Oculus Rift vine în 2016 cu gamepad de Xbox One la pachet

12.06.2015

Oculus Rift în varianta sa finală, destinată publicului larg, a fost dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă. Am primit câteva detalii noi despre noul headset de realitate virtuală, cât şi despre jocurile care urmează să fie lansate odată cu acesta. Cel mai interesant anunţ a fost însă paterneriatul cu Microsoft, care doreşte să facă din Windows 10 destinaţia principală a celor interesaţi de experienţe virtuale.

Deşi nu am primit noi detalii despre hardware-ul intern al lui Oculus Rift şi încă nu ştim exact la ce preţ va ajunge pe piaţă, au fost prezentate componentele care vin incluse în pachet. Headset-ul va fi foarte uşor şi confortabil, iar carcasa sa va fi învelită într-un material textil, plăcut atingerii. Căştile stereo vor putea fi detaşate pentru a utiliza propriul sistem audio, iar schema de control implicită pentru jocuri va fi foarte familiară. Acest lucru se datorează includerii unui gamepad de Xbox One cu adaptor wireless în fiecare pachet Oculus Rift, pentru ca toţi utilizatorii să plece de pe teren egal atunci când se joacă în VR. De asemenea, pentru o poziţionare mai bună, Oculus Rift vine şi cu un senzor pentru birou, care foloseşte sistemul infraroşu „Constellation” pentru a oferi timpi de răspuns foarte mici pentru mişcările capului.

Microsoft a dezvăluit că prin intermediul noilor capabilităţi din Windows 10, Oculus Rift va integra şi compatibilitate limitată cu Xbox One. Aplicaţia Xbox de pe PC va oferi streaming video pentru jocurile de pe consolă, iar cei care folosesc Oculus Rift vor putea să intre într-o cameră virtuală unde vor avea acces la jocurile pentru Xbox One proiectate pe un perete. În viitor, Oculus şi Microsoft speră să poată adăuga avatarele prietenilor pentru a crea o experienţă socială de joc în realitatea virtuală.

Jocurile compatibile cu Oculus Rift vor putea fi rulate folosind Oculus Home, o nouă aplicaţie pentru PC, care pune toate titlurile într-un singur loc. Home se aseamănă cu alte servicii precum Steam, Origin sau Uplay, însă oferă două moduri de afişare. Unul 2D, similar cu ceea ce am văzut în trecut pe platformele amintite şi unul 3D, disponibil în realitate virtuală. Şi că tot veni vorba despre jocuri, au fost dezvăluite câteva titluri realizate special pentru Oculus Rift.

EVE Valkyrie este un simulator spaţial realizat de studioul CCP, care va pune jucătorul la bordul unor navete de luptă. Acesta a mai fost prezentat în trecut la diverse evenimente Oculus şi pare să fie cel mai avansat proiect dintre cele dezvăluite. Chronos este un Role Playing Game la persoana a treia care pune jucătorul în rolul unui războinic al cărui scop este să exploreze labirinturi, în timp ce Edge of Nowhere de la Insomniac Games pare să fie un joc survival horror a cărui acţiune are loc la Polul Nord. Alte studiouri precum Harmonix au fost dezvăluite ca partenere, însă nu au fost prezentate pe scenă jocuri de la acestea. Oculus VR a anunţat însă că are la dispoziţie 10 milioane de dolari pe care le va investi în dezvoltarea de jocuri independente dedicate noulu Rift.

Oculus Rift se va lansa în prima parte a lui 2016 şi va fi un dispozitiv exclusiv pentru PC-uri. Acesta nu are încă un preţ confirmat, însă oficialii companiei spun că pentru a putea experimenta realitatea virtuală prin intermediul Rift, întregul sistem, incluzând headset-ul, va costa aproximativ 1500 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult