Roccat Arvo – tastatura compactă pentru jocuri

20.01.2013
Roccat Arvo - tastatura compactă pentru jocuri

Dacă întrebi un jucător profesionist, îţi va spune că nimic nu se compară cu un periferic creat special pentru jocuri. Sunt voci care spun că poţi să te descurci şi cu o tastatură de 10 lei şi un mouse optic ieftin, dar cu ele poţi să ajungi doar până într-un punct. Roccat este un producător cunoscut de periferice pentru jocuri şi ne propune în continuare o tastatură cu o facilitate specială: este compactă.

Roccat Arvo - o tastatură de gaming foarte compactă

Construcţie

Tastaturile pentru jocuri cu taste cu profil redus sunt relativ noi. Jucătorii preferă tastele normale, cu un feedback foarte bun la apăsare. Roccat Arvo nu are tastele le fel ca laptopurile vechi. Sunt ceva mai înalte şi au o suprafaţă de contact mare. Pentru a o face compactă, producătorul  a combinat blocul de taste direcţionale cu cel numeric. Trecerea de la unul la altul se face prin apăsarea butonului Mode din colţul dreapta sus al tastaturii. Cele patru butoane direcţionale sunt iluminate cu LED-uri albastre. Celelalte două butoane care dispun de iluminare sunt Caps Lock şi Mode, însă ele nu stau aprinse tot timpul.

Roccat Arvo - două blocuri de taste într-unul singur

Roccat spune că Arvo are o bază metalică, însă aceasta nu este vizibilă. Se poate ca în interior să se găsească un element de rezistenţă metalică. Ce-i drept, tastatura pare foarte robustă şi nu cred că s-ar sparge prea uşor. Nu mi-a plăcut faptul că Arvo este livrată fără un restpad şi nu cred că sunt singurul care consideră că o tastatură pentru jocuri are neapărată nevoie de aşa ceva. Mâna se poate odihni mai bine pe un restpad, fie el cât de îngust. Nu există nici măcar zone de fixare pentru unul opţional.

Tastele F1-F12 sunt amplasate chiar pe latura superioară şi sunt diferite de celelalte butoane ale tastaturii. Apăsarea lor este uşoară şi precisă. Pentru cei care folosesc în jocuri tastele WASD, Roccat a poziţionat sub tasta Space trei butoane personalizabile. Ele nu pot fi apăsate accidental, însă cei care au degetele mai scurte vor întinde puţin mâna pentru ele. Piciorele lui Roccat Arvo au o suprafaţă mare şi asigură o aderenţă bună. În lipsa restpad-ului, eu nu am folosit picioarele rabatabile.

Roccat Arvo - carcasa din plastic

Software

Roccat Arvo funcţionează fără drivere speciale pe orice PC. Dacă vrei să personalizezi tastele şi schimbi profilurile, ai nevoie de aplicaţia oferită de producător. Aceasta vine cu cinci profiluri pentru cele cinci taste programabile. Ele nu pot fi schimbate din tastatură, însă pot fi activate automat la rularea unei aplicaţii. Profilul numărul 1 este activat automat atunci când tastatura este ataşată altui calculator. Fiecărui buton i se poate asocia un macro, o combinaţie simplă de taste, un temporizator, o funcţie multimedia sau una din Internet Explorer. Nu am testat dacă un profil asociat cu executabilul unui joc este activat la pornirea jocului pe un alt PC.

Roccat Arvo - aplicaţia pentru personalizarea butoanelor

Experienţa de lucru

Tastatura Roccat Arvo necesită un timp de acomodare. Din multele tastaturi testate până acum, Arvo a fost prima pe care am apreciat-o şi am urât-o în acelaşi timp. Designul compact este excelent pentru un birou aglomerat, dar tastele cu profil redus nu par să se potrivească cu publicul ţintă. Am ajuns să tastez foarte repede, dar nu mi-a plăcut deloc layout-ul american cu Backspace mic. Folosesc mult blocul numeric, dar şi mai mult tastele direcţionale. Trecerea de la unele la altele nu este deloc uşoară, în ciuda faptului că se face o singură apăsare a butonului Mode. Acesta este aşezat simetric faţă de cel Esc, însă nu este chiar la îndemână. În plus, apăsarea nu are un feedback foarte bun.

Dacă suntem puţin pragmatici, recunoaştem că Roccat Arvo nu excelează la nivel de dotări specifice pentru jucători. Ea vine însă cu tehnologie anti-ghosting, ce permite apăsarea multor taste simultan. Înţeleg că au fost realizate anumite compromisuri pentru a reduce preţul, însă dacă au fost iluminaţi cursorii, atunci şi pentru tastele WASD se putea găsi nişte LED-uri. Cinci taste sunt puţine, chiar şi pentru cei care nu joacă MMORPG-uri. Schimbarea manuală a profilurilor ar fi suplinit această nevoie, însă Roccat nu o oferă.

Roccat Arvo - cele patru butoane iluminate

Preţ şi disponibilitate

Roccat Arvo se găseşte în magazinele din ţara noastră la un preţ de aproximativ 300 lei. Din păcate, el este foarte piperat şi nu prea poate fi justificat. Până şi Logitech G105, care are toate tastele iluminate, are un preţ mai mic la ora actuală. Ne aşteptăm ca Arvo să devină mai accesibilă în viitorul apropiat.

Roccat Arvo - simplă, eficace, dar prea scumpă

Concluzie

Roccat Arvo cucereşte prin simplitatea sa. Ea oferă funcţiile de bază pentru o tastatură de gaming. Sistemul complex de atribuire a comenzilor şi de activare a profilurilor este mai mult decât suficient pentru a diferenţia Arvo de o tastatură obişnuită. Butoanele iluminate sunt un bonus, iar designul compact este unul din punctele forte. Tastele oferă un feedback bun, dar trebuie să vă feriţi de layout-ul US. Dacă lipsa restpad-ului şi utilizarea alternativă a cursorilor şi blocului numeri nu sunt o problemă, atunci Roccat Arvo îşi merită locul pe biroul aglomerat al unui gamer.

Părţi pozitive

o tastatură compactă
taste cu profil redus, precise
cinci profiluri salvate în memoria internă
software de personalizare capabil

Părţi negative

preţ nejustificat de mare
nu are restpad
puţine butoane personalizabile

Urmărește Go4IT.ro pe Google News