Scannere sau adevarate PC-uri?

25.09.2007
Scannere sau adevarate PC-uri?

Canon si-a etalat la Londra primele sale scannere de retea, iar go4it! a fost acolo pentru un test drive si un five o’clock tea.

Cunoscuta in principal pentru camere foto digitale si imprimante, Canon este si un important producator de scannere de documente.

ScanFront 220 si ScanFront 220P sunt primele scannere Canon cu capabilitati de retea, ceea ce inseamna ca nu mai trebuie sa le legi la un computer pentru a le utiliza. Le conectezi pur si simplu la un port liber al switch-ului sau router-ului si le asociezi o adresa IP care va folosita pentru administrare. Dupa aceea, scannerele pot comunica cu orice sistem din retea sau chiar cu Internetul.

Atat modelul standard ScanFront 220, cat si cel profesional ScanFront 220P ofera o viteza de scanare de 26 de pagini pe minut alb-negru, respectiv 16 pagini pe minut color, la o rezolutie de 150 dpi (dots per inch), suficienta pentru documentele de zi cu zi. Rezolutia maxima a dispo­zitivelor, pentru imagini de inalta calitate, este de 600 dpi. In cazul documentelor duplex (fata / verso), viteza de scanare este de 52 de imagini pe minut alb-negru si 16 imagini pe minut color.

Inainte de a scana un fisier, poti alege destinatia finala a acestuia: director partajat din retea (shared folder), server FTP, adrese de e-mail din agenda sau dispozitiv de stocare pe USB. Principalul avantaj este ca pot fi selectate simultan toate aceste optiuni.

Scannerele dispun de un ecran LCD generos de 8,5 inci (21 centimetri) tactil care permite operarea si configurarea dispozitivelor. Imaginile scanate pot fi previzualizate direct pe ecran si eventual ajustate inainte de a fi trimise. Seria ScanFront beneficiaza de un sistem automatizat de preluare a documentelor (ADF – automatic document feeder), care recunoaste numeroase tipuri de hartie sau carti de vizita si suporta pana la 50 de coli. Sistemul, care a fost implementat si la majoritatea produselor Canon de pe acest segment, este foarte robust si poate lucra chiar si cu hartii mototolite sau rupte. go4it! a testat indelung un 220P cu diverse coli abuzate, iar sistemul este chiar bun.

Pentru a spori eficienta procesului de scanare, Canon a implementat scanerelor functii de detectie automata a dimensiunilor hartiei, de ignorare a paginilor albe si de rotire automata a imaginilor.
Imaginile scanate pot fi salvate in formatele .jpeg si .tif, precum si .pdf (Adobe). Datorita implementarii unui sistem optic de recunoastere a caracterelor (OCR) si a unor functii avansate de securitate, fisierele .pdf pot fi transformate in text si criptate cu parola.

Modelul profesional ScanFront 220P dispune de tehnologia Ultra Sonic Double Feed Detection, care poate constata daca scannerul a „inghitit" accidental doua pagini si permite recuperarea hartiilor, mentinand in acelasi timp ordinea scanarii. Fiecare utilizator are o parola proprie cu care poate accesa scannerul, iar modelul 220P dispune de un sistem avansat de autentificare pe baza de amprenta. Administrarea produselor ScanFront este simpla si se realizeaza dintr-o interfata Web, specifica anumitor routere sau imprimante de retea.

Pentru ca fiecare scanner functioneaza ca un element unic de retea, administratorul IT, spre exemplu, va putea gestiona toate aparatele de acest tip de la un singur computer, direct dintr-un banal browser Web. In plus, el va putea stabili nivelurile de acces pentru fiecare utilizator in parte. Ceea ce inseamna ca daca nu vrei ca noul tau angajat prea curios sa poata trimita fisiere pe Internet sau Intranet, il poti limita doar la stick-ul USB si un folder din retea.

In plus, fiecare utilizator isi poate crea sabloane personalizate  pentru procesul de scanare cu setari precum rezolutia, tipul documentului, destinatia etc. Acest lucru este util in special in cazul in care ai de scanat periodic documente similare si nu vrei sa iti pierzi timpul cu configurarea scannerului de fiecare data. ScanFront 220 si 220P au la baza un procesor AMD GeodeLX ce ruleaza la frecventa de 500MHz si dispun de o memorie interna de 512MB.

Scannerele au de asemenea doua porturi USB si doua porturi PS/2 care permit conectarea unei tastaturi si a unui mouse, in cazul in care ecranul tactil ti se pare incomod.

Sistemul de operare este Windows CE 5.0. 1.995 euro (ScanFront 220) / 2.195 euro (ScanFront 220P); reteaua distribuitorilor Canon Romania.

„Procesul de scanare in retea se va dezvolta din ce in ce mai mult in urmatorii ani, pe masura ce nevoia de a digitaliza si de a partaja informatiile scrise va capata importanta fundamentala pentru evolutia businessului unei companii", Sean Suematsu, director de marketing pentru noi solutii de business al Canon Europa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News