Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget

16.05.2018
Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget
Construcţie, design şi ergonomie

Razer este un nume sinonim cu produse de gaming de top, echipate cu cele mai noi tehnologii, care vin de obicei la preţuri pe măsură. Astfel, când s-a ivit ocazia pentru a testa două dintre produsele sale din gama mai ieftină, mouse-ul Abyssus Essential şi mouse pad-ul Goliathus Chroma, nu am refuzat, întrucât suntem curioşi să vedem cât de mult din ADN-ul modelelor superioare se regăseşte în variantele mai accesibile. Compania încearcă să ne distragă atenţia spre sistemul de iluminare Chroma, prezent pe ambele dispozitive, însă adevărul este că şi fără LED-urile RGB, cele două produse pot fi uşor de recomandat gamerilor cu bugete limitate.

Construcţie, design şi ergonomie

Abyssus Essential şi Goliathus Chroma sunt realizate ca un punct de intrare în gama de produse cu LED-uri RGB de la Razer, fiind compatibile 100% cu funcţiile de iluminare dezvoltate în ultimii ani de către companie. Mouse-ul nu pare să fie decât o variantă actualizată a modelului Abyssus lansat în urmă cu câţiva ani, diferenţele între modele fiind mai degrabă la interior decât la exterior.

Mouse-ul beneficiază de aceeaşi formă oarecum plată a modelului original (Abyssus v2 este diferit la exterior), cu două butoane principale lungi, care nu sunt separate de corpul principal al mouse-ului. Acesta este simetric, deci poate fi folosit atât de dreptaci, cât şi de stângaci, iar dimensiunile sale nu sunt nici prea mari, nici prea mici. Întreaga construcţie este realizată dintr-un plastic mat, plăcut atingerii, care nu este vopsit şi nici acoperit cu un strat cauciucat.

În partea de jos, care este în utilizare acoperită de palma utilizatorului, avem logo-ul Razer cu iluminare RGB, în timp ce în partea inferioară, care stă pe mouse pad, avem o bandă de iluminare care aduce un contur luminos, mult mai subtil decât ar părea la prima vedere. Butoanele fizice din partea de jos ale originalului Abyssus au dispărut complet, acestea fiind înlocuite cu funcţii controlate direct din software-ul Razer Synapse. Tot aici putem observa cele două patine de dimensiuni mari, poziţionate sus şi jos, cât şi o patină intermediară, în jurul senzorului, care va asigura alunecarea lină pe mouse pad.

Forma plată este plăcută pentru cei care folosesc mouse-ul în modul palm grip sau finger grip, însă lipsa unei „cocoaşe” mai pronunţate va da bătăi de cap celor care sunt mai degrabă familiarizaţi cu claw grip, zona de contact a palmei fiind insuficientă pentru o experienţă de utilizare plăcută în acest mod. Scroll-ul este acoperit cu un material cauciucat, iar rotirea sa este silenţioasă, însă treptele de mişcare oferă un feedback foarte bun şi precis. Cele două butoane pentru click sunt destul de silenţioase, în comparaţie cu alte modele de pe piaţă, iar acestea fac sunete diferite, click-ul dreapta fiind sensibil mai zgomotos.

În comparaţie cu alţi mouşi Razer mai scumpi, putem vedea câteva aspecte unde au fost făcute anumite compromisuri. Abysssus Essential vine echipat cu un număr mai mic de butoane, acesta fiind lipsit atât de un buton pentru setările de DPI, cât şi de butoane laterale, în timp ce construcţia este din plastic mat simplu. Scroll-ul nu este iluminat, iar iluminarea este vizibilă doar la baza mouse-ului şi pe logo-ul Razer. În afară de lipsa butoanelor, aspectul mai simplist nu este obligatoriu un dezavantaj, mulţi fiind în căutarea unor produse de gaming cât mai simple, iar iluminarea în cazul acestor produse este întotdeauna opţională. De asemenea, cablul este acoperit cu un strat subţire de plastic moale, care ar putea să nu fie la fel de rezistent precum unul îmbrăcat în material textil.

Mousepad-ul Goliathus Chroma este însă o adevărată ciudăţenie. Acesta este primul mousepad textil flexibil echipat cu un sistem de iluminare. Această capabilitate este însă atât un avantaj, cât şi un dezavantaj. Avantajul este faptul că există acum o alternativă mai ieftină la modelele iluminate Firefly, însă totodată este mult mai mic (25,5 x 35,5 cm), iar sistemul de iluminare nu este la fel de avansat. Nu în ultimul rând, construcţia sa nu pare să fie la fel de rezistentă.

Practic, Razer a luat un mouse pad Goliathus standard, cu o textură moale care oferă o alunecare uniformă, şi a pus în locul unui tiv din aţă o bandă de plastic transparentă. Aceasta se conectează la o cutiuţă de „control”, unde se regăsesc LED-urile care luminează marginile. Din acest motiv, pad-ul nu poate afişa decât o singură culoare pe întregul contur şi nu are zone colorate individual. De asemenea, plasticul este „cusut” de pad cu fire foarte subţiri de plastic, care în timp s-ar putea deteriora datorită frecării, în special în partea de sus, unde cablul mouse-ului se va freca constant. Razer a încercat să limiteze acest lucru integrând un sistem prin care poţi prinde cablul pentru a se mişca mai puţin, însă această soluţie nu este la fel de eficientă precum un „bungee” pentru cablu şi nici la fel de confortabilă.

Cutiuţa electronică de pe Razer Goliathus Chroma este poziţionată în partea din stânga sus, deci cei care obişnuiesc să îşi pună partea din dreapta a tastaturii peste mouse pad nu vor putea face asta (problemă pe care am întâmpinat-o şi la sistemul PowerPlay de la Logitech), iar aceasta nu oferă nici măcar un port USB în plus, deci pad-ul va ocupa un port USB doar pentru iluminare, fără posibilitatea de a conecta mouse-ul direct la el sau alte accesorii. Practic, pentru a avea iluminare în jurul mouse pad-ului trebuie făcute câteva sacrificii, care pentru unii pot părea minore, iar pentru alţii majore. Spre diferenţă de Abyssus Essential, mouse pad-ul vine cu un cablu îmbrăcat în material textil. Acesta nu este însă detaşabil, deci deteriorarea lui duce la pierderea funcţiilor de iluminare.

Partea de jos a pad-ului este acoperită într-un strat texturat de cauciuc, care ar putea oferi o aderenţă bună în mod normal. Problema apare atunci când luăm în considerare că la margini avem un material de plastic alunecos (banda de lumini şi firele din plastic care o ţin ataşată de pad), deci acesta nu va sta fix tot timpul. Mişcările obişnuite de mouse nu vor duce la alunecarea pe birou, însă pad-ul poate fi cu uşurinţă împins de mişcarea tastaturii pe birou sau de o mişcare accidentală a mâinii. De altfel, dimensiunile lui scăzute nu permit poziţionarea altor dispozitive pe suprafaţa lui şi nici nu pare să fie foarte confortabil de utilizat pentru cei care folosesc mouse-ul pe o setare de DPI mică.

Software

Software

Toate produsele Razer sunt dependente pentru funcţiile lor avansate de software-ul Razer Synapse, o aplicaţie pentru Windows care a devenit acum mult mai complexă decât orice alt analog produs de concurenţă. De aici pot fi configurate setările obişnuite pentru mouse, precum funcţiile butoanelor fizice, mâna cu care este folosit mouse-ul (care inverseaza automat click stânga şi click dreapta), setările de DPI şi Pooling rate, cât şi setările avansate pentru iluminare pentru toate dispozitivele compatibile.

În cazul lui Abyssus Essential, fiecare buton în afară de click-ul stânga poate să primească alte funcţii, fie că vorbim despre combinaţii de pe tastatură, schimbarea unor setări din aplicaţie, ataşarea de macro-uri, scurtături din Windows sau pornirea unor aplicaţii, sau pot fi chiar dezactivate, la nevoie. Mouse-ul poate avea cinci setări prestabilite de utilizator, cu DPI de la 100 la 7200 (Abyssus Essential este cel mai ieftin mouse Razer cu senzor atât de performant), însă acestea nu sunt tocmai utile, având în vedere că nu există un buton dedicat care să ofere posibilitatea de schimbare rapidă în timpul jocului. Pooling rate-ul are de asemenea trei trepte: 125, 500 şi 1000 Hz, gamerii preferând cel mai probabil setarea maximă, care asigură cel mai rapid timp de răspuns.

Asemeni software-ului de la Logitech, Razer Synapse permite calibrarea mouse-ului în funcţie de mouse pad, însă nu există posibilitatea de calibrare pentru o suprafaţă nouă, ci doar pentru modelele produse de Razer. Goliathus Chroma nu se află printre opţiunile disponibile, aplicaţia oferind astfel o experienţă cam inconsistentă, având în vedere că ambele produse sunt recunoscute şi configurabile. Pentru testare am ales din listă un model mai vechi de Goliathus, versiunea Speed, care este cea mai apropiată de varianta Chroma.

Astfel ajungem la setările de iluminare, care vin la pachet cu meniuri destul de complexe, chiar dacă avem de a face cu modelele de bază din gama Razer. Atât mouse-ul, cât şi pad-ul pot fi controlate folosind funcţionalitatea Chroma Studio, care detectează toate dispozitivele compatibile cu acest sistem de iluminare şi le sincronizează pentru a afişa culori în tandem. Având la dispoziţie doar aceste două accesorii, efectele au fost destul de limitate.

Cu ajutorul Chroma Studio, utilizatorii pot descărca însă profiluri de pe internet, care pot interacţiona cu diverse aplicaţii desktop şi jocuri, pentru a afişa efecte de lumini în muzică, pentru a reflecta mai bine elementele din joc sau pentru a ilumina tastele cu funcţii speciale. Există o listă destul de mare de aplicaţii, profiluri realizate de comunitate şi de integrări neoficiale cu jocuri pe care utilizatorii le pot instala de pe site-ul oficial.

Aplicaţia Razer Synapse oferă compatibilitate chiar şi cu becurile inteligente Philips Hue, putând sincroniza funcţionalitatea Chroma cu becurile din cameră pentru efecte şi mai impresionante.

Din păcate, aplicaţia Razer este una dintre puţinele care te obligă să foloseşti un cont online pentru a primi acces la funcţiile sale. Fără un cont Razer nu poţi configura LED-urile dispozitivelor, nu poţi seta DPI-ul sau pooling rate-ul de pe mouse şi nu poţi salva profiluri pentru toate acestea. Ce oferă însă Razer în schimb, ca un avantaj al contului, este posibilitatea de a salva profilurile în cloud şi de a le accesa de pe oricare alt computer. Am fi preferat opţiunea de a putea folosi Razer Synapse offline, fără un cont. Interfaţa Razer este însă cea mai modernă atunci când este comparată cu cele ale apolicaţiilor dezvoltate de alte companii din domeniu.

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Întrucât ambele modele fac parte din gama de buget de la Razer, acestea ar trebui să meargă bine împreună, aşa că le-am sincronizat luminiţele, am setat suprafaţa din Razer Synapse pentru mouse şi am trecut la joacă.

Dacă la prima vedere mouse-ul Abyssus Essential este destul de neimpresionant, în utilizare, acesta a reuşit să ne surprindă, fiind foarte confortabil, în ciuda formei atipice. Faptul că este destul de plat în partea de sus asigură o poziţie plăcută în sesiuni lungi de utilizare, încheietura fiind într-o poziţie destul de dreaptă. De asemenea, degetele care nu sunt folosite pentru operarea butoanelor au locuri dedicate pe care pot fi aşezate pe laterale, forma mouse-ului fiind de aşa natură încât să le găzduiască confortabil indiferent de mâna folosită.

Spuneam la capitolul design că butoanele nu sunt separate de corpul mouse-ului, lucru care poate fi considerat un dezavantaj de către anumiţi utilizatori. Motivul este faptul că butoanele nu sunt delimitate nici pe laterale şi nici pe lungime, deci pot fi apăsate accidental oriunde pe suprafaţa de sus a mouse-ului. De asemenea, lipsa unui buton pentru DPI şi butoanelor laterale sunt singurele alte minusuri majore ale lui Abyssus Essential. Cei care au profile separate în shootere pentru tras cu arma şi pentru sniping nu vor putea folosi acest mouse aşa cum sunt obişnuiţi.

Teoretic, există posibilitatea de a configura funcţionalitatea Hypershift din Razer Synapse, care poate oferi încă o funcţie pentru fiecare buton în parte, însă necesită utilizarea unei combinaţii de taste care să activeze aceste funcţii, făcând tot procesul mai complicat decât este nevoie. Hypershift nu este utilizabil în jocuri în care viteza de reacţie este importantă, tocmai pentru că implică paşi în plus, care duc la un timp de execuţie mai mare. În practică însă, nu am reuşit să configurăm Hypershift pentru că nu am găsit opţiunea de configurare a butonului care o activează, iar documentaţia Razer disponibilă online nu a oferit alte detalii despre aceasta. Probabil că funcţionează doar în tandem cu o tastatură Razer folosind tasta FN. Pe Logitech-ul G810 pe care l-am folosit în timpul testării, nu am găsit combinaţia de taste necesară.

În rest, mouse-ul se comportă foarte bine. Senzorul cu rezoluţie de 7.200 DPI este printre cei mai performanţi pe care i-am testat până în prezent, însă probabil că foarte puţini utilizatori vor folosi acest mouse la sensitivitate mai mare de 1.600 DPI. Majoritatea gamerilor nu trec nici de 1.000 DPI pentru a putea fi competitivi în shootere, iar sensitivitatea crescută nu asigură precizia necesară jocurilor strategie, de exemplu.

Butoanele sunt foarte plăcute în utilizare, fiind rapide şi oferind un click statisfăcător, însă click-ul de pe scroll parcă este puţin cam greu de apăsat. Spuneam că fiecare treaptă a scroll-ului oferă un feedback uşor de identificat, însă rotirea acestuia este puţin cam uşor de acţionat. Acesta este însă acoperit de un material cauciucat cu o textură foarte aderentă. Am fi preferat să fie puţin mai „ţapăn” la rotire şi mai „moale” la apăsare, iar un sunet mai satisfăcător pentru fiecare mişcare a scroll-ului în parte nu ar fi stricat.

Mouse pad-ul în schimb este puţin cam mic pentru cei care preferă „low sens”, dar nu tocmai imposibil de folosit. Trebuie doar să iei în considerare că nici pe lăţime nici pe lungime nu ai foarte mult spaţiu de desfăşurare. Suprafaţa permite alunecarea mouse-ului foarte uşor, singurul lucru deranjant odată ce treci peste dimensiuni fiind firele din plastic care ţin plasticul luminos ataşat, cablul mouse-ului frecându-se de acesta. Nu este o senzaţie extrem de deranjantă, însă se simte în mişcare, ba chiar face şi un sunet destul de pronunţat în anumite unghiuri.

Am fi preferat ca Goliathus Chroma să fie mai aderent, să ofere măcar un port USB extra şi ca luminiţele să fie legate în alt fel de pad, întrucât soluţia din prezent nu pare să reziste foarte mult în timp.

La capitolul iluminare, cele două accesorii îşi fac treaba foarte bine pentru segmentul lor de preţ. Există destule efecte interesante configurabile în software-ul Synapse, chiar dacă acestea nu vor arăta la fel de impresionant precum pe modelele de top ale companiei (a fost folosit un număr mai mic de LED-uri pentru acestea). Pe întuneric, acestea chiar oferă un aspect „futurist” similar cu ceva ce ai putea întâlni în seria de filme TRON, însă în lumină normală, zona de sub mouse abia dacă se observă. Şi faptul că suprafaţa pad-ului este complet neagră mai limitează din „strălucirea” acelor LED-uri, însă nici nu sunt foarte puternice sau stridente. Probabil că aceasta a fost o decizie pe care Razer a luat-o în mod voit, pentru a nu distrage foarte mult atenţia în timpul jocului, lumina de sub mouse fiind mai degrabă considerată „ambientală”.

Concluzii

Dintre cel două produse Razer, mouse-ul Abyssys Essential este de departe cel care poate fi recomandat cel mai uşor, în special celor care au nevoie de un mouse foarte simplu, dar care nu pot renunţa la luminţe colorate. Goliathus Chroma este însă doar pentru cei care vor neapărat luminiţe şi nu au un spaţiu foarte mare pe birou şi trebuie să se limiteze la un pad de dimensiuni medii. Ambele modele fac sacrificii pentru a păstra preţul scăzut şi pentru a putea fi mai uşor diferenţiate de modelele superioare, dar pentru cei cu bugete limitate minusurie pot fi cu uşurinţă ignorate având în vedere performanţa oferită.

Părţi pozitive

Mouse-ul este plăcut în utilizare şi performant
Luminiţele RGB oferă multe opţiuni de personalizare
Senzorul mouse-ului este foarte bun
Suprafaţa textilă a pad-ului este plăcută în utilizare

Părţi negative

Aplicaţia Razer Synapse necesită cont online
Mouse pad-ul ocupă un port USB doar pentru luminiţe
Se simte lipsa butoanelor în plus pe mouse
Cablul mouse-ului nu este întărit cu material textil