Tastatura dăunează grav sănătăţii?

09.10.2008
Tastatura dăunează grav sănătăţii?

Trăim în era digitală, perioadă în care vrem nu vrem interacţionăm cu tot felul de dispozitive electronice, atât la serviciu cât şi acasă. Dintre acestea, cu siguranţă calculatorul este cel care ne ocupă cea mai mare parte din timp. Ne-am obişnuit cu el şi ne place, chiar dacă nu întotdeauna activităţile sunt de recreere. Deşi suntem conştienţi că timpul petrecut în faţa monitorului (în special tastând), poate duce la tot felul de “boli profesionale”, uităm sau pur şi simplu nu ţinem cont de potenţialul risc.

Ne gândim că activitatea “de birou” este mult mai puţin solicitantă decât munca fizică, însă ea reprezintă cauza apariţiei a nenumărate boli profesionale care determină handicap la adulţi. Denumirile afecţiunilor sunt complicate, iată doar câteva: inovitele, tenosinovitele, bursitele, epicondilitele, artrozele cronice şi periatritele sunt cele mai întâlnite boli musculoscheletale cu care au fost diagnosticaţi pacienţii români.

De vină pentru apariţia acestor boli este suprasolicitarea corpului la locul de muncă, stresul care provoacă leziuni la nivelul muşchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor periferici, cartilajelor, oaselor sau vaselor de sânge, precum şi poziţiile incorecte îndelungate în timpul utilizării uneltelor de scris.

Tastatura dauneaza grav sanatatii?

Oamenii nu trebuie totuşi să se impacienteze. Astfel de boli apar într-un interval de timp extrem de îndelungat şi doar atunci când nu se adresează din timp medicului. De vină pentru apariţia lor sunt poziţiile forţate: în special pe mouse, încordarea sau frecarea părţii laterale a mâinii de masă. Cei ce petrec în faţa calculatorului peste 10-12 ore pe zi ar trebui să se îngrijoreze: informaticienii, cei de la grafică, economiştii, dactilografie, pictură, etc”, explică doctorul Ovidiu Ivan, specialist în ortopedie-traumatologie, la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca.

Problemele apar în special la femei după 30 de ani sau la tinerii care au ţesutul muscular neobişnuit de gros în palmă. Depistate la timp însă, ele pot fi tratate cu antiinflamatori şi fizioterapie. La intervenţii chirurgicale se recurge doar în cazuri speciale – de obicei e nevoie de o operaţie prin care se lărgeşte spaţiul dintre ligamente, însă doar unu sau doi pacienţi ajung la operaţie în interval de un an.

Un alt factor important, care determină declanşarea altor boli, este igiena. Testele au demonstrat că tastaturile calculatoarelor adăpostesc mai multe bacterii dăunătoare organismului uman decât colacul WC-ului. Rezultatele testelor de laborator au depistat diverse microorganisme precum stafilococul auriu, E.coli şi coliforma, responsabile cu apariţia bolilor de stomac.

Articolul despre “Bolile secrete ale tastaturii”, pe larg în Clujeanul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News