MSI VIGOR GK70 review (MX Red): tastatură RGB doar pentru gaming

05.10.2018
MSI VIGOR GK70 review (MX Red): tastatură RGB doar pentru gaming

MSI VIGOR GK70 este poziţionată pe piaţă drept o tasatură de gaming premium, care oferă strictul necesar pentru utilizatori, fără să complice prea mult lucrurile. O tastatură de calitate poate îmbunătăţi semnificativ experienţa de utilizare a unui PC, fie că vorbim despre productivitate sau gaming, aceasta fiind unealta principală utilizată în interacţiunea cu elementele de pe ecran. Este însă VIGOR GK70 o soluţie universală, sau este orientată doar către un anumit public ţintă?

Design, construcţie, ergonomie

MSI demonstrează încă odată că ştie să construiască hardware de calitate. VIGOR GK70 este o tastatură care încă din primul moment sugerează calitate, în ciuda faptului că nu este tocmai grea. Pentru o tastatură de gaming, aceasta este chiar uşoară, motivul fiind în mare parte construcţia sa predominant din plastic, cu o simplă placă metalică sub taste. Spre diferenţă de alte modele de pe piaţă, metalul nu este lucios, ci are o textură „şlefuită”, rezistentă la amprente şi praf, un plus la capitolul design.

Fiind o tastatură fără numpad, aceasta este destul de compactă, iar faptul că vine cu un cablu îmbrăcat în material textil detaşabil sugerează că este realizată pentru a putea fi mai uşor împachetată şi transportată la evenimente de gaming. Alte companii produc astfel de modele sub nume precum „championship edition” sau „made for eSports”, însă MSI consideră că orice tastatură de gaming premium ar trebui să ofere aceste două caracteristici.

Pe partea de jos există un canal prin care poţi orienta cablul spre centru, spre stânga sau spre dreapta, în funcţie de direcţia în care este unitatea şi în aşa fel încât să nu incomodeze în utilizare. Tastatura este deja puţin înclinată prin construcţie, însă cei care vor să fie şi mai ridicată în partea de sus au la dispoziţie picioruşe rabatabile.

Fiind echipată cu switch-uri Cherry MX cu LED-uri RGB, VIGOR GK70 oferă iluminare la baza tastelor, iar capacele butoanelor sunt iluminate dor în partea de sus, caracterele desenate în partea de jos fiind lipsite de lumină. Nu avem parte de o mufă USB pass-through, de butoane multimedia sau alte elemente în plus, GK70 fiind o tastatură simplă din punct de vedere al layout-ului. Anumite funcţii secundare sunt disponibile pe tastele de pe rândul de sus, accesibile cu butonul FN.

Nu putem să nu remarcăm font-ul în stilul filmelor „Spider-Man” ale lui Sam Raimi de pe taste, care ar putea sugera „gaming”, mai ales că acesta a fost folosit în trecut şi pentru logo-ul consolei PlayStation 3. Din fericire, faptul că vine cu switch-uri Cherry MX standard înseamnă că acestea pot fi înlocuite de către cei care îşi doresc asta.

În pachet, tastatura include mai multe butoane de schimb, de diverse forme. Există două butoane de forma ALT sau CTRL, opt butoane normale, un SHIFT şi SPACE, toate acoperite cu plastic cauciucat şi texturat, care să ofere o aderenţă mai bună în utilizare. Există de asemenea şi un kit care să înlocuiască tastele WASD cu suprafaţă metalică în partea de sus, care din păcate sunt construite dintr-un material care oxidează foarte uşor.

După numai câteva săptămâni de utilizare, butoanele metalice şi-au schimbat culoarea, iar pe alocuri materialul a început să se cojească. Dacă plănuiţi să folosiţi tastatura pentru mai multe ore de joc, recomandăm să nu folosiţi aceste butoane. Cele texturate sunt foarte plăcute la atingere, însă cei care încă se uită la taste pentru a vedea literele vor fi în dezavantaj, întrucât acestea nu sunt inscripţionate. Aceste taste sunt realizate exclusiv pentru gaming. Butonaele se pot schimba folosind unealta din pachet, pentru a nu le deteriora folosind alte instrumente mai puţin „profesionale” de prin casă.

Având în vedere că este o tastatură pe format standard, aceasta nu are probleme de ergonomie, fiind confortbilă tot timpul. Cei care sunt obişnuiţi cu un numpad însă, vor trebui să se reobişnuiască cu utilizarea cifrelor de deasupra literelor, cât şi cu utilizarea unei singure taste „ENTER”. Garantat, această tastatură nu este recomandată pentru cei care pe lângă jocuri mai fac şi tabele în Excel sau calcule matematice.

