ROCCAT Nyth – un model inedit de maus modular [REVIEW]

19.03.2017
ROCCAT Nyth - un model inedit de maus modular [REVIEW]

ROCCAT este o companie germană care produce periferice pentru gaming foarte apreciate. Modelul de maus Nyth, pe care l-am testat recent, atrage atenţia prin designul inedit. Acesta este un dispozitiv modular dezvoltat cu jocurile MMO (Massively Multiplayer Online) în mintea creatorilor, dar modul în care a fost realizat îl face potrivit pentru orice scenariu. Dispozitivul are procesor ARM pe 32 de biţi, memorie internă de 576 KB, iluminare LED şi propria trusă cu accesorii. Toate aceste lucruri sunt oferite într-un pachet atractiv care nu costă o avere.

 

 

DESIGN ŞI PERSONALIZARE. ROCCAT a ales o abordare inedită pentru Nyth. Dacă în cazul altor dispozitive modulare, precum SteelSeries Rival 700, poţi personaliza dispozitivul înainte de a-l cumpăra sau comanda modulele care ţi se potrivesc, Nyth vine cu toate piesele „puzzle-ului” în cutie. Ai acolo toate elementele necesare pentru a realiza, acasă, mausul perfect de gaming pentru tine. 

 

Deşi are, în toate configuraţiile, dimensiuni mai mici decât ale altor modele modulare, Nyth poate include 18 butoane fizice în total, dintre care 12 sunt interschimbabile. Scos din cutie, mausul are patru butoane şi rotiţa de scroll.

 

 

Partea din stânga a dispozitivului poate fi personalizată de către utilizator, iar butoane noi pot fi instalate din trusa cu care este livrat Nyth. Foarte interesant este faptul că mausul poate fi făcut mai mic sau mai mare prin înlocuirea părţii din partea dreaptă. Sunt livrate două module de dimensiuni diferite. Astfel, cei care au mâini mai mici îl pot folosi pe cel mic, iar dimensiunile generale ale dispozitivului sunt reduse considerabil. Aceste elemente se prind printr-un sistem pe bază de magneţi. Pot fi înlăturate fără efort, deşi prinderea este foarte fermă. Am observat că mausul este confortabil pentru mine în ambele configuraţii şi, datorită designului ergonomic, poate fi ţinut în ambele moduri preferate de gameri – claw sau palm grip.

 

 

Butoanele de pe partea din stânga, din zona în care stă natural degetul cel mare de la mână, pot fi scoase, modificate sau adăugate prin glisarea unui slider din plastic aflat la baza dispozitivului. După aliberarea acestuia mausul poate fi întors pe o parte, iar gravitaţia îşi face treaba: capacele care ascund găurile în care pot fi montate butoanele cad pur şi simplu. Sunt disponibile trei rânduri pe care pot fi montate butoane. Pot fi realizate foarte multe combinaţii: două butoane mai mari pe rând, patru sau unul mare şi două mai mici. Toate pot fi programate pentru anumite funcţii din jocuri prin aplicaţia dedicată, ROCCAT Swarm. Compania oferă şi suport pentru imprimare 3D, astfel încât utilizatorii îşi pot realiza propriile butoane.

 

 

În trusa cu care vine dispozitivul sunt disponibile 30 de butoane: 12 standard, 12 cu margini rotunjite şi şase butoane mari. În cazul în care nu aveţi nevoie de butoane pe partea stângă, puneţi capacele care acoperă sloturile acestora şi aveţi un maus de gaming oarecum standard.

 

 

Din păcate lipsesc butoanele pentru înainte şi înapoi (Back/Forward). Acestea pot fi adăugate ulterior, dar programarea lor nu este treabă tocmai uşoară. Cred că ROCCAT ar fi trebuit să le includă în configuraţia standard a mausului, deoarece sunt foarte necesare în orice scenariu care nu presupune gamingul.  

 

Poate cel mai mult m-a atras la acest model rotiţia de scroll. Este cea mai confortabilă, fermă şi precisă pe care am folosit-o vreodată pe un maus. Suprafaţa din cauciuc a acesteia este traversată din loc în loc de proeminenţe mari, între care se află câte două mai mici. Senzaţia oferită este foarte plăcută. Ai practic parte de masaj la vârful arătătorului de fiecare dată când derulezi ceva pe ecranul computerului.

 

 

Pe partea de sus, pe lângă rotiţia de scroll şi butonul pentru DPI, se găseşte un buton Easy Shift care poate fi tras la stânga sau la dreapta. La fel ca celelalte, acesta este programabil şi poate fi folosit pentru a îndeplini mai multe funcţii.

 

Nyth este un maus cu fir de lungime de 1,8 metri, protejat de material textil. Calitatea construcţiei este foarte ridicată, iar suprafaţa din plastic fin, mat, a dispozitivului îl face mai uşor de curăţat atunci când se umple de mizerie sau urme de transpiraţie. Totuşi, nu ar fi stricat, pentru o priză mai bună, ca în anumite zone – cea în care îl ating degetul mic, inelarul şi podul palmei – să aibă suprafeţe din cauciuc.

 

Dispozitivul cântăreşte 120 de grame, o greutate care se situează în plaja pe care eu o consideră ideală pentru un maus de gaming: 120-140 de grame.

 

Pentru mine, Nyth este unul dintre cele mai confortabile mausuri de gaming, alături de SteelSeries Rival 300 şi Razer Mamba.

 

SOFTWARE. Ca orice producător de periferice pentru gaming care se respectă, ROCCAT oferă propria aplicaţie prin intermediul căreia mausul poate fi personalizat. Din păcate, aplicaţia Swarm nu este le fel de intuitivă ca Steel Series Engine 3 sau Razer Synapse. Încă include bug-uri, care fac ca uneori opţiunile alese să nu fie păstrate, dar în cea mai mare parte a timpului a funcţionat fără probleme. Din Swarm utilizatorii pot selecta nivelul DPI, senzitivitatea, seta profile care se încarcă în funcţie de programul/jocul rulat sau personaliza culoarea afişată de LED-urile de pe maus.

 

 

La fel ca şi în cazul altor suite software de acest fel oferite de nume cunoscute din gaming, Swarm unifică toate perifericele companiei într-un singur loc. Astfel, dacă ai tastatură ROCCAT şi maus tot de la compania germană, ambele dispozitive vor apărea în aceeaşi aplicaţie.

 

PERFORMANŢĂ. Nyth foloseşte un senzor laser (mai precis: Twin-tech Laser Sensor R1) care oferă un DPI maxim de 12.000 şi acceleraţie 50g, ambele valori fiind de top. Senzorul de pe Nyth este capabil de o viteză de urmărire a suprafeţei de contact de până la 202 inchi/s, o valoare foarte bună şi suficientă, dar sub cea oferită de modele de top de pe piaţă (300 inchi/s).

 

Senzorul nu dezamăgeşte, fiind foarte precis. Am utilizat mausul pe un mousepad textil, iar jocurile în care l-am testat au fost World of Tanks şi CS:GO. Monitorul de pe computerul meu are o diagonală de 24 de inchi şi rezoluţie Full HD. Astfel, am folosit un nivel de 1.200 DPI în jocuri şi 1.400 DPI în restul scenariilor. Trecerea de la o valoare la alta se face simplu, prin apăsarea butonului din imediata apropiere a rotiţiei de scroll.

 

CONCLUZIE. ROCCAT Nyth este un maus foarte bine realizat şi precis, care poate fi folosit în orice scenariu de utilizare, nu doar în gaming. Este unul dintre cele mai confortabile mausuri pe care le-am testat, iar rotiţa de scroll este cea mai bună pe care am întâlnit-o până acum. Pare un detaliu minor, dar în realitate este foarte important deoarece este cel mai folosit element al unui astfel de dispozitiv. Încercaţi să folosiţi un maus cu rotiţă stricată sau care nu merge bine şi vă garantez că îl veţi schimba imediat. Avantajul principal al Nyth în comparaţie cu modelele concurente îl reprezintă preţul atractiv, care începe de la 570 de lei pe piaţa din România. În acest moment este disponibil la reducere în unele magazine la preţul de 430 de lei.

 

Modelul testat ne-a fost pus la dispoziţie de PC-Coolers.ro

Părţi pozitive

O rotiţă de scroll excelentă
Calitate ireproşabilă a construcţiei
Greutate potrivită - 120 de grame
Performanţe foarte bune şi precizie ridicată
Foarte multe posibilităţi de personalizare

Părţi negative

Aplicaţia Swarm nu este încă la nivelul celor oferite de alţi producători de top
Lipsesc zonele din cauciuc care oferă o priză mai bună
Nu are butoane pentru Back/Forward în configuraţia standard

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult