Se pregăteşte lansarea noului standard USB 3.2

26.07.2017
Se pregăteşte lansarea noului standard USB 3.2

USB Type-C este un port care îşi face încet dar sigur loc în viaţa tuturor utilizatorilor de tehnologie, însă în viitorul apropiat vom avea probleme în deosebirea conexiunilor de acest gen, întrucât va apărea încă o versiune de USB 3.x, cu capabilităţi îmbunătăţite. USB 3.0 Promoter Group a anunţat noua specificaţie USB 3.2, care va deschide posibilitatea de transferuri pe mai multe „magistrale”, pentru o lăţime de bandă ridicată în timpul operaţiunilor multiple.

Momentan avem pe mufă Type-C conexiuni USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1 şi chiar conexiuni Thunderbolt 3, fiecare oferind interoperabilitate cu standardul precedent. În timp ce fiecare în parte vine cu avantajele sale, nu putem să nu observăm că mufa Type-C devine un termen de descriere insuficient pentru a descrie capabilităţile unui dispozitiv.

Noul standard USB 3.2 va folosi acest conector pentru a asigura transport de date „multi-lane”. Astfel, printr-un singur port de acest gen, un dispozitiv ar putea să transfere cu viteze de până la 10 Gbps într-un singur sens sau până la 5 Gbps pe două magistrale, către două destinaţii diferite. Desigur, dispozitivele deja lansate pe piaţă nu vor beneficia de această capabilitate, însă din fericire, anumite cablurile cu mufă Type-C mai vechi vor putea să ofere aceste viteze, în funcţie de calitatea lor.

Standardul urmează să fie finalizat la sfârşitul acestui an, iar mai multe detalii despre acesta sunt aşteptate la USB Developer Days, care va avea loc în luna septembrie. USB 3.0 Promoter Group este o organizaţie din care fac parte companii precum Apple, HP, Intel, Microsoft şi Texas Instruments, printre multe altele. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult