecţional cu care se laudă Logitech la modelul Z-5 nu este doar element de marketing. Dacă în cazul unor boxe de birou obişnuite, sursa de sunet putea fi uşor localizată, în cazul acestui sistem pentru portabile nu îţi vei da seama că sateliţii sunt amplasaţi de-o parte şi de alta a ecranului decât dacă te uiţi la ei. Pentru muzică şi filme, acest efect va fi apreciat de majoritatea utilizatorilor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre jucătorii ocazionali care doresc să poată localiza inamicii într-un FPS şi cu ajutorul sunetului.

Logitech Z-5 se alimenteaza prin portul USB

Aplicaţia de pe CD-ul din pachet permite doar setarea unui alt player multimedia ce poate fi lansat cu ajutorul butonului de pe telecomandă, în locul lui Windows Media Player. Ne-am întrebat dacă Logitech Z-5 poate fi utilizat fără a fi conectat la calculator, iar răspunsul a fost afirmativ. Este necesară folosirea unui transformator care se conectează la priză şi este dotat cu mufe USB. Alimentarea se face în acest fel, iar sursa audio se conectează la mufa line-in de 3,5 mm de care dispune sistemul de boxe.

Concluzie

Nu este deloc dificil să recomandăm sistemul audio Logitech Z-5 celor care caută o pereche de boxe pentru calculatorul portabil. Calitatea redării sunetului, alături de construcţia impecabilă vor fi apreciate chiar şi de cei pretenţioşi. Alimentarea prin intermediul portului USB s-ar putea să nu fie o opţiune pentru cei care dispun de un MacBook Air sau de un ultraportabil cu prea puţini conectori de acest tip. Pe de altă parte, faptul că nu necesită o priză pentru a funcţiona poate fi un avantaj atunci când cineva decide să le ia cu el la drum. Un alimentator de priză cu porturi USB şi un cablu cu mufe jack tată la ambele capete sunt necesare pentru a transforma Logitech Z-5 într-un sistem audio de sine stătător. Telecomanda va fi cu siguranţă utilă atunci când se ascultă muzică sau se vizionează un film. E posibil ca preţul să fie singurul dezavantaj al acestui sistem de boxe 2.0, el nefiind cunoscut momentan.

Logitech Z-5 - se poate observa forma difuzorului pe boxa orizontala

Plusuri şi minusuri:

[+] calitate audio foarte bună

[+] nu necesită alimentare de la priză

[+] difuzoare omnidirecţionale

[] volum maxim limitat de alimentarea prin portul USB

[] portabilitate limitată de dimensiuni

Construcţie şi dotări

Când cauţi un sistem de sunet pentru calculator, unul din producătorii care îţi pune la dispoziţie o gamă largă de dispozitive este chiar Logitech. De la sisteme 2.0 de 5 W până la configuraţii 5.1 de peste 500 W, producătorul de periferice are câte o soluţie pentru aproape orice categorie de utilizatori ai PC-ului. De când vânzările de calculatoare portabile au depăşit la nivel mondial vânzările de PC-uri desktop, s-a creat o piaţă din ce în ce mai diversificată de accesorii pentru laptop-uri. Logitech Z-5 face parte din această categorie de produse.

Logitech Z5 - sistem audio omnidirectional pentru portabile

Construcţie şi dotări

Dacă privim aspectul exterior, acest sistem 2.0 ar putea să fie considerat de mulţi ca fiind unul obişnuit. Acest lucrul nu este nici pe departe adevărat. Logitech Z-5 vine cu o listă de facilităţi şi dotări cu care ar trebui să-şi atragă mulţi doritori. De asemenea, calitatea construcţiei este ireproşabilă, plasticul lucios fiind bine finisat. Deşi sunt create pentru a fi utilizate împreună cu un notebook, cele două boxe nu prea intră în categoria dispozitivelor portabile. Cu o înălţime de 25 cm şi o lăţime de 9 cm, ele ocupă prea mult spaţiu pentru a putea fi purtate într-o geantă alături de calculator.

Logitech Z-5 - telecomanda

O primă caracteristică prin care Z-5 de la Logitech se diferenţiază de alte sisteme audio obişnuite este modul de alimentare şi conectare la calculator. Aceste două funcţii sunt îndeplinite de o singură mufă USB. Nu aveţi nevoie de o placă de sunet pentru a asculta muzică cu sistemul Z-5. În plus, nu mai trebuie să ocupaţi o priză. Alimentarea boxelor se face exclusiv de la portul USB al calculatorului. Nu trebuie să vă îngrijoraţi că un astfel de consumator ar putea afecta în vreun fel componentele interne ale laptop-ului. Doar autonomia va avea de suferit.

Alt aspect care trebuie remarcat este că producătorul prezintă acest sistem audio ca fiind unul omnidirecţional. Cum o asemenea facilitate este de obicei întâlnită la echipamente audio destul de scumpe, rămâne de văzut cum a reuşit Logitech să creeze efectul de spaţialitate. A fost de-ajuns să le scoatem din cutie ca să ne dăm seama că fiecare boxă este dotată cu două difuzoare în partea de sus, unul pe faţă şi celălalt pe spate. Vom vorbi mai târziu despre efectul pe care-l are un asemenea aranjament.

Logitech Z5 - mufele boxei principale

Telecomanda ar putea fi considerată inutilă de cei care folosesc boxele Z-5 împreună cu un laptop, în mod special dacă acesta este dotat cu butoane multimedia. Ea poate controla volumul şi piesa redată, iar un al şaselea buton lansează player-ul audio. Cele două boxe sunt conectate printr-un cablu cu mufă jack de 2,5 mm. A fost necesară folosirea acestui standard special deoarece boxa din dreapta dispune de două mufe în partea din spate. Cea de 2,5 mm este folosită pentru conectarea celeilalte boxe, iar un player MP3 poate fi conectat prin cea de 3,5 mm. Pentru cei care doresc să pună cele două boxe la o distanţă mai mare una faţă de cealaltă, în pachet este oferit un cablu prelungitor cu mufe de 2,5 mm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News