Software

Un punct în plus pentru această tastatură este faptul că nu necesită obligatoriu un software dedicat. Aceasta poate fi configurată folosind combinaţiile de butoane FN + tastele F1-F4, iar modurile de iluminare pot fi schimbate prin FN + săgeată stânga/dreapta. Desigur, pentru configurare minuţioasă sau mai rapidă, este necesară instalarea Gaming Center, acelaşi folosit şi pentru căştile IMMERSE GH70 testate anterior.

Software-ul are aceeaşi problemă şi cu tastatura, aceasta fiind repornită la rulare, apăsările de butoane fiind inaccesibile câteva secunde. La capitolul configurare există trei tab-uri, simple şi fără prea multe opţiuni.

Primul este Macro, unde până la 12 scurtături şi combinaţii de taste pot fi înregistrate şi ataşate oricărui buton. Există posibilitatea de a adăuga pauze între apăsări, exprimate în milisecunde şi este o funcţie căreia nu i-am găsit niciodată utilitatea, însă faptul că majoritatea producătorilor o integrează în tastaturile or de gaming sugrerează că există cerere pentru aşa ceva.

Tab-ul de iluminare este destul de standard. Există efectele uzuale (rinbow, breathing, etc.), alături de câteva profiluri standard de genul „FPS” sau „DOTA”, care iluminează doar tastele folosite în acest gen de jocuri. Personalizarea individuală a tastelor se face însă per buton, fără posibilitatea de a selecta mai multe dintr-o dată şi fără posibilitatea de a ataşa efecte individuale per tastă, sau per grup. Pot fi salvate până la cinci profiluri personalizate pe memoria tastaturii, deci odată configurată, software-ul nu mai este necesar.

Ultimul tab este dedicat unor scurtături dedicate fanilor MSI. Acestea sunt activate folosind butonul FN şi butoanele INSERT, HOME, PAGE UP, DELETE, END şi PAGE DOWN şi pot fi folosite doar de către utilizatorii de plăci de bază şi plăci video MSI. Acestea pot activa profiluri de overclocking (Silent, Gaming şi OC). Neavând la dispoziţie decât o placă video Gigabyte, nu am reuşit să testăm aceste setări.

Software-ul este doar funcţional, fără a ieşi din tipare. Interfaţa este anostă şi învechită, însă având în vedere că nu ai nevoie să o foloseşti prea des, este doar… OK.

Experienţa de utilizare

Am vorbit mai sus despre majoritatea aspectelor acestei tastaturi, aşa că este destul de clar că în utilizare se va comporta asemeni oricărei alte tasataturi cu switch-uri Cherry MX Red. Acest lucru poate fi un aspect pozitiv sau negativ, în funcţie de preferinţele în privinţa switch-urilor. Aceasta se mai găseşte şi într-o versiune cu switch-uri Cherry MX Silver, de asemenea lineare, însă cu o cursă mai scurtă, care ar trebui să fie în teorie şi mai rapidă în utilizare.

Problema cu switch-urile Red este însă faptul că nu sunt tocmai confortabile pentru toţi utilizatorii atunci când vine vorba despre scris. Fiind actuate foarte repede, pot apărea des typo-uri, iar nu de puţine ori, atunci când a fost necesară redactarea succesivă a aceleiaşi litere, ori am tastat-o de prea multe, ori de prea puţine ori.

Din fericire, pentru gaming, aceste butoane sunt potrivite. În special în jocuri în care viteza de reacţie este importantă, fiecare atingere mai hotărâtă a butoanelor va duce la o acţiune pe ecran. Şi de fapt, despre asta este vorba atunci când cumperi o tastatură de gaming. Ca experienţa în jocuri să fie bună.

Desigur, ar fi fost de preferat o versiune care să ofere şi nişte butoane multimedia mai uşor de accesat, fără nevoia de a folosi butonul FN pentru a opri muzica sau pentru a modifica volumul global din Windows. În acelaşi timp, probabil că cei care joacă la un nivel în care să aibă nevoie de o astfel de tastatură, probabil că nu ascultă muzică în timpul jocului, întrucât sunetul în titluri competitive este extrem de important.

Concluzii

Galerie foto

Din păcate, preţul acestei tastaturi este puţin prohibitiv pentru ceea ce oferă. Da, este bine construită şi vine cu taste în plus care sunt foarte plăcute în utilizare, chiar dacă cele metalice au fost dezamăgitoare. De asemenea, este foarte important să ştiţi că această tastatură nu pare să fi fost gândită şi pentru alte activităţi în afară de gaming, deci experienţa de tastat nu este întotdeauna cea mai bună, mai ales pentru cei care sunt obişnuiţi să scrie foarte repede şi nu vor să stea prea des să corecteze typo-uri şi apăsări în plus sau în minus.

 

Părţi pozitive

O tastatură bine construită
Are multe taste de schimb
Cablul este detaşabil şi poate fi orientat în trei direcţii
Poate fi configurată fără software

Părţi negative

Software-ul este dezamăgitor
Tastele metalice oxidează uşor
Nu este potrivită pentru alte activităţi în afară de gaming

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult