Roccat Kone XTD – flexibilitate maximă pentru gameri cu experienţă

29.08.2013
Roccat Kone XTD - flexibilitate maximă pentru gameri cu experienţă

Roccat Kone XTD este un mouse de gaming cu multiple opţiuni de ajustare, prevăzut cu senzor laser de 8200 DPI şi adresat pasionaţilor de jocuri foarte pretenţioşi.

Roccat Kone XTD

Descriere

Gândit pentru precizie şi funcţionalitate maximă cu un set minim de taste, Kone XTD poate iniţia până la 22 comenzi diferite, fără să aven nevoie de butone dedicate pentru fiecare dintre ele. În schimb, apăsarea tastei EasyShift[+] cu degetul opozant ne permite să folosim combinaţii de taste pentru accesarea comenzii dorite. Suplimentar, sensibilitatea senzorului cu tehnologie laser poate fi ajustată în 5 incremente, între 800 şi 8200 DPI, folosind cele două taste special prevăzute în rând cu rotiţa de scroll. Tot aici mai putem găsi şi o tastă specială din care putem activa Start Menu, sau altă funcţie la alegere. Roccat Kone XTD suportă şi aplicarea de comenzi macro, alese dintr-o listă cuprinzătoare de jocuri pentru care sunt furnizate comenzi predefinite, sau înregistrate manual folosind jocul sau aplicaţia pe care dorim să o controlăm.

Roccat Kone XTD - dimensiuni 135 x 78 mm

Din punct de vedere al construcţiei, Roccat Kone XTD este un mouse de dimensiune medie, a cărui formă uşor alungită (135 x 78mm) permite sprijinirea palmei într-o poziţie naturală, cu degetele întinse pe toată lungimea carcasei. Având bază lată, sprijinită pe suporţi din teflon dispuşi pe aproape tot conturul carcasei, Kone XTD promite stabilitate în mişcările rapide şi fineţe în momente când acurateţea este esenţială. Pentru scopul propus, greutatea a fost ajustată din fabrică la un confortabil 123 grame, iar pentru şi mai multă stabilitate putem insera cele 4 greutăţi opţionale în spaţiul special prevăzut sub carcasă, mărind greutatea finală cu 5, 10, 15 sau 20 grame. Partea superioară şi laturile sunt acoperite cu un finisaj din plastic cauciucat, rezistent la urme de murdărie şi zgârieturi.

Roccat Kone XTD - sistemul de iluminare LED se întinde pe toată lungimea carcasei

Rotiţa de scroll este acoperită cu acelaşi finisaj cauciucat anti-alunecare şi prevăzută cu un mecanism de acţionare silenţios. Pe lângă direcţia sus-jos, rotiţa de scroll permite şi navigarea documentelor pe orizontală, prin acţionarea stânga-dreapta.

Interiorul carcasei adăposteşte un senzor laser de înaltă performanţă, cu rezoluţie ajustabilă în incremente de 800, 1600, 3200, 6400 şi 8200 dpi. Conexiunea cu PC-ul este asigurată folosind interfaţă USB, cu ajutorul unui cablu de 1.8 metri protejat cu manşon din nailon.

Foarte plăcut din punct de vedere estetic, sistemul de iluminare cu LED-uri multicolore este mai complex decât pare la prima vedere. Controlat dinamic de către aplicaţia de control, acesta poate reda orice nuanţă dintr-o paletă de 16.8 milioane culori şi chiar efecte complexe armonizate cu acţiunea din joc.

Accesorii

Roccat Kone XTD este livrat împreună cu un ghid de utilizare rapid, cutiuţa în care se află cele 4 greutăţi opţionale şi un card Roccat ID + pin de identificare, ce poate fi folosit pentru a obţine acces la diverse servicii oferite pe website-ul Roccat.

Pentru precizie şi manevrabilitate maximă Roccat propune folosirea unui mousepad adecvat sesiunilor de gaming, cum este cel din seria Roccat Hiro, cu dimensiuni 35x25cm şi substrat cauciucat de 2,5mm grosime. Proiectat pentru durabilitate şi control precis în orice situaţie, mousepad-ul oferă finisaj textil pentru partea superioară, respectiv substrat cauciucat pentru absorbţia şocurilor mecanice şi aderenţă maximă de suprafaţa pe care este aşezat.

Roccat Kone XTD - cu mousepad-ul Roccat Hiro

Specificaţii

  • Număr butoane: 8 + rotiţă de scroll 4D
  • Senzor: Pro-Aim Laser Sensor R3 with up to 8200dpi
  • Rată eşantionare: 1000Hz
  • Timp de răspuns: 1ms
  • Viteză: 12000fps, 10.8megapixel
  • Procesor: 72MHz Turbo Core V2 32-bit Arm based MCU
  • Memorie flash: 576kB (folosită pentru păstrarea setului de comenzi şi reglaje personalizate)
  • Cablu: 1.8m, protejat cu manşon din nailon
  • Alte dotări: greutate ajustabilă

Aplicaţia de control

Odată descărcată de pe website-ul Roccat şi instalată,aplicaţia de control preia gestionarea funcţiilor Easy-Shift şi Easy-Aim, cea din urmă fiind responsabilă cu ajustarea automată a rezoluţiei DPI în timpul jocurilor.

Pentru a uşura alegerea comenzilor macro, aplicaţia vine echipată cu seturi de comenzi predefinite, adaptate pentru jocuri populare ca Battlefield 3 şi Wold of Warcraft. În listă pot fi găsite şi seturi de comenzi macro gândite să uşureze lucrul cu diverse aplicaţii, cum ar fi Adobe Photoshop şi web browser-ul Firefox.

Roccat Kone XTD - interfaţa aplicaţiei de control

Interfaţa aplicaţiei de control este intimidantă la început, copleşind prin abundenţa opţiunilor de ajustare oferite. În practică, partea de ergonomie este foarte bine pusă la punct, astfel că majoritatea funcţiilor pot fi înţelese şi folosite cu succes fără a fi nevoie să apelăm la manualul pus la dispoziţie în format electronic pe website-ul producătorului.

Performanţe şi experienţa în utilizare

Roccat Kone XTD este un mouse care se potriveşte foarte bine cu forma naturală a mâinii şi suficient de spaţios încât să nu pună probleme celor cu palme mari. Finisajul cauciucat maschează bine urmele de transpiraţie şi nu alunecă în timpul mişcărilor rapide. Tastele sunt surprinzător de silenţioase la apăsare iar rotiţa de scroll aproape inaudibilă.

Senzorul laser cu rezoluţie 8200 DPI foloseşte lumină din spectrul infraroşu, astfel că suntem scutiţi de clipirea intermitentă specifică mouse-urilor cu LED. Sensibilitatea este excelentă, inclusiv pe suprafeţe semi-lucioase, iar conexiunea cu fir asigură responsivitate maximă la preluarea comenzilor.

Roccat Kone XTD - caseta pentru cele 4 greutăţi detaşabile

Cablul folosit pentru conexiunea USB este rezistent şi suficient de flexibil pentru a nu incomoda mişcările de fineţe. Aş fi dorit totuşi ca manşonul din nailon să fie acoperit cu un strat suplimentar de material, care să împiedice agăţarea muchiilor de la colţul mesei de birou, sau suportul monitorului.

Concluzie

Reuşit din punct de vedere estetic, confortabil şi capabil să preia un număr impresionant de comenzi folosind doar un set minim de butoane, Roccat Kone XTD se prezintă drept o alegere excelentă pentru utilarea unui PC pentru jocuri.

Baza lată, cu greutate de 123 grame, este ideală pentru obţinerea unui control precis în mâinile gamerilor experimentaţi, iar setul de greutăţi demontabile este util pentru ajustarea suplimentară a răspunsului în mişcări rapide.

Sistemul de iluminare cu LED-uri adaugă efecte vizuale interesante, însă alternarea automată a nuanţelor de culoare poate fi deranjantă în anumite momente. Din fericire putem corecta acest aspect fixând nuanţa de culoare dorită cu ajutorul aplicaţiei de control.

Finisajul negru-cauciucat maschează bine urmele de murdărie şi este rezistent la uzură, astfel că investiţia de aproximativ 400 Lei nu se va deprecia foarte mult la o utilizare intensivă. Mouse pad-ul profesional Roccat Hiro poate fi achiziţionat contra sumei de 250 Lei.

Părţi pozitive

Formă ergonomică şi confortabilă
Finisaje durabile şi de bună calitate
Sensor optic cu rezoluţie 8200 DPI
Sistem de iluminare multicolor
Cablu USB protejat cu manşon din nailon
Software de control cu numeroase opţiuni de personalizare

Părţi negative

Lumina intermitentă degajată de sistemul cu LED-uri multicolore poate fi deranjantă uneori
Sistemul de comenzi prin combinaţii de taste necesită o perioadă iniţială de acomodare

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult