SteelSeries Apex M400 – tastatură compactă pentru gaming competitiv (REVIEW)

24.10.2016
SteelSeries Apex M400 -  tastatură compactă pentru gaming competitiv (REVIEW)
Prezentare

Cu design simplu şi practic, SteelSeries Apex M400 ar putea trece uşor neobservată ca o tastatură obişnuită pentru birou. Construcţia foarte solidă şi greutatea impresionantă spun însă altă poveste. Avem de-a face cu o tastatură mecanică proiectată pentru e-sports, capabilă să facă faţă unui regim de utilizare abuziv şi optimizată pentru timpi de răspuns cât mai reduşi la comenzile aplicate.

Prezentare

Echipată cu switch-uri Cherry MX şi prevăzută cu iluminare LED individuală pentru fiecare tastă, SteelSeries Apex M400 face notă discordantă cu tastaturile de gaming multicolore, adoptând un layout standard cu 108 taste şi iluminare mono-culoare, disponibilă însă cu 7 niveluri de intensitate.

Neaşteptat de grea pentru o tastatură, Apex M400 nu alunecă pe masa de birou şi pare să fie pregătită pentru apăsarea fără milă a tastelor.

La interior, găsim însă o soluţie hardware fără compromisuri, suportând apăsarea simultană a unui număr nelimitat de taste şi preluarea practic instantanee a comenzilor.

Tastele foarte bine conturate sunt uşor de deosebit la palpare şi perfect vizibile pe întuneric, graţie funcţiei de iluminare care acoperă atât inscripţiile de la partea superioară, dar şi spaţiul liber de la baza acestora. Spre deosebire de majoritatea tastaturilor pentru birou, Apex M400 foloseşte taste de tip soft-key, cu o cursă lungă de apăsare şi activare timpurie încă din faza superficială a apăsării, tăind astfel milisecunde preţioase din timpul de reacţie. Totuşi, sistemul de apăsare fără „click”, diferit de cel întâlnit la majoritatea tastaturilor mecanice, ar putea să nu fie pe placul tuturora. Avantajul este că acest mod de abordare permite o tastare mai rapidă, eliminând click-ul apărut la ridicarea degetului de pe tastă.

Fără prea multe elemente distinctive, Apex M400 renunţă la grupul de taste suplimentare programabile pentru comenzi macro şi tastele multimedia, punând în schimb accentul pe folosirea cât mai eficientă a spaţiului şi acces neobturat la tastele standard. Reţeta este completată cu un sistem care permite fixarea cablului în stânga-dreapta sau pe centrul tastaturii, ajutând organizarea mai eficientă a spaţiului de lucru.

Revenind la taste, acestea folosesc switch-uri din seria Cherry MX Red, proiectate pentru o rezistenţă mică la apăsare şi funcţionare silenţioasă. În cazul de faţă, abordarea „silenţioasă” se opreşte la nivelul switch-urilor, lovirea tastelor de baza fără amortizare în timpul tastării energice fiind oricum mai zgomotoasă decât folosirea unei tastaturi convenţionale non-mecanică.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Folosită timp de o săptămână, atât cu jocuri dar şi la redactarea documentelor text, SteelSeries Apex M400 a arătat că poate oferi o experienţă plăcută în utilizare, după perioada iniţială de acomodare cu tastele înalte şi modul de apăsare fără efect „click”. Astfel, dacă la început senzaţia este una de apăsare în gol, problema se rezolvă de la sine prin adoptarea unui mod de tastare mai energic, mai bine potrivit pentru sesiunile de jocuri.

Tastele din plastic au aderenţă bună, însă au tendinţa de a reţine urmele de transpiraţie şi murdărie, fapt ce ar putea pune probleme mai târziu, din moment ce pentru o curăţare completă până la nivelul bazei este necesară extragerea individuală a fiecărei taste.

Layout-ul de tastatură standard este însă foarte prietenos cu gamerii ocazionali, care mai folosesc tastatura şi pentru activităţi de birou.

Iluminarea LED este foarte puternică, chiar deranjantă la intensitate maximă, însă poate fi redusă la un nivel confortabil sau oprită complet pentru vizionarea de filme.

Software

Chiar dacă nu include taste suplimentare, tastatura SteelSeries Apex M400 este compatibilă cu suita Steel Series Engine 3 (SSE3), disponibilă pentru download pe website-ul companiei.

De aici putem seta comenzi macro şi scurtături pentru lansarea de aplicaţii. Pentru a nu incomoda folosirea altor aplicaţii, comenzile definite pot fi asociate separat pentru fiecare joc sau aplicaţie folosită.

Concluzie

Cu preţ de 480 Lei, SteelSeries Apex M400 cu siguranţă nu este cea mai ieftină şi nici cea mai arătoasă dintre tastaturile pentru gaming, însă compensează pentru asta oferind switch-uri de cea mai bună calitate, o construcţie solidă şi durabilă.

Cu un design simplu şi eficient, completat de un pachet software care funcţionează după aceleaşi principii, Apex M400 oferă toate atuurile unei tastaturi pentru gaming competitiv: taste mecanice fiabile şi precise, viteză mică de răspuns şi capacitatea de a prelua multiple apăsări de taste simultan fără efect de lag sau ratarea anumitor taste.

Părţi pozitive

Switch-uri Cherry MX originale
Iluminare puternică, cu intensitate ajustabilă
Design compact
Pachet software uşor de utilizat

Părţi negative

Fără taste suplimentare programabile
Fără iluminare RGB

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult