Seagate Wireless Plus 1TB review

24.03.2015
Seagate Wireless Plus 1TB review
Construcţie, dotări, moduri de lucru

O lege nescrisă a IT-ului spune că lăţimea de bandă şi capacitatea de stocare nu sunt niciodată suficiente. Producătorii de tablete sau telefoane au început deja să ne ofere produse cu o capacitate de stocare de 128 GB, utilizatorii care strâmbă din nas la preţurile piperate ale acestora având la dispoziţie mai ieftinele carduri MicroSD cu capacitate similară, însă atunci când aveţi nevoie de mult mai mult, o soluţie de stocare portabilă precum Seagate Wireless Plus poate fi de un real ajutor.

Construcţie şi dotări

Disponibil în versiuni de 500, 1000 şi 2000 GB, Seagate Wireless Plus este comercializat ca hard-disk extern wireless, însă probabil că NAS portabil ar fi o descriere mai apropiată de realitate ţinând cont de modurile de lucru şi facilităţile software oferite.

Produsul este zdrobitor de banal, Seagate Wireless Plus folosind o carcasă simplă cu dimensiuni de 12,7 x 8,9 x 2 centimetri şi având o greutate de 272 de grame. Carcasa este fabricată în bună parte dintr-un material plastic negru mat cu o textură antiderapantă, singura excepţie fiind capacul superior, care este confecţionat dintr-un material plastic gri ceva mai lucios care încearcă să imite metalul.

Detaliile sunt puţine şi discrete. Carcasa foloseşte patru picioruşe de mici dimensiuni fabricate din cauciuc, oferă un buton pentru pornire/oprire şi o mufă specială pentru încărcător. Capacul superior oferă două indicatoare luminoase LED, unul fiind folosit pentru afişarea nivelului bateriei şi a încărcării, în timp ce al doilea semnalizează iniţializarea sistemului de operare şi activitatea Wi-Fi.

Seagate Wireless Plus: un NAS de buzunar

Capacul posterior al carcasei este detaşabil, acesta ascunzând un conector SATA standard pentru date şi alimentare. Cu ajutorul adaptorului  SATA – USB 3.0 inclus în pachet, Seagate Wireless Plus poate fi cuplat la un calculator la fel ca orice alt hard-disk extern banal, acest mod de lucru neavând nevoie nici măcar de iniţializarea sistemului de operare intern.

Conexiunea USB este utilă pentru copierea cantităţilor foarte mari de date, ocazie cu care este încărcată şi bateria internă de 11 Wh, însă cum nimeni nu cheltuie 700 de lei pentru o simplă soluţie de stocare portabilă cu o capacitate de 1 TB, trebuie să trecem la lucrurile cu adevărat importante.

Seagate Wireless Plus: adaptorul SATA - USB 3.0

Iniţializare şi moduri de lucru

Pentru accesarea Seagate Wireless Plus, utilizatorii telefoanelor Android şi iOS sunt sfătuiţi să descarce în prealabil aplicaţia Seagate Media. După iniţializarea sistemului de operare, operaţiune care durează circa 30 de secunde, Seagate Wireless Plus va activa un punct de acces wireless iar utilizatorul va trebui să se conecteze direct la acesta pentru a putea accesa datele stocate. În acest mod de lucru, Wireless Plus permite conectarea în paralel a unui număr maxim de şapte clienţi

Este evident că acest mod de lucru întrerupe legătura către Internet a tabletei sau telefonului. Inginerii Seagate au fost însă suficient de isteţi pentru a implementa o opţiunea care permite conectarea suplimentară a lui Wireless Plus la o altă reţea Wi-Fi deja existentă, echipamentul funcţionând în acest moment ca un repeater Wireless Distribution System si oferind acces atât la datele proprii cât şi la Internet. Odată ce această setare a fost făcută, utilizatorul chiar va putea abandona cu totul interfaţa Wi-Fi de pe Wireless Plus deoarece echipamentul poate fi acum accesat direct din reţeaua internă, la fel ca orice alt PC sau NAS.

În plus, setările wireless ale echipamentului permit opţional izolarea reţelei externe de cea internă, Seagate Wireless Plus transformându-se astfel într-un router şi fiind util pentru accesarea unei conexiuni Internet wireless cum sunt cele din hoteluri. În acest mod de lucru însă, trebuie subliniat faptul că performanţa modului wireless va fi înjumătăţită deoarece acesta trebuie să se împartă între două reţele diferite.

Părţi pozitive

Carcasă compacta şi usoară
Hotspot şi repeater Wi-Fi
DLNA şi Samba
Performanţe şi autonomie rezonabile
Autonomie suficientă

Părţi negative

Lipsă conturi multiple şi drepturi de acces
Mici neajunsuri software
Iniţializare lentă a server-ului DLNA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News