Microsoft LifeCam VX-5500 – un webcam cu mai multe feţe

19.09.2008
Microsoft LifeCam VX-5500 – un webcam cu mai multe feţe
Construcţie şi dotări

Printre perifericele pe care ni le-a pregătit Microsoft în această toamnă, alături de SideWinder X8 şi şoriceii cu Blue Track, se numără şi camera web LifeCam VX-5500. Ea se încadrează în gama mainstream a webcam-urilor de la Microsoft, fiind recomandată atât pentru utilizarea cu un PC desktop, cât şi cu un notebook. Chiar dacă nu apărut încă pe piaţă, am avut posibilitatea să o testăm şi să ne facem o părere în legătură cu performanţele sale.

Un utilizator de PC îşi achiziţionează de obicei un webcam atunci când vrea ceva mai mult decât o conversaţie tastată într-o fereastră de Yahoo! Messenger. Camera web nu este în principiu creată pentru poze sau înregistrare video, chiar dacă poate îndeplini şi aceste funcţii. Senzorul cu care este dotată este de mici dimensiuni şi doar modelele high end se pot lăuda cu 2 sau 3 MP.

Microsoft LifeCam VX-5500 cu trei fete interschimbabile

Construcţia se poate spune că este unul din punctele forte ale lui LifeCam VX-5500. Producătorul a creat un picior cu sistem de prindere bazat pe cel rotund al modelelor mai vechi, însă mai ergonomic. El permite poziţionarea stabilă a camerei pe masă sau pe un monitor CRT, însă şi cei care au panouri LCD pot s-o fixeze la fel de uşor. Mai mult, atunci când este transportată, webcam-ul se pliază în interiorul piciorului pentru a economisi spaţiu.

Nu este neapărat o noutate, însă ideea unei feţe interschimbabile pentru dispozitiv nu este rea. Utilizatorii cu o medie de varstă mai mică probabil că o vor aprecia cum se cuvine. E simplu: când te plictiseşti de faţa de culoare albă, poţi s-o înlocuieşti cu cea roşie sau cu cea albastră. Schimbarea se face rapid şi uşor, fără ca dispozitivul să aibă ceva de suferit. Mai putem puncta gradul mare de libertate pe care-l oferă piciorul camerei. Ea poate fi îndreptată teoretic în orice direcţie.

Microsoft LifeCam VX-5500 are piciorul foarte mobil

Microsoft LifeCam VX-5500 este dotată cu un senzor de 0.3 MP, cu rezoluţie nativă VGA (640×480). Cu toate acestea cu ea se pot realiza fotografii cu o rezoluţie interpolată de 1280×960 de pixeli. Mecanismul de focalizare automată ar fi crescut semnificativ costul camerei, iar producătorul a decis să nu ofere un sistem de lentile cu focalizare manuală. Adâncimea câmpului de focalizare specificată de producător este între 50 cm şi 150 cm.

Performanţe şi concluzie

Performanţe

Încă de la început am fost plăcut impresionaţi de calitatea imaginii oferite de modelul VX-5500. Imaginea vizionată cu aplicaţia Microsoft LifeCam la rezoluţie VGA era foarte fluentă şi luminoasă. Performanţe similare am putut observa la modele high end de la Microsoft şi Logitech. Filmele realizate cu VX-5500 beneficiază nu doar de calitatea senzorului, dar şi de cea a microfonului încorporat. Acesta filtrează zgomotul de fond, iar vocea se aude foarte clar.

Microsoft LifeCam VX-5500 - o camera web de calitate

Din păcate, aceste avantaje nu se traduc întotdeauna într-o experienţă bună de videochat. Aplicaţiile care permit videoconferinţe comprimă atât fluxul video, cât şi sunetul, la destinaţie ajungând imagini cu detalii neclare şi voce uneori distorsionată. Pozele capturate cu webcam-ul LifeCam VX-5500 la rezoluţie interpolată nu au o calitate foarte bună, fiind comparabile cu cele realizate de un telefon mobil cu senzor de 1.3 MP. La rezoluţie de 640×480 detaliile sunt bine conturate.

Tot utilizatorii tineri vor fi cei care vor aprecia cel mai mult efectele de imagine pe care le oferă aplicaţia livrată la pachet cu camera web. Pe lângă o mulţime de deformări ale feţei, programul recunoaşte faţa utilizatorului şi o poate „orna” cu diverse obiecte tridimensionale, spre deliciul utilizatorului sau al celui cu care acesta se află în videoconferinţă.

Microsoft LifeCam VX-5500 - efecte de imagine hazlii

Tot prin intermediul unui gadget pentru desktop specific aplicaţiei LifeCam se pot trimite e-mail-uri video. Pentru cei care folosesc Windows Live Messenger, lansarea aplicaţiei se face rapid prin intermediul butonului de pe latura superioară a camerei. Un LED albastru aflat în stânga obiectivului indică funcţionarea camerei.

Concluzie

Microsoft LifeCam VX-5500 este o cameră web de calitate, recomandată în mod special tinerilor şi adolescenţilor. Pentru ei Microsoft oferă trei feţe interschimbabile şi o aplicaţie cu o multitudine de efecte haioase care pot deveni sarea şi piperul unui videochat. Nu a fost făcut rabat nici la calitatea imaginii sau a sunetului şi majoritatea utilizatorilor vor fi mulţumiţi de performanţele camerei. Cei care doresc mai mult, pot apela la modele mai scumpe din segmentul high end.

Plusuri şi minusuri:

 

[+] imagine şi sunet de calitate

[+] picior ergonomic

[+] trei feţe interschimbabile

[+] foarte multe efecte video oferite de aplicaţia aferentă

 

[] rezoluţia nativă mică a senzorului