Microsoft dezvăluie mai multe detalii ale mediului virtual IllumiRoom

30.04.2013
Microsoft dezvăluie mai multe detalii ale mediului virtual IllumiRoom

Prezentată pentru prima dată la începutul acestui an, tehnologia IllumiRoom de la Microsoft a fost descrisă mai pe larg în cadrul expoziţiei CHI 2013 care are loc în aceste zile la Paris. Deşi tehnologia funcţionează satisfăcător, conform declaraţiilor proiectanţilor,  aceasta nu va fi prezentată publicului larg decât în iulie, odată cu expoziţia Siggraph.

Demonstraţia tehnologiei, care poate fi urmărită mai pe larg în secvenţa video de mai jos, a fost făcută cu ajutorul unui sistem Kinect şi al unui proiector obişnuit. Conform documentaţiei Microsoft, tehnologia IllumiRoom este capabilă să creeze un ambient vizual mult mai bogat decât cel prezentat în ianuarie.

Cu ajutorul camerelor sistemului Kinect, IllumiRoom creează în mod automat un model tridimensional al camerei şi obiectelor din spaţiul care va fi acoperit de proiector, aceste informaţii urmând să fie folosite pentru maparea informaţiei video. Utilizarea mediului înconjurător pentru afişarea unor imagini în mişcare este folosită de multă vreme pentru spectacole, însă IllumiRoom aduce în plus ajustarea perspectivei proiecţiei pentru afişarea nedeformată a imaginilor şi compensarea culorilor suprafeţelor pe care acestea vor fi afişate pentru conservarea paletei coloristice originale.

Demonstraţia Microsoft include multiple posibilităţi de utilizare a acestei tehnologii. Cele mai simple dintre acestea oferă iluminarea specială a anumitor zone din cameră sau extinderea luminii scenei afişate în afara cadrului monitorului, tehnologie asemănătoare vechilor Ambilight sau AmBX. Pe o treaptă superioară se găsesc posibilităţile de emulare a unor efecte speciale, cum ar fi undele de şoc, sau extinderea în afara monitorului a unor sisteme de particule, precum zăpada sau stelele, acestea având un impact interesant datorită speculării vederii periferice. În final, se regăsesc posibilităţile de extindere a imaginii afişate pe ecran, cu toate avantajele de procesare menţionate în paragraful anterior.

Potenţialul utilizării tehnologiei IllumiRoom este diversificat, însă Microsoft afirmă că publicul-ţintă urmărit este cel al amatorilor de jocuri. După afirmaţiile companiei, IllumiRoom nu va fi însă gata pentru lansarea concomitentă cu viitoarea consolă Xbox, data la care acest produs va putea fi găsit pe rafturile magazinelor fiind încă necunoscută.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News