MSI IMMERSE GH70: căşti exclusiv pentru gaming cu luminiţe RGB

25.09.2018
MSI IMMERSE GH70: căşti exclusiv pentru gaming cu luminiţe RGB

Numele MSI ne duce cu gândul direct la plăci de bază şi plăci video, sau chiar laptop-uri de gaming, însă producătorul de hardware pentru PC-uri are şi alte tipuri de dispozitive în portofoliu, precum periferice. Primul accesoriu dedicat gamerilor pe care îl testăm la Go4it este perechea de căşti IMMERSE GH70, un model high-end, care nu putea să fie livrat fără luminiţe colorate şi un design „agresiv”. Este însă această pereche de căşti la nivelul concurenţei din piaţă?

Construcţie, design şi accesorii

Când vine vorba de design, MSI mai are puţin de lucrat pentru a realiza produse care să prindă şi la publicul neinteresat de lucruri care să iasă în evidenţă. Alţi producători au rezolvat deja această problemă, realizând produse ceva mai simple, chiar dacă sunt „de gaming” şi chiar dacă au luminţe colorate. MSI în schimb oferă o pereche de căşti cu design „de gaming”, cu luminiţe peste tot, însă cu o construcţie foarte solidă.

IMMERSE GH70 este una dintre perechile de căşti pe care nu ţi-e frică că ai putea să o rupi în utilizare. Avem un suport metalic în partea de sus, ataşat de cupe mari, realizate dintr-un plastic de calitate şi inserţii metalice pe lateralele acestora. Luminiţele colorate acoperă întreaga suprafaţă exterioară a cupelor, iar logo-ul MSI rămâne permanent aprins, chiar şi atunci când celelalte LED-uri sunt oprite.

Partea care se aşează pe cap este acoperită cu piele sintetică, care pare să aibă la interior plastic moale, aceasta fiind probabil cea mai dezamăgitoare parte a căştilor. Cu toate acestea, această componentă pare să reziste în timp, deci probabil că nu este un motiv de îngrijorare. Cupele sunt acoperite pe partea cu difuzoarele cu burete învelit în aceeaşi piele sintetică moale, însă există în pachet şi bureţi cu material textil, pentru sesiunile lungi unde confortul este pe primul loc şi izolarea fonică nu este aşa importantă.

Cupa stângă găzduieşte şi microfonul, cât şi cablul textil foarte solid care se termină într-o mufă USB. Pe la jumătatea cablului găsim şi o consolă de control pentru volum, cu butoane care pot activa sau dezactiva efectul de spaţiere 7.1 sau microfonul. Consola este puţin cam mare, nu este detaşabilă şi poate încurca în utilizare din cauza greutăţii sale.

Singurul alt accesoriu din cutie, în afara bureţilor de schimb, este o husă de transport, care ar putea sau nu fi utilă, în funcţie de cât de des mergeţi la concursuri de jocuri video. Aceasta este bună şi pentru stocarea căştilor atunci când nu sunt folosite, pentru a le proteja de praf.

Căştile GH70 de la MSI sunt destul de mari, relativ grele, însă nu exagerat, iar forma rotundă a bureţilor încearcă să fie o soluţie pentru toţi utilizatorii. Adevărul este însă că nu poţi împăca pe toată lumea, în cazul de faţă bureţii provocând o senzaţie de disconfort după o perioadă.

Software

MSI foloseşte două aplicaţii separate pentru controlul luminiţelor RGB de pe dispozitivele sale. Una este Mystic Light, dedicată exclusiv luminţelor şi sincronizării dispozitivelor MSI, în timp ce Gaming Center oferă şi alte opţiuni de control pentru dispozitive. Întrucât pentru setarea culorilor ambele fac acelaşi lucru, recomandăm folosirea Gaming Center, pentru că este o soluţie completă.

Pentru căştile GH70 există trei tab-uri pentru setări: tab-ul pentru luminiţe, cel pentru redarea de sunet şi în cele din urmă tab-ul pentru microfon.

Pentru redare există de asemenea mai multe opţiuni. Opţiunile standard pentru calitatea sunetului, precum Sample Rate (între 44,1 KHz şi 96 KHz) şi BitDepth între 16 şi 24 de biţi. De asemenea, există un egalizator de frecvenţe care poate fi configurat manual, sau poate fi folosit unul dintre profilele standard.

Am încercat utilizarea căştilor folosind toate opţiunile de Sample Rate, iar diferenţa este absolut insesizabilă, probabil că hardware-ul de decodare poate într-adevăr să ofere o calitate Hi-Fi, însă difuzoarele de pe GH70 nu pot reda mai mult decât o pereche obişnuită de căşti. Cât despre setarea profilelor de egalizare, cel „standard” este de departe cel mai echilibrat şi singurul care nu duce la distorsiunea sunetului la volum mai mare.

Apoi avem Xears Effects, efecte pentru virtualizarea 7.1 a sunetului. Există setări pentru tot felul de situaţii: pentru redarea vocii, pentru modul de utilizare al efectului surround (muzică sau filme), pentru bas dinamic sau volum dinamic, însă niciuna dintre setări nu pare să facă mare lucru faţă de setarea 7.1 implicită. De fapt, activarea modului 7.1 de pe telecomandă denaturează complet modul în care sunetul ar trebui să fie redat, motiv pentru care recomandăm utilizarea cu această funcţie oprită. În jocuri mai ales este un efect derutant, majoritatea titlurilor fiind masterizate pentru sunet stereo, introducerea de sunet surround „virtual” fiind nerecomandată.

Opţiunile pentru microfon sunt ceva mai simple. Avem posibilitatea de a seta volumul microfonului, cât şi posibilitatea de monitorizare a acestuia în casca stângă sau dreaptă. Nu în ultimul rând, şi microfonul beneficiază de efecte Xears pentru modificarea vocii, cu patru opţiuni: monster, cartoon, man şi woman. Utilizarea acestora este amuzantă două sau trei minute, însă inutilă în cazuri de utilizare reale.

Setările pentru luminiţe sunt simple şi nu foarte numeroase. Există clasicul efect de „val colorat”, o culoare statică, trecerea prin întregul spectru de culori sau efecte de tipul „breathe”. De asemenea, există posibilitate de a lumina după muzica redată.

Experienţa de configurare a sofware-ului Gaming Center de la MSI nu este tocmai rea, chiar dacă interfaţa este „urâtă”. Chiar dacă grafica meniurilor nu este tocmai demnă de anul 2018, măcar acestea funcţionează şi oferă acces relativ rapid la majoritatea funcţiilor. Singurul inconvenient este faptul că la pornire Gaming Center dezactivează pentru o secundă toate dispozitivele MSI şi le reactivează, lucru care ar putea să interfereze cu anumite aplicaţii. De exemplu, în Discort, microfonul se întrerupe şi este necesară din nou selectarea căştilor şi microfonului din setări pentru funcţionare.

Experienţa de utilizare

GH70 de la MSI încearcă să arunce multe funcţii în calea utilizatorului prin intermediul software-ului, însă compania pare să fi ignorat puţin partea hardware. În timp ce design-ul căştilor nu este tocmai impresionant, mai ales pentru că pare să fie orientat spre utilizatorul fascinat de design „de gaming”, căştile nu sunt nici tocmai confortabile în utilizare.

Cupele beneficiază de bureţi de formă rotundă în jurul difuzoarelor, însă această formă poate pune presiune nedorită asupra urechilor în sesiunile mai lungi de utilizare. Asta şi faptul că în timp greutatea căştilor poate fi obositoare, le fac greu de recomandat pentru cei care vor să joace mai mult de două sau trei ore dintr-o bucată cu aceste căşti pe cap.

Ba chiar şi telecomanda aceea grea poate să „ajute” la disconfort, trăgând căştile în jos puţin câte puţin. Nu vă imaginaţi că avem de a face cu o greutate mare, ci cu una destul de sesisabilă pentru a stârni o senzaţie de disconfort.

Şi poate că toate aceste dezavantaje ar fi putut fi trecute cu vederea, dacă sunetul redat era într-adevăr de calitate. Din păcate, avem doar o pereche de căşti „decentă”, „de medie”, care poate fi folosită cu succes în jocuri video competitive, însă nu în multe alte cazuri de utilizare. Pentru muzică, acestea pur şi simplu nu oferă un sunet destul de clar. La volum înalt, căştile încep să distorsioneze anumite frecvenţe, iar pentru filme, sunetul este parcă prea „murdar” pentru a reda vocile aşa cum ar trebui.

În jocuri însă, acestea fac o treabă bună pentru a reda efectele sonore şi pot fi folosite cu succes pentru a identifica direcţia şi distanţa acestora. Probabil că MSI nu s-a gândit că mulţi gameri le vor folosi la altceva în afară de jocuri, însă gamerii aleg în general produsele care pot fi folosite în cât mai multe situaţii, întrucât doar câţiva folosesc PC-ul exclusiv pentru gaming.

Concluzii

Chiar dacă nu sunt cele mai versatile căşti de gaming de pe piaţă, acestea au un oarecare avantaj. GH70, faţă de concurenţa din piaţă care vine cu funcţii similare precum luminiţe RGB şi conectivitate USB, are de partea sa preţul, acestea fiind disponibile undeva în jurul a 400-500 de lei. În această gamă, avem în general căşti mid-range cu performanţă bună, dar fără alte „briz-briz”-uri, majoritatea fiind livrate doar cu conectivitate jack, fără opţiuni software, fără 7.1 şi fără luminiţe.

Galerie foto

Astfel, dacă sunteţi în căutarea unor căşti relativ accesibile cu RGB, GH70 ar putea fi o soluţie decentă. Trebuie doar să luaţi în calcul faptul că aceste căşti sunt practic realizate exclusiv pentru gaming şi că redarea 7.1 este doar o funcţie în plus care mai mult scade calitatea redării sunetului decât o amplifică.

 

Părţi pozitive

Căşti construite din materiale de calitate
Bureţi de schimb şi husă incluse în pachet
Efectele RGB arată foarte bine
Multe opţiuni de configurare software

Părţi negative

Căştile sunt destul de grele şi devin inconfortabile în utilizare
Telecomanda este prea mare şi prea grea
Pornirea software-ului Gaming Center poate afecta utilizarea căştilor în alte aplicaţii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult