Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget

16.05.2018
Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Întrucât ambele modele fac parte din gama de buget de la Razer, acestea ar trebui să meargă bine împreună, aşa că le-am sincronizat luminiţele, am setat suprafaţa din Razer Synapse pentru mouse şi am trecut la joacă.

Dacă la prima vedere mouse-ul Abyssus Essential este destul de neimpresionant, în utilizare, acesta a reuşit să ne surprindă, fiind foarte confortabil, în ciuda formei atipice. Faptul că este destul de plat în partea de sus asigură o poziţie plăcută în sesiuni lungi de utilizare, încheietura fiind într-o poziţie destul de dreaptă. De asemenea, degetele care nu sunt folosite pentru operarea butoanelor au locuri dedicate pe care pot fi aşezate pe laterale, forma mouse-ului fiind de aşa natură încât să le găzduiască confortabil indiferent de mâna folosită.

Spuneam la capitolul design că butoanele nu sunt separate de corpul mouse-ului, lucru care poate fi considerat un dezavantaj de către anumiţi utilizatori. Motivul este faptul că butoanele nu sunt delimitate nici pe laterale şi nici pe lungime, deci pot fi apăsate accidental oriunde pe suprafaţa de sus a mouse-ului. De asemenea, lipsa unui buton pentru DPI şi butoanelor laterale sunt singurele alte minusuri majore ale lui Abyssus Essential. Cei care au profile separate în shootere pentru tras cu arma şi pentru sniping nu vor putea folosi acest mouse aşa cum sunt obişnuiţi.

Teoretic, există posibilitatea de a configura funcţionalitatea Hypershift din Razer Synapse, care poate oferi încă o funcţie pentru fiecare buton în parte, însă necesită utilizarea unei combinaţii de taste care să activeze aceste funcţii, făcând tot procesul mai complicat decât este nevoie. Hypershift nu este utilizabil în jocuri în care viteza de reacţie este importantă, tocmai pentru că implică paşi în plus, care duc la un timp de execuţie mai mare. În practică însă, nu am reuşit să configurăm Hypershift pentru că nu am găsit opţiunea de configurare a butonului care o activează, iar documentaţia Razer disponibilă online nu a oferit alte detalii despre aceasta. Probabil că funcţionează doar în tandem cu o tastatură Razer folosind tasta FN. Pe Logitech-ul G810 pe care l-am folosit în timpul testării, nu am găsit combinaţia de taste necesară.

În rest, mouse-ul se comportă foarte bine. Senzorul cu rezoluţie de 7.200 DPI este printre cei mai performanţi pe care i-am testat până în prezent, însă probabil că foarte puţini utilizatori vor folosi acest mouse la sensitivitate mai mare de 1.600 DPI. Majoritatea gamerilor nu trec nici de 1.000 DPI pentru a putea fi competitivi în shootere, iar sensitivitatea crescută nu asigură precizia necesară jocurilor strategie, de exemplu.

Butoanele sunt foarte plăcute în utilizare, fiind rapide şi oferind un click statisfăcător, însă click-ul de pe scroll parcă este puţin cam greu de apăsat. Spuneam că fiecare treaptă a scroll-ului oferă un feedback uşor de identificat, însă rotirea acestuia este puţin cam uşor de acţionat. Acesta este însă acoperit de un material cauciucat cu o textură foarte aderentă. Am fi preferat să fie puţin mai „ţapăn” la rotire şi mai „moale” la apăsare, iar un sunet mai satisfăcător pentru fiecare mişcare a scroll-ului în parte nu ar fi stricat.

Mouse pad-ul în schimb este puţin cam mic pentru cei care preferă „low sens”, dar nu tocmai imposibil de folosit. Trebuie doar să iei în considerare că nici pe lăţime nici pe lungime nu ai foarte mult spaţiu de desfăşurare. Suprafaţa permite alunecarea mouse-ului foarte uşor, singurul lucru deranjant odată ce treci peste dimensiuni fiind firele din plastic care ţin plasticul luminos ataşat, cablul mouse-ului frecându-se de acesta. Nu este o senzaţie extrem de deranjantă, însă se simte în mişcare, ba chiar face şi un sunet destul de pronunţat în anumite unghiuri.

Am fi preferat ca Goliathus Chroma să fie mai aderent, să ofere măcar un port USB extra şi ca luminiţele să fie legate în alt fel de pad, întrucât soluţia din prezent nu pare să reziste foarte mult în timp.

La capitolul iluminare, cele două accesorii îşi fac treaba foarte bine pentru segmentul lor de preţ. Există destule efecte interesante configurabile în software-ul Synapse, chiar dacă acestea nu vor arăta la fel de impresionant precum pe modelele de top ale companiei (a fost folosit un număr mai mic de LED-uri pentru acestea). Pe întuneric, acestea chiar oferă un aspect „futurist” similar cu ceva ce ai putea întâlni în seria de filme TRON, însă în lumină normală, zona de sub mouse abia dacă se observă. Şi faptul că suprafaţa pad-ului este complet neagră mai limitează din „strălucirea” acelor LED-uri, însă nici nu sunt foarte puternice sau stridente. Probabil că aceasta a fost o decizie pe care Razer a luat-o în mod voit, pentru a nu distrage foarte mult atenţia în timpul jocului, lumina de sub mouse fiind mai degrabă considerată „ambientală”.

Concluzii

Dintre cel două produse Razer, mouse-ul Abyssys Essential este de departe cel care poate fi recomandat cel mai uşor, în special celor care au nevoie de un mouse foarte simplu, dar care nu pot renunţa la luminţe colorate. Goliathus Chroma este însă doar pentru cei care vor neapărat luminiţe şi nu au un spaţiu foarte mare pe birou şi trebuie să se limiteze la un pad de dimensiuni medii. Ambele modele fac sacrificii pentru a păstra preţul scăzut şi pentru a putea fi mai uşor diferenţiate de modelele superioare, dar pentru cei cu bugete limitate minusurie pot fi cu uşurinţă ignorate având în vedere performanţa oferită.

Părţi pozitive

Mouse-ul este plăcut în utilizare şi performant
Luminiţele RGB oferă multe opţiuni de personalizare
Senzorul mouse-ului este foarte bun
Suprafaţa textilă a pad-ului este plăcută în utilizare

Părţi negative

Aplicaţia Razer Synapse necesită cont online
Mouse pad-ul ocupă un port USB doar pentru luminiţe
Se simte lipsa butoanelor în plus pe mouse
Cablul mouse-ului nu este întărit cu material textil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult